By melissa1 | 14-04-2021
Kedilerde FIP virüsü, hastalığın türüne ve vücutta yer aldığı yere göre ağır ya da seyrek ilerleyen ölümcül bir sağlık sorunudur. Ayrıca bu hastalığın tedavisi yoktur. Son zamanlarda Avrupa da geliştirilen bazı klinik ilaçların FIP virüsü hastalığının tedavisin olumlu sonuçlar verdiği görülmüş. Bu hastalığa yakalanan kedilerin eski sağlıklarına kavuştuğu ifade edilmektedir. Böylece FIP hastalığına yakalanan kediler başlangıç seviyesindeyken tedavi edilmesi mümkündür. Bu ilaçları kullanarak iyileşen kediler vardır. Gelin bu hastalığın kedinizde olması durumda daha erken fark etmeniz için detaylarına bakalım…
Bulaşıcı olan bu hastalıklarda kedinin hastalanmasına neden olan bir virüs çeşidi var. Bu virüse yakalanan kedide salyaya benzeyen vücut sıvıları ve dışkı ile diğer kedilere enfekte olmasına neden olur. Kedilerde coranvirüs FIP hastalığına neden olur. Fakat Coranavirüs her enfekte olduğu kediyi öldürmez. Coronavirüsün mutant olarak değişmesi sonucunda kedi artık FIP virüsü ile karşı karşıyadır. Eğer coronavirüs mutant olmadıysa kedi hastalığa yakalanmamıştır. Virüsün neden mutasyon geçirdiği kesin olarak bilinmiyor olsa da kedilerde görülen stres, korku ve bağışıklık sisteminin zayıflaması örnek sebepler arasında gösterilmekte. Örneğin sokak kedilerin birçoğunda Coronavirüs mevcuttur. Fakat bu virüs mutasyon geçirmediği için kedilerde FIP görülmüyor.
Daha öncede belirttiğimiz gibi FIP virüsü, kedi koronovirüsü olarak bilinen bir çeşit virüsten kaynaklanan ölümcül sonuçlar veren bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi yeni bulunmaya başlanmıştır. İnsanlarda da olduğu gibi hayvanlarda da bazı bulaşıcı hastalıklar için yapılacak bir şey maalesef yok. Gerekli destekleyici takviyeler verilir. Fakat iyileşmenin olması için virüsü tamamen yenmesi gereklidir. Kedilerin güçlü bir bünyesi olsa da ağırlık olarak küçük bir vücuda sahip olmaları virüse karşı savunması konusunda olumsuz etkiler.
FIP iki farklı formda görülebiliyor: Islak form ve kuru form şeklinde. Kedilerde ıslak form; karın bölgesi ve göğüs kısmında sıvı birikmesi sonucunda kendisini göstermesidir. Kuru forma göre daha hızlı ilerleme kaydeder. Kedilerde kuru form; virüs vücutta yer alan sinir sistemleri, böbrek, karaciğer gibi çeşitli yerlere yerleşir. Hastalığın anlaşılması ve teşhis edilmesi ıslak forma göre daha uzun sürer. Kedilerde görülen iştah bozukluğu, halsizlik, yüksek ateş belirtileri gördüğünüz anda veteriner hekiminize gitmelisiniz. Eğer kedi kuru formda ise uzun bir süre iştahsız olması, dengesiz yürüme görülmesi, göz bebeklerinde aşırı büyüme ya da küçülme görülür. Tabii ki bu belirtiler virüsün hangi bölgeye yerleştiğine göre değişkenlik gösterir.
Yukarıda belirttiğimiz belirtiler pek çok hastalığın belirtisi olacağı için fark ettiğiniz zaman vakit kaybeden veteriner kliniğine götürmenizi kesinlikle öneriyoruz. Çünkü bu belirtiler ile kedinize kesin olarak bir FIP tanısı koymak mümkün değildir. Doğru teşhis yapılması için çeşitli testlerin yapılması gerekiyor.
Bu virüsün nerden bulaşacağını tam olarak kestirmeniz zor. Bulaştığı yerde uzun süre kalan bir bir virüstür. Bu nedenle de virüsün olduğu ortamda kedinizi korumakta zorluk çekersiniz. Kedileri FIP virüsünde korumak için sokak kedileri ve diğer kediler ile yakınlaşmasının önüne geçmektir. Ayrıca kedinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için kaliteli içeriğe sahip kedi maması kullanmalısınız. Kediniz, günlük alması gereken protein ve mineralleri alması önemlidir. Stres yaşamaması için kedinin yer ve mekânını sürekli olarak değiştirmemeye özen gösteriniz. Yabancı, bilmediğiniz kedilerin yanından bulundurmayınız. Kendini güvende hissettiği alandan mümkün oldukça ayırmayınız.
FIP hastalığının tedavisi, kesin olarak kanıtlanmamıştır. Kedilerde FIP virüsü tedavisi için veteriner hekimler tarafından bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçlar ve iğne takviyeleri yapılır. İştahsız olan kediler için besin takviyesi yapmak için serum ve vitamin uygulaması tedaviye eklenir. Sinir sistemini engelleyen vakalar içinde kortizon ilaçları verilir. Bu ilaçlar hastalık için kesin bir tedavi yolu değildir. Tedavi için destek sağlamak amaçlanmaktadır.
“Son zamanlarda kedilerde FIP virüsü için ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde 3-4 ay gibi bir süre kullanıldığı takdirde olumlu etkiler gösterdiği ve kedinin hastalıktan ötürü kısalan ömrünü uzattığı görülmüştür. Fakat bu ilaçlar Türkiye’de üretilmediği için tedavisi çok pahalıdır.”