Kediler neden çok miyavlar? Kediler kendi aralarında miyavlama, mırlama ve tıslama gibi çeşitli seslendirmeler yoluyla iletişim kurarlar. Bu seslendirmeler aracılığıyla benzersiz kişiliklerini sergiliyorlar ki bu, insanlara kedilerin çok sevimli geldiği bir özelliğidir. Ancak bu seslendirmeler aşırı hale geldiğinde veya uygunsuz zamanlarda meydana geldiğinde sorunlar ortaya çıkabilir.
Miyavlama ne zaman aşırı hale gelir? Tabi ki, miyavlama miktarı kedilerin türüne göre değişir.
Doğu ırkları olan siyam kedileri miyavlamayı çok severler bu neden daha az konuşan bir kedi isterseniz bu kedi cinsinden uzak durmanızı öneririz. Bazı kediler kendi seslerini duymaktan hoşlanırken, bazı kediler ise sahipleriyle konuşmaktan onlarla oynamak için miyavlarlar.
Kediniz istediğinizden biraz daha fazla miyavlıyorsa, önce sebebini bulmaya çalışın. Sebebini öğrendikten sonra bu miyavlamaları azaltabileceğiniz alternatifler deneyebilirsiniz.
Kedim Neden Bu Kadar Miyavlıyor?
Kedilerin miyavlamasının en yaygın nedenleri şunlardır:
- İnsanları selamlamak için. Kedinizin sizinle evde buluştuğunda ve onunla konuştuğunuzda miyavlayarak size selam verir.
- Dikkat çekmek için. Yani kediler insanlarla sosyal temas kurmaktan hoşlanırlar ve bazıları ilgi isteklerinde aralıksız miyavlayabilirler. Kediler okşanmak, oynamak ilgi görmek ister. Uzun süre yalnız bırakılan kediler sahibine sıkıldığını belli etmek için ona miyavlar.
- Yemek yeme zamanı gelmesi. Her kedi yemek vakti geldiğinde yerinde duramaz ve yemek zamanlarında oldukça istekli olurlar. Siz elinizde yemekle ona yaklaşırken kediniz sabredemeyip sizin peşinizde yemeğine ulaşmak için can atar.
- Miyavlamak, kedinin size ne istediğini bildirmenin birincil yoludur. Dışarı çıkmak isterse, muhtemelen kapıda miyavlamayı öğrenecektir. Aynı şekilde, dışarıdaysa içeri girmek istiyorsa, onu içeri geri getirmeniz için yine miyavlayacaktır.
- Zihinsel karışıklıktan veya bilişsel işlev bozukluğundan sıkıntı yaşayan yaşlı kediler, Alzheimer Hastalığının etkisinden dolayı çevresi ona yabancı gelecek ve korktuğu için sürekli miyavlamış olacaktır.
- Bir eş bulmak için miyavlarlar. Dişiler erkeklerin dikkatini çekmek için miyavlayarak onların kendilerine ulaşmasını sağlarlar.
Kedim Neden Geceleri Miyavlıyor?
Geceleri bağıran bir kediniz varsa, bunu neden yaptıklarını merak etmeniz doğaldır. Bazen geceleri miyavlayan kediniz son derece rahatsız edici olabilir ve çok ihtiyaç duyduğunuz uykuyu almanıza engel olabilir. Kedinizin geceleri miyavlamasının, gecenin belirli saatlerinde doğal olarak daha aktif olmalarıdır.
Kedilerin içgüdüleri onlara bunun avlanmak için harika bir zaman olduğunu söylediği için, daha genç kedilerin geceleri aktif olma eğilimi artar. Bazı kediler sahiplerinin uyku düzenine uyum sağlasa da bazıları ise geceleri kendilerini daha enerjik hisseder.
