İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ateş Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-11-2022

Kedilerde Ateş Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin ateşi olduğunu anlamak için en etkili yöntem termometre kullanmak olacaktır. Kedinizin burnuna dokunarak da ateşi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sağlıklı ve normal bir kedinin burnu kuru ve sıcak değil nemli ve soğuk olmalıdır. Elbette en etkili yöntem termometre kullanarak kedinin ateşini ölçmek olacaktır. Kedilerde ateş yüksekliği çeşitli hastalıklara ve sorunlara bağlı olarak gelişebilir.

Termometre seçimi doğru yapılmalıdır. Pediatrik rektal termometre kullanımı en doğru seçimdir. Kediler muayene, aşı ve termometre ölçümleri sırasında huzursuz ve saldırgan olabileceklerinden ateş ölçümünün tek kişi tarafından yapılması zor olabilir. Siz ateş ölçümünü yaparken bir başkasının kediyi okşayıp tutarak sakin kalmasını sağlaması gerekebilir. Termometrenin ucuna onu kaygan hale getiren bir krem sürmelisiniz. Daha sonra kedinizin anal bölgesine termometreyi yavaşça sokarak derecenin ateş ölçümünü yapabilirsiniz.

Kedilerin Ateşi Neden Yükselir?

Kedilerde ateş yükselmesi şu sebepler dolayısıyla gerçekleşebilir;

  • Başta lupus olmak üzere çeşitli bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
  • Mantar enfeksiyonu başta olmak üzere çeşitli enfeksiyon rahatsızlıkları

Kedilerin ateşlerinin yükselmesi çeşitli ilaçların kullanılması ve aşıların yapılması sonucunda da rastlanan bir durumdur. Kedilerin bağışıklıkları insanlarda olduğu gibi hastalıklarla savaşırken ateşin yükselmesine sebep olur. Ayrıca kedilere belli zaman aralıklarıyla yapılması gereken aşıların da ateşi yükseltme ihtimali vardır. Özellikle kuduz aşısından sonra kedi ve köpeklerde bir süre vücut ısısının arttığı görülebilir. Bu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Bu tür ani ateş yükselmeleri geçicidir ve müdahale gerektirmez. Dikkat edilmesi gereken nokta kedinin kronik ve tehlikeli bir hastalığı olup olmadığını araştırmaktır.

Kedilerin Ateşi Yükselince Ne Yapılır?

Kedilerin ateşi yükselince yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • İlk etapta yapılması gereken kediyi biraz serinletmek olmalıdır. Bu nedenle kedinizi soğuk bir zemine indirerek biraz rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin patilerini ıslak bez ile silebilirsiniz.
  • Kediler suyu sevmeseler de kedinizin ateşi çok yüksek ise ve veteriner bulmakta zorlanıyorsanız onu ılık suyla yıkayarak ateşinin düşmesini sağlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken suyun fazla soğuk olmamasıdır.
  • Ona bol bol su içirmelisiniz. Kediler ateşleri yükselince serinlemek için ne yapacaklarını şaşırarak oldukça huysuz davranabilirler. Kedinizin yanında su bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Kedinizi bir vantilatörün önüne götürerek biraz serinlemesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Elbette tüm bu yöntemler geçicidir ve esas yapılası gereken kediyi bir veterinere götürmektir. Kedilerde ateş yüksekliği her zaman ciddi sorunlardan kaynaklanmasa da hafife alınmaması gereklidir. Eğer kedinizin vücut ısısı 40 dereceyi geçiyorsa durum oldukça ciddi demektir ve vakit kaybetmeden onu bir veterinere götürmeniz gerekir.

Kedilerde Ateşin Yükselmesi Tehlikeli mi?

Kedilerde ateş yükselmesinin tehlikesi neden kaynaklandığına bağlı olarak değişir. Eğer kedinize aşı yaptıktan sonra vücut ısısının arttığını fark ederseniz endişelenmeyin. Bu kedinizin bağışıklığının aşıya karşı verdiği anlık ve geçici bir tepkidir. Fakat kedinizdeki ateş yüksekliği günlerce sürerse ve 40 dereceyi geçerse zaman kaybetmeden destek almanız gerekir.

Kedilerin normal vücut ısısı 38 derecedir. Bu ısının artması ateş yüksekliğinin göstergesidir ve ani şekilde fazla yükselen vücut ısısı tehlikeli olur. 40 derecenin üstüne çıkan vücut ısısı kedilerde kalıcı hasarlara neden olarak organlara zarar verir. Özellikle bağışıklık sistemi hastalığı olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kediler çok daha savunmasızdır. Kedinizin rutin veteriner kontrolleri yapılırken fark edilen herhangi bir rahatsızlık onun sık sık ateşlenmesine ve huzursuz olmasına neden oluyor.

Yaygın Görülen Kedi Hastalıkları Hangileri?

Kedilerde yaygın görülen hastalıklar şöyle;

  • Lupus, kedilerde nadir olsa da rastlanan sistemik bir hastalıktır. Lupus tedavi edilmesi gereken ciddi rahatsızlıkların başında gelir. Kedi ve köpeklerde organları etkileyen bu hastalık ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
  • Haemobartonellosis, parazitlerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.
  • Vaşak ateşi olarak da bilinen Cytauxzoonosis, kedilerde kenelerin sebep olduğu ve ateş yüksekliğine de neden olan bir hastalıktır.
  • Toksoplazmoz, parazitlerin neden olduğu ve yüksek ateşe sebep olan bir hastalıktır.
  • Mantar enfeksiyonu, kedi ve köpeklerde yaygın görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Yüksek ateşe de neden olabilir.
  • Bir kanser çeşidi olan Lenfoma, kedilerde en sık görülen kanser hastalıklarının başında gelir.
  • Kalp kurdu, sivrisinek ısırıkları dolayısıyla kedileri etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır.

Kedilerin Hastalanmaması için Neler Yapılmalı?

Kedilerin hastalanmaması için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Kedinizin aşılarını ihmal etmeyin. Özellikle iç-dış parazit aşısı ve kuduz aşısı, kedilerin uzun yıllar yaşamalarını sağlayan en önemli aşılardır.
  • Kedinizin rutin bakımlarını ihmal etmeyin. Kediler kendilerini yalayarak temizleseler de bu yeterli olmaz. Evcil kedinizin tüylerini sık sık tarayın ve pire kontrolü yapın. Kene ve pire gibi dış parazitler evcil kedinizi hasta edebilir.
  • Kedinizi sık sık elle muayene edin. Kedinizin vücudunda sıradan bir kontrol esnasında anormal bir şey fark edebilirsiniz. Bu da herhangi bir hastalığı varsa erkenden tedavi olma şansı yaratır.
  • Kedinizi mutlu edin. Mutsuz ve sürekli yalnız kalan her hayvan bunalıma girer. Kediler ve köpekler duygusal hayvanlardır. Oyun oynamayı severler. Bu nedenle kedinizin psikolojik sağlığını koruması ve hastalanmaması için ona vakit ayırmayı ihmal etmeyin.
  • Kedilerde ateş yüksekliği en ciddi belirtilerden biridir. Bu nedenle kedinizin ateşinin yükselmesi, halsiz ve iştahsız olması gibi belirtiler söz konusuysa onu veterinere götürün. Düzenli yapılan veteriner kontrolleri kedilerin hastalanmamalarında önemli bir yer tutar.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar