By melissa1 | 21-04-2021
Kedilerde çiftleşme dönemi erkek ve dişi kedilerde farklı dönemlerde gerçekleşir. Kediler çiftleşme isteklerini hareketlerindeki değişimle gösterirler. Kedi çiftleşmesi hakkında genel geçer bilgiler ile sınırlı kalmamalıdır. Belirli dönemlerde çiftleşmeye hazır oldukları ya da çiftleşme sırasında yüksek sesler çıkardığını herkes biliyor. Ayrıca kedilerin üreme için gerçekleştirdikleri çiftleşme eylemleri hakkında bilinenler gerçeği tam anlamıyla yansıtmayabiliyor. Örnek vermek gerekirse kediler çiftleşme olana kadar yumurtlamıyorlar. Dişi kedi her biri farklı erkek kediyle çiftleştikten sonra en az beş yavru dünyaya getirir. Her kedide kızgınlığa farklı şekillerde girer. Kedilerde çiftleşme nasıl olur, kedi çiftleşme süresi ne kadardır? Bu soruların cevaplarına ve kedilerde çiftleşme dönemi hakkında bilmeniz gereken bilgileri yazımızın devamında okuyarak öğrenebilirsiniz….
Çiftleşme isteği her kedide değişiklik gösterir. Bazı kediler sürekli sesler çıkarırken bazı kedilerde hiç yapmadıkları hareketlerde bulunurlar. Örneğin durduk yere sürtünmeye başlayan ve zıplayan kedi çiftleşme isteğinin geldiğini gösterir. Kedilerde ilk 6 ay ve 8 ayda çiftleşme semptomları ortaya çıkar. Fakat veteriner hekimlerin önerisi dişi kedilerin 1 yaşını doldurduktan sonra çiftleşmesini önerir.
Çiftleşmenin başlaması için dişi kedi tarafından bu isteğin olması gerekir. Eğer sadece erkek kedi isterse bu kediler arasında kavgaya dönüşür. Kedilerin çiftleşme dönemi yaşlarına göre farklılık gösterir. Genç yetişkin kediler yılın 4 ayı aktif olabiliyorlar.
Her kedide cinsine ve karakterine göre çiftleşme özellikleri farklıdır. Bu yüzden kedileri birbirleriyle kıyaslamanız doğru olmaz. Çiftleşme istekleri olunca gösterdikleri işaret her kediye göre değişiklik gösterir. Bu da her kedi için kıyaslanma olmaz. Kedi sahipleri dişi kedisini ilk doğumunu yaptıktan sonra kısırlaştırmanın yaşamlarını uzattığını sanıyor. Fakat bu uzmanlar tarafında yanlış bir bilgi olduğunu sizlere söylemeliyiz. Kedi çiftleşmesi kızgınlık olarak geçer. Kedilerin karşılıklı hazır olduğu zaman çiftleşme yapılmalıdır.
Kedilerin çiftleşme mevsimi yaşanan bölgedeki iklimle paraleldir. Kuzey yarım kürede yer alan kedi dostlarımız Ocak- Mart ve Ağustos-Ekim aylarında üreme dönemine girmiş olurlar. Güney yarım kürede ise havaların ısınmaya başlaması ve güneşin kendini hissettirmesi gibi tam tersi olur.
Kedilerde çiftleşmenin en isteklisi erkek kedilerdir. Erkek kedi kızgınlık belirtileri dişilere göre daha geç başlar. Cinsel olgunluğa erişen her erkek kedi çiftleşme için hazırdır. Sonbahar mevsiminde erkek kedilerde libido düşmektedir. Fakat dişi kedilerde libido sabittir. Bu yüzden Eylül ayından sonra çiftleşme görülmüyor. Bu dönemde kedilerde aşırı agresif ve ani hareketler gözlenmekte. Erkek kedilerin miyavlama, ses tonunda değişim olur. Ev kedileri tuvalet kabını kullanmazlar. Evin her yerine idrarını püskürtür. Koku kedilerin cinsel yaşamları için önem arz eder. Çünkü karşı cinsi çekmeye yarayan bu koku çiftleşme ye başlamak için ilk adımdır.
İlk çiftleşme belirtileri dişi kedilerde 8. ayda ortaya çıkmaktadır. Bu duruma kızgınlık adı verilir. Kedilerde kızgınlık belirtileri her kedi için farklıdır. Bazı kediler 1 yıla kadar kızgınlık belirtileri gösterir. Dişi kediler bu dönemde çok hassastır. Sahiplerine karşı gösterdikleri tavırlar farklıdır. Yerde yuvarlanma, sürekli huysuz tavırlar, bir yerlere sürtünme isteği, aşırı hareketlilik ve ses tonunda değişim görürsünüz. Dişi kedilerin miyavlamaları acı çekiyor gibi.
Çiftleşme isteği, evinizin sıcaklığına, ışığına göre farklılık gösterir. Çünkü aşırı ısının olduğu ortamlarda çiftleşme isteği artar. Kedilerin vajinal bölgesinde akıntı görülür. Dişi kedilerde en belirgin çiftleşme hareketi yere çömelen kedi kuyruğunu bir tarafa kaydırıp poposunu yukarı kaldırır. Yaptıkları bu hareket lordoz pozisyonu olarak isimlendirilir. Yüksek sesli miyavlamaya başlayan dişi kedi lordoz pozisyonuna yatarak erkek kediyi bekler.
Dişiler çiftleşme tamamlandıktan sonra yerde yuvarlanma, pozisyon değişikliğine, genital bölümünü ve sırtını yalamaya başlar. Neden böyle yaptıkları konusunda kesin bir kanıya varılmasa da çiftleşmeye vücudunun verdiği hormonal tepki ve çiftleşme sırasındaki erkeğin kokusunu atmaya çalıştığı olarak ifade edilir. Bazı dişi kediler çiftleşme sonrasın 40 dakika sonra başka bir eş bulabilirler.
Erkek kediler çiftleşme sonrası, alanı terk eder. Çiftleşme bittikten sonra dişinin yanında erkek kedi ayrılır. Yaptıkları bu içgüdüsel davranış doğacak yavruların bakımını üstlenmeyeceğini gösterir. Dişi kedi tekrardan çiftleşmeye hazır olana kadar erkek kedi onun yanına uğramayacaktır.