Uyku vaktinden önce oyun oynamak, gündüzleri zihinlerini açık ve mutlu tutmaya çalışmak gibi, geceleri daha yorgun olmalarına yardımcı olabilir. Geceleri miyavlayan kedi, esasen dikkat çekme davranışı olabilir. Kedinizin tüm isteklerini yerine getirseniz bile sizden ilgi bekliyorsa bu miyavlamayı istediğini alana kadar devam ettirebilir.
Kediniz geceleri sık sık miyavlarsa, sağlığını kontrol etmek için bir veteriner hekimine götürmelisiniz. Bunun nedeni gece de dahil olmak üzere aşırı ses çıkarmanın, kedilerde tiroit veya böbrek hastalığının bir işareti olabilir.
Kedilerin gece miyavlamasının bir diğer sebebi kediniz gündüzleri bahçede vakit geçiren bir kediyse ve geceleri içeriye alıyorsunuz, kediniz kendini kapana kısılmış hissedebilir. Aşırı gürültülü çığlıklar ve kedilerin geceleri bağırması çiftleşme sesi olabilir.
Kedimin Aşırı Miyavlamasını Azaltmak İçin Ne Yapmalıyım?
Kedinizin aşırı ses çıkarmasını engellemeye başlamadan önce sebebini belirlemeniz gerekir. Miyavlamasının etrafındaki koşullara bakın. Kedinizi azdıran ve durduran şeyin ne olduğunu not edin. Böylelikle miyavlamaları arttığından neyden kaynaklandığını daha rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.
Kedilerin aşırı miyavlaması alışıldık bir durum değildir. Bundan dolayı kedinizin aşırı miyavlamasını azaltmanız için size birkaç tavsiyelerde bulunduk.
- Kediniz dikkatinizi çekmek için sürekli miyavlarsa tepki vermeden sessizce onu izleyin. Kedinize miyavlamasını durdurması için bağırma, kızma gibi tepkilerde bulunmayın. Sabırlı olun ve kediniz miyavlamayı kesene kadar bekleyin. Miyavlamayı kestikten sonra yanına gidin ve istediği ilgiyi ona artık gösterebilirsiniz.
- Kediniz siz evde yokken yalnız kaldığı zamanlarda çok miyavlıyorsa kediniz için bir evcil hayvan bakıcısı ya da evcil hayvan otellerinden faydalanabilirsiniz.
- Kediniz yemek için size miyavlarsa istediğini vermeyin. Yemek saatlerini ayarlayarak günün her vakti sizden yemek istemeyecektir. Ara öğünlerinde kedinize atıştırmalıklar vererek ödüllendirebilirsiniz. Böylece kedinizin aşırı kilo almasını önleyerek kilosunu korumuş olursunuz.
- Kediniz yaşlıysa ve aşırı derecede miyavlamaya yeni başladıysa, veterineriniz tarafından sağlık kontrolünden geçirilip, işitme problemleri varsa ve bilişsel işlev bozukluğunun da kontrollerini zamanında yaptırmalısınız. Veterineriz uygun görürse kedinizin ağrıları için ilaç verebilir. İlaç tedavisi rahatsızlığını hafifletebilir.
- Kedinizin kızgınlık dönemi sürekli devam ediyorsa aşırı miyavlamasını durdurmak için kedinizi kısırlaştırmak isteyebilirsiniz.
- Çok fazla miyavladığı için kedinizi azarlamayın veya vurmayın. Çünkü kedinizin sizden korkmasına neden olabilir.
- Miyavladığında kedinizi görmezden gelmeyin. İhtiyacı olan bir şeyi yaptırmak için miyavlayabilir. Örneğin, yemek saatinin geldiğini, tuvalet kumunun temizlenmemiş olması, acı çekmesi gibi hayati ihtiyaçlarını size anlatmaya çalışırlar.
- Kedinizin geceleri miyavlamasını azaltmak için gündüzleri daha aktif tutmak ve geceleri enerjileri kalmayarak uyumalarını sağlayabilirsiniz.