By melissa1 | 19-02-2022
Kedilerde ağız yarası çeşitli nedenlerden meydana gelerek, ağız mukozasının giderek kötüleşmesine ve iltihabına neden olur. Ağız iltihabı ve ülseri, herpes virüsü, diş hastalıkları ve calicivirüs gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Kedilerde uzun süre devam eden ağız yaraları, kedilerin sadece %3’ünü etkiler ve bu kediler genellikle safkan kedi ırklarıdır. Kedilerdeki ağız yaraları nadir olarak görülse de oldukça ağrılı ve ciddi bir hastalık. Ağız yaraları tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürdüğü gibi hayati tehlikeye de neden olur. Kedilerde ağız yaraları, yemek yemelerini ve su içmelerini zorlaştırır. Diş etleri, damak, dudak ya da dilde kedinin ağzını açmasına engel olarak ülserlere neden olmaktadır.
Kedilerde ağız yarası nedenleri kesin olarak belli değildir. Fakat bağışıklık sistemlerinin aşırı reaksiyon göstermesi ile meydana geldiği ve bağışıklık sisteminin ağızdaki bakterilere saldırmasıyla oluştuğu bilinmektedir. Kedinin bağışıklık sistemi ağız içerisinde plaklar tarafından tetiklenmektedir. Kedilerdeki ağız yaraları diş hastalıkları dolayısıyla da meydana gelir. Ağız iltihabı ve ülseri, diş hastalıkları haricinde bakteriler ve virüsler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ağız yaralarına neden olan bakteri ve virüsler ise;
Kedilerde ağız yarası belirtileri, ağrı nedeniyle belirgin şekilde fark edilebilir düzeydedir. Kediler duydukları acıyı belli etmek istemezler. Yine de ağız yarası ve iltihabı oldukça acı verici olduğu için belirtilerin fark edilmesi olasıdır. Kediler esnerken dahi acı duyabilirler. Kediler acı duyduklarında yaklaşma ve kaçınma adı verilen bir davranış gösterirler. Yemeğine aç şekilde yaklaşan, mama kabına tıslayıp sonrasında kaçan bir kedi olarak tanımlanabilir. Bu davranışın sebebi ise, kedinin mama yemek istediğinde acı duyacağını anlamasıdır. Kedilerde ağız yaraları kolayca fark edilmese de davranış farklılıkları gözlemlenebilir.
Kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi ağrının kontrol altına alınması ve iltihabın önlenmesi ile başlar. Ağız yaraları bağışıklık sisteminin reaksiyonu sonucu oluştuğu için bağışıklık sisteminin baskılanması hedeflenir. Bu nedenle bağışıklığı bastırmayı sağlayan immunsupresif ve steroid ilaçlar kullanılabilir. İlaçlı ağız gargarası ve oral antibiyotikler de ağız yaralarının tedavisinde reçete edilmektedir. Ağız yaralarının kökenine göre ilaçlarla tedavi geçici olabilir. Asıl hastalığın kaynağı bulunmalıdır. Ağız yaraları diş hastalıkları nedeniyle ortaya çıkıyorsa hasarlı olan ya da bütün dişlerin çekilmesi gerekir. Kedinizin ağız iltihabına sebep olan bir diğer faktör ise diş plaklarıdır. Plak oluşumunu engellemek için günlük diş bakımının aksatılmaması gerekir. Plaklar zaman içerisinde sertleşir ve diş taşlarına dönüşür. Kedilerin yavruluk döneminden itibaren diş fırçalamaya alıştırılması önemlidir.
Kedilerde meydana gelen ağız yaraları, tedavi edilemediği taktirde kedinizin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için ağız bakımına gerekli özenin gösterilmesi gereklidir. Kedinizin düzenli ağız ve diş bakımını veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirebilirsiniz. Kedilerin dişlerinin çürümesi ya da diş etlerinin iltihabı sıklıkla görülen bir durumdur. Bu sebeple kedinizin dişlerini düzenli aralıklarla fırçalamalısınız. Diş bakımı, ağız yaralarının önlenmesinde önemli bir gereklilik olsa da diş etlerinin de düzenli bakımı önemlidir. Diş bakımının ardından kedinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Böylece kan dolaşımını hızlandırır ve dişlerinde görülebilecek sorunların önüne geçebilirsiniz. Kedinizin ağız sağlığının korumak için onlar için özel üretilen diş fırçası ve macunlarını kullanmalısınız.