Kedilerde bunama, 10-15 yaşlarında ki kedileri etkileyen bir hastalıktır. Kedilerde yaşlılık bunaması kognitif bozukluğu olarak da bilinmektedir. Anlama ve öğrenme becerileri beyinlerinde bozulma nedeniyle olumsuz etkilenir. Bu hastalık kedinizin yaşam kalitesini oldukça bozmaktadır. Bu yüzden ne yapmanız gerektiğinizi öğrenmek ve kedinizin hayatını kolaylaştırmak faydalı olacaktır. Kedinin yaşlılık bunaması sebebiyle yaşayacağı değişiklikler karakterine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Kedilerde yaşlılık yedi yaşındayken hücresel düzeyde ilk belirtilerini gösterir fakat biz 12 yaşından önce bu belirtileri göremeyebiliriz. Belli bir yaştan sonra kedilerde ki hücreler yavaşlar ve vücut fonksiyonları daha az çalışmaya başlar.
Kedilerde Bunama Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde yaşlılık belirtileri her kedi için farklı olabilmektedir. Fakat ortak yaşadıkları bir süreçten bahsedilebilir.
Koku, tat ve duyma yetileri zayıflamaktadır. Buna bağlı olarak iştahları azalabilir. Yine iştah kaybı sebebiyle dişlerde yıpranma, diş eti problemleri ve diş kaybı yaşanabilmektedir. İlerleyen zamanlarda kilo kayıpları görülebilir.
Eklemlerinde esneklik kaybı yaşanır ve bu kayıp kendilerini temizleme kabiliyetlerini etkiler. Bu yüzden zamanla cilt ve tüyleri gözle görünür şekilde olumsuz etkilenir. Tüy kaliteleri düşebilir. Tüylerde beyazlaşmalara rastlanabilir. Bazı kediler ise kendini temizlemeyi unuttuğu için aynı problemi yaşayabilir. Bu yüzden kirli görünebilirler.
Kedilerin bağışıklık sistemi yaşlılık süreçlerinde güçsüz duruma gelerek çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara karşı korumasız hale gelebilir.
Kediler yaşlandıkça besinlerden sağladıkları yağ ve proteinleri sindirme yetenekleri azalmaktadır. Bu sebeple sindirim gibi metabolik işlemlerde problemler yaşayabilirler.
Yaşlılık bunaması yaşayan kediler, daha fazla ama daha az derin uyumaya başlayabilirler. Etraflarına olan ilgiyi kaybettikleri için gün içinde sürekli uyuyup geceleri aktif olmaya başlayabilirler. Rutinleri uygulamayı aksatabilirler. Bu sebeple de davranışsal bozukluklar sergileyebilirler. Çevreyle iletişim eksikliği yaşadıklarında ya da sosyal olmaktan rahatsızlık duyduklarında farklı sesler çıkarma alışkanlığı edinebilirler.
Şaşkınlık ve oryantasyon bozuklukları yaşayabilirler. Her zaman aynı yerde bulunan mama ve kum kabını bulamayabilirler. Kum kabını bulamayan kediler evin içine dışkılama hareketi gösterebilir.
Kedilerde yaşlılık davranışsal değişikliklere sebep olabilir. Her zamankinden daha çok ilgi ve sevgi bekleyebilirler. Şımartılmak ve oyun oynamak için peşinizden ayrılmayabilirler. Ya da tam tersi çok sinirli ve agresif halleri ile kendilerini belli ederler.
Kedilerde Yaşlılık Bunamasının Tedavisi ve Bakımı
İlk olarak kedilerde yaşlılık bunamasının kalıcı bir tedavisi olmadığı bilinmelidir. Yapılabilecek tek şey belirtileri geciktirmek ve kötüleşmesinin önüne geçmek olacaktır. Veteriner hekiminiz bilişsel işlev bozukluğunu geriletmek amacıyla tedaviler önerebilir ancak bu tedaviler yaşlılık bunamasının önüne geçemeyecektir.
Yapılabilecek en iyi şey, kedinizin son yıllarını en iyi ve rahat geçirmesini sağlayacak şekilde iyi bakmaktır. Örneğin;
Eşyaların ve mobilyaların yerini değiştirmeyerek kedinizin günlük rutinlerinde zorluk çekmesini engelleyebilirsiniz.
Tüm kaynaklara kolayca erişebildiğinden emin olmalısınız. Bunun için merdiven kullanmak ve belli yerlerden atlamak zorunda olmamalıdır.
Evinizin belirli alanlarına aydınlatmalar yerleştirebilirsiniz. Yaşlandıkça görme yetilerinde azalma yaşayan kediler bu sayede karanlıkta sıkıntı yaşamayacak ve aradıklarını kolayca bulacaklardır.
Kedinizin bu süreçte kendi temizliğini aksatabileceğini göz önünde bulundurarak onun hijyenine yardımcı olabilirsiniz. Tüylerinin nemli bir bez kullanarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Onlarla sakince ve sabırla oynamalısınız. Eskisi kadar hareketli oyunlar beklememeli ve onları yormamalısınız. Fakat oyun oynama ihtiyaçlarını da görmezden gelmemelisiniz.
Beslenme alışkanlıklarının değişimini hafife almamalı ve yaşlarına uygun mamalar ile beslenmelerini sağlamalısınız. Takviye ilaçlar ve vitaminler ile beslenme planları oluşturabilirsiniz.
Kedinizi stresli ve gürültülü alanlardan uzak tutmalısınız. Eviniz kalabalık ve yüksek sesliyse kedinize kendini rahat hissedeceği ve huzurlu bir alan oluşturmalısınız.
Kedinizi uzun süre evde yalnız bırakmayın. Eskisinden daha fazla ilgilenmeli ve onlara şefkat göstermeyi ihmal etmemelisiniz.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.