By melissa1 | 29-06-2022
Kedilerde böbrek yetmezliği, kan basıncının korunmasını, toksiklerin atılması, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan böbreğin işlevini yerine getirmemesiyle ortaya çıkar. Kedilerde böbrek yetmezliği yaygın bir hastalık olup fonksiyonlarını yavaş yavaş kaybeder. Geç kalınmadan erken teşhis ile hayati tehlikeleri atlatılabilir. Bazı evcil hayvan sahipleri yıllık veteriner kontrollerini aksattıkları için ne yazık ki hastalığın farkında olmazlar. Böbrek hastalığına yakalanan kedilerin vücudunda toksik atıkların birikmesi görülür. Kan basıncının dengesiz bir şekilde yükselip alçalmasına yol açar. Kronik böbrek yetmezliği kedilerde nasıl bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğini yazımızda anlatıyor olacağız. Kedilerde böbrek yetmezliği tedavi edilebilir mi?
Yararlı hormonlar ve enzimlerin üretilmesini sağlayan böbreklerin işlevini yitirmesiyle zararlı atıkların da vücuttan atılmasını sağlayamaz. Kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri kendini göstermeden tespit etmek tedavinin olumlu sonuçlanması için önemli. Böbreklerin %75’i bozulana kadar belirtileri kendini göstermez. Bunun önlenmesi için düzenli veteriner kontrollerinin yapılması gerekir. Böbrek yetmezliği hastalığı ne kadar erken tespit edilirse ilerlemeyi durdurmak ve kedilerin tedaviye cevap vermesi de o kadar erken olacaktır.
Kedileri böbrek sorunları genellikle yavruluk ve ergenlik dönemlerinde görülmez. 10 yaşından sonra yaşlılık evresine giren kedilerin böbrek sorunu yaşama ihtimali artar. Yetişkinlik evresinden sonra kedilerin düzenli böbrek kontrolleri için veteriner hekiminize götürmelisiniz. 7 yaşından sonra kedilerin periyodik olarak check up yaptırılması böbrek sağlığının iyiye gittiğini öğrenmek için oldukça önemlidir.
Özellikle kedilerin yaşlandıkça birtakım sağlık sorunları açığa çıkar. Organların işlevini yerine tam olarak getirememesi. Yavaş çalışması gibi etkileri gözle görülür belirtiler halinde kendini gösterir. Kedilerde böbrek yetmezliği akut ya da kronik bir hale gelir.
Böbrek hastalığına yakalanan kedilerin idrara çıkması arttığı için su tüketimi de bu evrede artar. Normalde böbrek hastalığı olan kedilerde idrardan geçmesi gereken toksinler vücutta biriktiği için mideleri bulanacak ve kusar. İştah kaybı söz konusu olur. İdrarda kan ve bulanıklık görülür. Aşırı kilo kaybı, tüylerde donukluk ve dökülme yaşanır. Dişlerde sararmayla beraber ağızda koku meydana gelir.
Veteriner hekimin hastalığı teşhis etmesi için ilk önce idrar örneği alır. Ayrıca kedinizin sağlık durumunu tam olarak öğrenmek ve toksin birikiminin diğer organlar üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını görmek için kan testi yaparlar. Kedi idrar örneği almak için en iyi sabah saatleridir. Numune ne kadar taze olursa, testler o kadar doğru olur, bu nedenle kedi idrar örneğini veterinerinize götürmeyi geciktirmemeye çalışın.
Kedileri düşük fosfor ve proteinli bir mama almalısınız. Hastalığın ilerlemesini durdurmak ve kontrol altında tutmak için mama içeriğinin diyet lif, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olmalıdır. Böbrek rahatsızlığı yaşayan kedilerin düşük fosfor ve düşük protein içerikli markalardan almalısınız. Böbrek hastası kediler için mama önerisi: Tahılsız, tavuk içeren kontrolleri protein içeren markalardan; Hills, Royal Canin, Pro Plan markalarını tercih edebilirsiniz.