By melissa1 | 28-03-2021
Kedilerde ateş bir noktaya kadar normal karşılansa da ateşin tehlikeli durumlar ortaya çıkaracağı göz önünde bulundurulmalı. Biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de çeşitli hastalıklar sebebiyle yüksek ateş problemi yaşanır. Kedilerde ateş problemini saptamak birçok evcil hayvan sahibi için zor görülür. Fakat kediler dertlerini insanlar gibi anlatamasa da çeşitli semptomlar ile rahatsızlıklarını belli edebilirler. Bu aşamada belirli semptomları kontrol etmek ve mümkünse kedinin ateşini ölçerek gerekli tedavi sağlanabilir.
Bir termometreye her an ulaşma imkanının olmadığı düşünüldüğünde, kedilerde ateş bulgusunu saptamanın pratik yöntemlerinden söz edilebilir.
1-) Burunda Kuruluk ve Sıcaklık: Kedilerin burunları yapıları gereği soğuk ve nemlidir. Burnunun kuru ve sıcak olduğu fark ederseniz kedinizin ateşinin olduğu düşünülebilir. Susuz kalan kedilerde de aynı durum gözlendiği içi öncelikle su içmesini sağlayabilirsiniz. Ardından tekrar kontrol edilebilir.
2-) Kulak İçi Sıcaklığında Artış: Kedilerde ateş probleminin en önemli belirtisi kulak içi sıcaklıklarında ki değişimdir. Kedilerin kulak içi sıcaklığını ölçmek insanlarda yüksek ateşin alnından anlaşılmasına benzemektedir. Kedinizin normalde de sıcak olan kulak içi, aşırı sıcak ise yüksek ateşten bahsedilebilir.
3-) Patilerde Terleme: Patiler, kedilerin terleme noktalarıdır. Vücut ısılarını korumak için önemli bir etkendir ve aşırı terleme görülmesi yüksek ateş belirtilerindendir.
4-) Halsizlik, Hareketsizlik: Kedilerin yüksek ateş problemi yaşaması aslında vücutlarının bakteriler ile mücadele ettiğini göstermektedir. Bakterilerin öldürülerek hastalıklardan kurtulmasını sağlayan bağışıklık sistemi, bu süreçte kedinizin yorularak halsiz kalmasına sebep olabilir.
5-) İştahsızlık, Kusma: Bakteri, virüs ve parazit kaynaklı hastalıkların en önemli belirtisi yüksek ateş olarak bilinmektedir. Yüksek ateşe sebebiyet veren hastalıklar beraberinde iştahsızlık problemini de getirebilir. Aynı zamanda mide rahatsızlıkları da yaratarak mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.
6-) Hızlı Nefes Alma ve Titreme: Kedilerde ateş ile kendini gösteren hastalıklar, titreme ve hızlı soluk alıp vermeye neden olabilir. Normalden hızlı nefes alması ve titreme görülmesi ateş varlığını gösterebilir. Özellikle nefes alırken ağzının açık kalması en önemli belirtidir.
7-) Kedinin Soğuk Zemin/Alan Arayışı: Vücut ısısı yükselen ve rahatsızlık yaşayan kediler, kendilerini rahatlatmak amacıyla soğuk bir yer arayışına gireceklerdir. Gündelik yaşamında kaloriferin yanından ayrılmayan kediniz soğuk yerleri tercih etmeye başladıysa ateşten şüphelenebilirsiniz.
Kedilerin ateşlenmesinde ki en önemli sebep bakterilerdir. Kediniz bakteri kaynaklı bir hastalıkla mücadele halindeyse yüksek ateş ile kendini gösterebilir. Tanının ardından kısa süreli bir antibiyotik tedavisi faydalı olacaktır. Bir diğer sebep ise viral hastalıklardır. FIV ve FIB gibi viral hastalıklar yüksek ateşe sebep olduğu gibi tedavisi zor sağlanır. Bu yüzden kedinizin sağlığına özen göstermek önemlidir.
Kedinizi veterinere götürüp götürmeyeceğinize karar vermek için öncelikle ateşini ölçüp daha sonrasında karar verebilirsiniz. Kedilerin ateşi kulaktan ya da rektal olarak ölçülebilir. Termometre kullanarak kulaktan yapılan ölçüm hem kediniz hem de sizin için kolay bir yöntemdir. Termometreyi hazırladıktan sonra kedinizin sabit kalmasını sağlayın. Termometreyi kedinizin iç kulağına yapıştırın. Termometrenin gereğinden fazla içine yerleştirmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü kedinizin kulağı hassas yapısı nedeniyle zarar görebilir.
Rektal ölçüm acil bir durum söz konusu olmadığı sürece kesinlikle önerilmez. Bir veteriner hekime başvurmak çok daha faydalı olacaktır. Rektal ölçüm yavru kediler için de önerilmez. Kulak ölçümü yavru kedilerde sağlıklı sonuçlar vermediği için veteriner hekime başvurulmalıdır.
Erişkin kedilerde vücut ısılarının genellikle 38.1°C – 39.2°C olduğu bilinmektedir. Yavru kedilerde ise vücut ısıları erişkin kedilere oranla daha yüksektir. Genellikle 38.5°C – 39.5°C arası görülen vücut ısıları normal kabul edilir.
Kedilerin patilerine, koltuk altlarına ve sırtına belirli aralıklarla uygulanan soğuk kompres yüksek ateşi düşürmekte faydalı olacaktır. Kedinizin ateşini düşürmek için kesinlikle insanların kullandığı ateş düşürücü ilaçlar verilmemelidir. Bulunduğu ortamda ki camları açarak alanı serinletebilirsiniz. Tüm bu uygulamalara rağmen kedinizin ateşi ortalama 30 dakika için de düşmezse veteriner hekime danışmalısınız.