İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-08-2022

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerdeki ağız kokusunun nedeni pek çok farklı noktaya dayanır. Bununla birlikte daha çok ağız hijyeninin sağlanmaması kokunun ortaya çıkmasına neden olur. Çeşitli hastalıklar da ağız içinde kötü bir kokunun yayılması gibi etkileri beraberinde getirir. Ağız ve diş hastalıkları, solunum hastalıklar ve cilt hastalıkları gibi sağlık sorunlarının yan etkisi olarak ortaya çıkar. Kedinin tükettiği bazı besinler de ağız kokusu yapar. Bu nedenle mama değişikliği yapılan bazı durumlarda ortaya koku çıkar. Kedilerde ağız kokusu şu nedenlerle ortaya çıkar:

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kedilerde ağız kokusunun ortaya çıkma nedenleri arasında ilk sırada diş ve diş eti ile ilgili hastalıklar gelir. Diş ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasının nedeni ise ağız hijyeninin sağlanamamasıdır. Ağızda hijyen sağlanmadığında dişlerde tartar oluşur. Diş etlerini tahriş eden tartar sonuç olarak enfeksiyon oluşturur. Diş etinin sağlığını kaybetmesi pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Bu sağlık sorunları arasında diş kaybı, diş eti kanaması, ağrı şikâyeti ve ağız kokusu gibi durumlar yer alır.

Böbrek Hastalıkları

Kedilerde ağız kokusuna neden olan bir diğer hastalık böbreklerden kaynaklanır. Özellikle nefesinden amonyak benzeri bir koku gelen kediler 8 yaşını geçmişse büyük ihtimalle böbrek hastalığına yakalanmıştır. Ağızdan alınan kötü koku her zaman böbrek hastalığına işaret etmez. Böbrek hastalığı olması için ağız kokusuna çeşitli şikayetlerin de eşlik etmesi gerekir. Bu rahatsızlıklar bol su tüketimi, idrara sık çıkma, çok idrar yapma, kilo kaybı ve huzursuzluk durumudur. Bu belirtileri gösteren kedi vakit kaybetmeden bir veterinere götürülmelidir.

Şeker Hastalığı

Kedilerde yoğun olarak görülen ağız kokusunun bir diğer nedeni de diyabettir. Kedilerin her zamankinden daha su tüketmesi de buna ek olarak görülür. Kedilerde şeker hastalığının en yaygın belirtileri ağızdan şeker kokusunun alınması ve iştahın açılmasıdır. İştahın açılmasına zıt olarak kilo kaybı görülen belirtiler arasında yer alır.

Lenfositik Plazmasitik Stomatit

Kedilerde ağız kokusuna neden olan vakalardan biri de Lenfositik Plazmasitik Stomatit’tir. Kedilerde lösemi, immün yetmezliği ve enfeksiyonlarla bağlı vakanın yan etkilerinden biri ağız kokusu. Bu vaka kedilerin ağzında kökü koku oluşmasının yanı sıra derin bir ağrıya neden olur. Lenfositik Plazmasitik Stomatit’in en yoğun belirtileri diş etlerinin kırmızı ve şiş bir hal almasıdır. Aynı zamanda kanama da meydana gelir. Bu vakanın tedavisi dişlerin temizlenmesini gerektirir. Antibiyotik kullanımı da sağlığa kavuşmak için şarttır.

Karaciğer Hastalığı

Kedilerin ağız kokusu şikayetine sahip olmasına nedenlerden biri de karaciğer hastalığıdır. Karaciğer hastalıkları kedilerde sadece ağız kokusu olarak ortaya çıkmaz. Göz, kulak ve diş etlerinde sararma oluşması da karaciğer hastalığının göstergesidir. Bu tarz belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir veterinere başvurmak kedi sağlığı açısından önem taşır.

Kedilerde Ağız Kokusu Hangi Belirtilere Sahiptir?

Kedilerdeki ağız kokusunun belirtileri, kedide değişime neden olan etkilere sahiptir. Bazı durumlarda kedinin ağız kokusu net hissedilmediği için başka belirtilerle belli olur. Bu durumlar daha çok kedinin beslenmesi ile ilgilidir. Ağız kokusu fark edildiği zaman kedi kontrol edilmek istendiğinde ise asabi tepkilerle karşılaşmak mümkündür. Ağız kokusu olan kedilerde karşılaşılan genel belirtiler şu şekildedir:

  • Kedinin yaladığı yerdeki tükürük kötü bir koku verir.
  • Kedi normalden daha az mama tüketir.
  • Kedinin iştahı her zamankinden daha az olur.
  • İştah kaybının yanı sıra halsizlik de ortaya çıkar.
  • Ağız kokusu olan kediler genellikle ağzının tek yanını kullanarak yiyecekleri çiğner.
  • Kediler bu süreçte çiğnemede güçlük çeker.
  • Kokunun nedenini bulmak için kedinin ağız içi incelenmeye çalıştığında ters tepki verir.
  • Ağızdan akan salya da ağız kokusunun bir habercisi olabilir.

Kedilerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kedilerde ağız bakımının yapılması kötü kokunun ortaya çıkmasını engellemek adına önemlidir. Zamanında yapılan bakım ağız kokusunu engellemekle kalmaz, diş sağlığını da korumuş olur. Ağız ve diş bakımını sağlamak için yapılması gereken en önemli hamle düzenli olarak diş fırçalamaktır. Bununla birlikte rutin olarak ağız bakımının sağlanması kötü kokuya neden olan ağız ve diş hastalıklarının oluşumunu engeller. Düzenli bakım yaptırmak tartar ve çürük gibi sorunların önüne geçtiği için kedilerde ağız kokusu ortaya çıkmaz.

Kediler Ağız Kokusuna Karşı Nasıl Beslenmelidir?

Kedilerde beslenmeyle ağız kokusu durumları birbiriyle bağlantılıdır. Diş sağlığının yanı sıra sindirim sistemi ile ilgili durumları etkilediği için beslenme şekli bir hayli önem kazanır. Kedilerde beslenme, yaşlarına özel olarak üretilen kuru mamalar ile sağlanmalıdır. Buna ek olarak haftada 2 ya da 3 kere yaş mama desteği sağlamak dengeli bir beslenme için yeterli olur. Kedinin bir sağlık sorunu varsa buna yönelik ek gıda takviyeleri sağlanabilir.

Yavru Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Özellikle Yavru kedilerdeki ağız kokusu diş değişim sürecinde meydana gelir. Bu süreçte son derece normal olan bu durum diş değişim süreci atlatıldıktan sonra ortadan kalkar. Diş değiştirme süreci ortadan kalkmasına rağmen ağız kokusu devam ediyorsa parazit, diş hastalığı ya da beslenme bozukluğu kaynaklı sorunlar bunu sağlamış olabilir. Bu durumlarda bir veterinere danışmak gerekir.

Kedilerin Ağız Bakımında Hangi Araçlar Kullanılmalıdır?

Kedilerin ağzında kullanılacak araçlar kedilere özel olarak üretilen bakım ürünleri olmalıdır. Kedilere özel olarak üretilen bu bakım ürünleri hassas bünyelerine zarar vermeden ağız ve diş bakımını sağlar. Bu sayede ağız ve diş sağlığını tamamlarken kedilerde ağız kokusu şikayetini de giderir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar