İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-09-2020

Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evet! Kedinizin dişlerini fırçalamak, diş sağlığını korumak, diş eti hastalıklarını ve diğer diş sorunlarını önlemek için gereklidir. Diş bakımı, kedinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biridir. Bir kedinin dişlerini fırçalamak herkesin bildiği gibi zor bir iş olduğundan, bu sürece alışması için yavruyken başlamak alışmasını daha da kolaylaştıracaktır.

Kedinizin Dişlerini Fırçalamak İçin İpuçları

Kedinizi kucağınıza alın ve güvende olduğunu hissetmesine izin verin. İlk kez fırçalıyorsanız, kokusu ve tadı için kedinize diş macununu parmağınızın ucuyla tatdırın. Ardından, alıştırmak için ilk başta fırça kullanmadan parmağınızla kedinizin diş etleri üzerinde fırçalama yapın. Asla kendi diş macununuzu kullanmayın. Bunun yerine, evcil hayvanlara zarar vermeyen, uygun bir kedi aromasına sahip diş macunu kullanın.

Diş fırçasıyla yaparken kedinizin ağzına nazikçe yerleştirin ve fırçayı üst diş eti çizgisi boyunca yukarı ve alt diş etleri boyunca aşağı doğru hareket ettirerek küçük daireler halinde fırçalayın. Arka dişler genellikle en fazla plak oluşumuna sahiptir, bu nedenle ilk önce oradan başlamanız daha iyi olur. Kediniz hırlar, tıslar, tırnaklarını çıkarırsa veya aşırı derecede tedirgin görünüyorsa işlemi bırakın ve ertesi gün tekrar deneyin. Muhtemelen birkaç hafta boyunca böyle devam edecek ve bir süre sonra alışacaktır.

Kedim Dişlerini Fırçalamama İzin Vermiyor

Kediniz alışana kadar her gün tekrarlayın ve kedinizin diş sağlığını iyileştirmek için devam ettirin. Hem siz hem de kedinizin diş sağlığı için diş fırçalama işlemini günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Bu stresi azaltacak, kedinizin bu duruma alışmasına sağlayacaktır.

Kedimin Dişlerini Fırçalamak İçin Ne Kullanmalıyım?

Yumuşak kıllı nemli bir kedi diş fırçası kullanın. Özel olarak tasarlanmış bir evcil hayvan diş fırçanız yoksa bir çocuk diş fırçası veya pamuklu çubuk da kullanabilirsiniz.

Evde Kedimin Dişlerini Ne Sıklıkla Fırçalamalıyım?

Kedinizin dişleri ideal olarak her gün mümkün olduğunca sık fırçalanmalıdır. Kedinizin hak ettiği günlük diş bakımını sağlamanıza yardımcı olabilecek çok sayıda diş bakımı ürünü, macunu, solüsyonu, fırçası ve tartar kontrol tedavileri vardır. Kedinizin diş etleri kötü durumdaysa veya ekstra hassas yapıdaysa ve bir süredir kapsamlı bir temizlik yapmadıysa, veteriner hekiminizden profesyonel temizliği tercih edin.

Kedimin Dişlerini Ne Sıklıkla Profesyonelce Temizletmeliyim?

Evde diş bakımı rutini olsa bile, yetişkin kedilerin dişlerini yılda en az bir kez profesyonelce temizletmeleri gerekir. Bu temizlikler, kedinizin genel ağız sağlığını koruma ve tartar oluşumuna, diş eti iltihabına  tedavi edilmezse organ yetmezliği ve kalp hastalığı gibi sağlığını tehlikeye düşürecek hastalıklara yol açabilecek diğer durumlara karşı kapsamlı bir şekilde kontrollerini yaptırmanız kedinizin sağlığı için önemlidir.

Kedinizin Dişlerini Fırçalamadığınızda Ne Olur?

  • Diş rezorpsiyonu, (kök erimesi) olarak adlandırılan hastalık, kötü diş hijyeni ile gelişme olasılığı daha yüksektir. Eğer çok ilerlediyse dişlerinin çekilmesine neden olabilir.
  • Ağrılı iltihap ve diş eti hastalığı oluşabilir ve kediniz ağız ülserine neden olabilir.
  • Dişlerini fırçalamazsan kedinizin nefesi kokar. Alışılmadık şekilde kokan nefes, genellikle bir enfeksiyon veya hastalıklara neden olabilir. Ağız, vücudun diğer birçok yerine etki edebilecek ilk yerdir, bu yüzden onu temiz tutmak önemlidir.
  • Dişleri periodontal veya dişeti hastalığı nedeniyle düşebilir. Bu diş etlerinin etrafında oluşan plak  dişlerin gevşemesine ve sonunda düşmesine neden olur. Günlük fırçalama ile plak oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Kedinizin Diş Hastalığına Sahip Olabileceğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Ağız kokusu
  • Dişte renk değişikliği veya görünür tartar
  • Yemek yemede zorluk
  • Salya akıntısı
  • Gevşek veya eksik dişler
  • Kırmızı, şiş veya kanayan diş etleri
  • Kilo kaybı

Kedilerde Diş Hastalıkları İçin Risk Faktörleri

Diş hastalıkları için en yaygın risk faktörü, kedi sahipleri tarafından yeterli diş temizliği yapılmamasıdır. Veteriner hekimler tarafından yapılan düzenli profesyonel temizlik kadar günlük diş fırçalama da önemlidir. Aslında kedi sahipleri evde düzenli diş temizliği yaparlarsa yukarıda saydığımız problemlerin oluşmasını yüksek ölçüde önlemiş olacaklardır.

Süt dişleri olan yavru kediler, periodontal hastalık gelişimi için yüksek risk altında olabilir. Sert nesneler veya yumuşak çiğneme oyuncakları çiğneyen kediler de periodontal hastalığa neden olabilecek diş hasarına eğilimli olabilir. Diyabet gibi bazı kronik durumlar, yine kedinizin diş hastalığı riskini artırabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar