İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Teşhis ve Tedavi Yöntemi

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-08-2020

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Teşhis ve Tedavi Yöntemi

Sevimli evcil hayvanlarımızdan biri olan kedilerimizin böbrekleri birçok önemli iş yapar. Kan basıncını yönetmeye, hormon üretmeye, kemik iliğini daha fazla kırmızı kan hücresi üretmek için teşvik etmeye ve atıkları kandan gidermeye yardımcı olurlar.

Kedilerimizin yaşları ilerledikçe bozulmaya başlayabilir. Tedavi edilmeyen böbrek hastalığı, bir dizi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik olduğunda tedavisi yoktur. Ancak erken teşhis ve iyi bakımla, sevimli evcil hayvanınızın hem kalitesini hem de yaşam sürecini arttırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Risk altındaki tek kediler tabi ki de sadece yaşlı kediler değildir. Yavru kediler dünyaya merhaba dediklerinde böbrek hastalığıyla doğabilirler. Bunların dışında diğer nedenler ise travma, toksinler ve enfeksiyonlar olabilir.

Kedilerde Böbrek Hastalığı Türleri

Kedilerde iki tür böbrek yetmezliği vardır. Her birinin farklı nedenleri, tedavileri ve bakış açıları vardır.

Akut böbrek yetmezliği günler veya haftalar içinde aniden gelişir. Her yaştan kedide görülür ve genellikle nedenleri arasında şunlar vardır;

  • Akut böbrek yetmezliğinin en yaygın nedeni zehirlerdir. Antifriz, zambak, böcek ilaçları, hijyen maddeleri gibi zararlı sıvılar ve bazı insan ilaçları gibi ürünler. Tek bir ibuprofen tableti bile böbreklerin işlevlerini kaybetmesine neden olabilir. Evinizi ve kedinizin barındığı ortamı sıkı bir kontrolden geçirin ve kedinizin bu tip maddelere ulaşamayacağından emin olun.
  • Travmada ise özellikle kırık bir pelvis veya mesane patlaması diyebiliriz.
  • Çok fazla kan kaybetmekten veya hızlı dehidrasyondan kaynaklanan şok; sıcak havalarda aşırı güneşe maruz kalma, günlük aktivite sayısında önemli bir artış, kusma ve ishal durumlarında aşırı derecede sıvı kaybı.
  • Böbreklerde enfeksiyon
  • Böbreğe kan akışını ve böbreğin dışına idrar akışını değiştiren tıkanıklıklar(üretral tıkanıklık nedeniyle idrar yapamayan bir erkek kedide olduğu gibi)

Zamanında teşhis edilirse, akut böbrek yetmezliği sıklıkla tedavi edilebilir. Ancak kronik böbrek sorunlarının tedavisi daha zor olabilir. Çoğunlukla orta yaşlı kedilerde bulunur, aylar ve hatta yıllar içinde gelişebilirler. Eğer ki sevimli kediniz 7 yaşında veya daha büyükse, sağlığına özellikle dikkat etmelisiniz.

Kronik böbrek hastalığının kesin nedenleri, veteriner hekimler için bile her zaman net olmasa da şunları içerebilir;

  • Akut böbrek yetmezliğine neden olmayabilen, ancak böbrek fonksiyonunu aylarca veya yıllarca düşük seviyede yıpratan böbrek enfeksiyonları ve tıkanıklıkları
  • İleri seviyede diş hastalığı ve yüksek tansiyondan troid problemlerine ve kansere kadar ulaşabilen diğer rahatsızlıklar.

Kedinizin Böbreklerinin Düzgün Çalışmadığını Gösteren Bazı İşaretler

  • Sık idrara çıkma, bu durumun kedinizin böbreklerinin iyi çalıştığının bir işareti olduğunu düşünseniz de, aslında kedinizin idrarını tutamayacağı anlamına da gelebilir. Kedi kumu dışına veya tuvalet için belirlediğiniz yerlerin dışarısına idrar yapması da başka bir işaret olabilir.
  • Çok fazla su içmek, bu kedinizin idrar yaparken vücudunun kaybettiği sıvıyı tekrar yerine koymaya çalıştığının belirtisi olabilir.
  • Mesane ve böbreğin bakteriyel enfeksiyonları. Bunlar, düzgün çalışmayan böbreklerin ürettiği seyreltik idrarda daha kolay gelişir.
  • Kilo kaybı ve iştahın dikkat çekici şekilde azalması
  • Kusma, ishal, kanlı veya bulanık idrar yapma
  • Özellikle diş etlerinde ve dilde ağız ülserleri
  • Ağızdan amonyak tarzı bir koku gelmesi
  • Kahverengimsi renkli bir dil
  • Kuru ve bakımsız gözüken tüyler
  • Kabızlık
  • Zayıflık ve çevreye karşı gözle görülür ilgisizlik

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Teşhis ve Tedavi Yöntemi

Veterineriz öncelikle kedinize idrar testi yapacak. Tanı koymak için röntgen, ultrason veya biyopsi (doku örneği) de gerekli gördüğünde isteyecektir. Böbrek hastalığı kesinleşirse, tedaviler ameliyat ile tıkanıkların açılmasına, IV sıvılarına, özel bir diyete ve ilaçlara göre değişkenlik gösterebilir. En iyi tedavi seçenekleri için mutlaka veteriner önerilerini dikkate almalısınız.

Böbrek diyeti hem fosfor hem de protein açısından düşüktür ve D vitamini ve omega-3 yağ asitleri ile zenginleştirilmiştir. Kedinizi yeni yiyeceklerle aşamalı olarak tanıtmanın önemli olduğunu unutmayın. Veterineriniz, bu geçişi nasıl kolay hale getirebileceğiniz konusunda size tavsiyede bulunabilir.

Dikkatli ve güzel bir diyetle, bol miktarda temiz tatlı su, sakin bir ortam ve düzenli kontroller ile kedinizin mümkün olan en iyi hayatını yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.

Eğer kedileriniz hakkında farklı sorularınız var ise bizlere Kedi Soru-Cevap kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar