İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Apse Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-10-2022

Kedilerde Apse Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde apse belirtileri ile apse teşhisi konuluyor. Kedilerde apse hastalığının bazı belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler ile kediye teşhis konuluyor. Kedilerde bulunan apse belirtileri:

  • Şişlik olması
  • Ağız kokusu
  • İştahsızlık sorunu
  • Vücudun iç kısımlarında ateş olması
  • Salya akması
  • Apsenin yer aldığı bölgede kıl dökülmesi
  • Apse bölgesinde aşırı kaşıntı hissi
  • Diş etinde kanama
  • Apse yer aldığı bölgede topallama

Kedilerde apse sorunu bahsedilen bu belirtilere sahiptir. Kedilerde bu tür belirtilerin olması apse hastalığını yansıtır. Apse hastalığı olan kedilerde her belirti yaşanmaz. Bahsedilen bu belirtilerin bazıları kedide yaşanır. Apse durumunda kedide daha çok şişlik, kıl döküntüsü yaşanır. İştahsızlık da apsenin önemli belirtileridir.

Kedilerde Apse Hastalığı Nedir?

Apse kedilerin deri altında oluşur. Deri altında bulunan irinli bir yapıya sahiptir. Apse kedilerde enfeksiyon nedeniyle oluşur. Kedinin vücudunda oluşan enfeksiyondan dolayı ortaya çıkan sıvı yapıdadır. Büyük ve küçük boyuta sahiptir. Kedilerde çıkan apseler büyük boyutta da olur. Apse içerisinde bakteri ve enfeksiyon yer alır. Apseler kedilerin derinin altında şişlik şeklinde ortaya çıkan bir enfeksiyon yapısıdır. Kedinin vücudunun her bir noktasında çıkar. Apseler bazı durumlarda patlar. Büyük ve küçük boyutta olur. Apseler şişlik yapısıyla ortaya çıkar. Kedinin vücudunda çıkabileceği gibi diş içerisinde de apse çıkar. Apseler enfeksiyon ve bakteriden oluştuğu için tedavi edilmesi gereklidir. Kedilerdeki apseler temas halindeyken daha çok fark ediliyor.

Kedilerde Apse Neden Olur?

Genellikle Kedilerde apsenin oluşmasının nedeni içerisinde birçok durum ele alınıyor. Kedilerde apse oluşumunun en temel nedeni bakteridir. Bakteri ve enfeksiyon nedeniyle kedilerde apse oluşumu gerçekleşir. Apseler birçok yerde çıkar. Ağız ve diş çevresinde oluşabileceği gibi kedinin vücudunda da oluşur. Staphylococcus, Escherichia, Pseudomonas, Mycoplasma, Pasteurella gibi bakteri türleri kedilerde apsenin oluşumuna sebep olur. Kedilerde aynı zamanda diş iltihaplanması ve diş etinde yaşanan sorunlar da apsenin oluşma nedeni. Kedilerden kediye bulaşan bir apse de oluşur. Kedide yer alan ısırık yarasına bağlı olan apseler kedinin başka kediye temas etmesi halinde de bulaşır. Kedinin iç organlarında rahatsızlık olması nedeniyle vücudun iç kısmında da apse oluşur.

Kedilerde Apse Oluşumu Nasıl Önleniyor?

Kedilerde apse oluşumunu önlemek için öncelikle kedi sahibi olan bireylerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Kedi sahibi olan kişiler kedinin hijyenine mutlaka dikkat etmelidir. Kedilerde apse oluşumunu önlemek için yapılması gerekenler:

  • Diş bölgesinde yer alan apseler için kedinin diş bakımının yapılması gereklidir. Kedilerde diş bakımı her gün düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Kedinin vücudunun da temiz olması gereklidir. Vücut bölgesinin de her gün düzenli olarak temizlenmesi gereklidir.
  • Kedide yer alan yara bölgesine dikkat edilmelidir.
  • Kedinizi her gün dışarı çıkarmayın. Aynı zamanda diğer kedilerle temas etmesini engelleyiniz.
  • Kedinizin muayenelerini mutlaka düzenli olarak yaptırın.
  • Kedinizi temiz tutan ve hijyenik olan kişisel kedi bakim ürünlerini kullanın.

Kedilerde Apse Nasıl Teşhis Ediliyor

Öncelikle Kedilerde apsenin teşhisi için veteriner hekime başvurmalısınız. Kedinizde öncelikle apsenin oluşup oluşmadığını anlamak için belirtilere bakmalısınız. Kedinizde apse belirtileri varsa veteriner hekime götürmelisiniz. Kedide yer alan apse bölgesine şırınga yapılarak boşaltılır. Apsenin olup olmadığı teşhis eder. Diş apnesi olması halinde kedinin ağız içi muayene eder. Kedinin ağzının incelenmesi için bazı testler yapılıyor. Anestezi ve röntgen testleri yapılarak da apse olup olmadığı teşhis eder. İç apse olup olmadığını kontrol etmek için ultrason testi de yapılmakta. Ultrason, röntgen testleriyle apse problemi teşhis ediliyor. Kedi de İç apse ameliyat ile de teşhis eder. Apsenin kana karışıp karışmadığını anlamak için kan testi de yapılıyor.

Kedilerde Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Apsenin tedavisi için birçok yöntem kullanılır. Kedilerde yer alan apsenin çeşidine göre tedavi yöntemi de değişir. Kedilerde apse tedavisi 2 hafta bir zaman alır. Apse bakteri ve enfeksiyon gibi durumlardan oluştuğu için tedavi edilmesi en az 2 hafta zaman alacaktır. Kedilerde apse antibiyotik, ağrı kesici ve kremler tedavi edilir. Kedinin dişinde apse olması halinde diş çekimi ve dişin temizliği yapılır. İç bölgede yer alan apsede temizlenmesi ve cerrahi müdahale gereklidir. Apse tedavisinde ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi sonrasında kremler de verilir. Diş bölgesindeki apse için de diş temizliği tedavisi çok önemlidir. Kana karışmış apse için de antibiyotik tedavisi izlenir. Tedavi için öncelikle kediye apse teşhisi konulmalıdır. Apse teşhisi sonrası uygun tedavi planı yapılıyor.

Kedilerde Apse Oluştuğunda Ne Zaman Veterinere Gidilmelidir?

Veterinere gidilme zamanı yaklaşık 1 haftadır. Kedilerde apse oluşumu birçok çeşitten oluşur. Kedilerde apse olduğunu anlamak için öncelikle apse belirtileri yaşayıp yaşamadığını öğrenmelisiniz. Kedinizde apse belirtisi olması halinde apsenin devamlı olarak takibini yapmalısınız. Kedinizde bulunan apse 1 hafta içerisinde gitmezse kedinizi veterinere götürmelisiniz. 1 haftadan fazla kedinizde apse varsa veteriner hekime giderek kedinizi muayene ettirmelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedim Eve İşiyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar