İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ağız İltihabı ve Ülserler

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-10-2020

Kedilerde Ağız İltihabı ve Ülserler

Kedilerde (genellikle fark edilmeyen) yaygın bir rahatsızlık kaynağı ağız ülserleridir. Ağız ülserleri, kedilerde plak oluşumundan kedi immün yetmezlik virüsüne (FIV) ve diğer başka nedenlere sebep olarak ortaya çıkabilir. Ağız ülserleri tipik olarak kedinizin ağzında ortaya çıkan özellikle tedavi edilmezse kanama ve ağrıya neden olabilecek küçük, açık yaralar şeklinde kendini gösterir.

Kedinizde ağız ülseri semptomları fark ederseniz, ülserlerin altında yatan nedeni teşhis edebilmeli ve kedinize bir tedavi planına başlayabilmesi için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Bu rahatsızlığa sahip kediler, tüm ağızda şiddetli bir iltihaplanma olan lenfositik plazmasitik stomatit (LPS) geliştirme eğilimindedir. LPS son derece ağrılıdır ve kedinizin günlük yaşamında hareket etmesine engel olabilir. Somali ve Habeş ırkları, bu hastalığa yakalanmada diğer kedi türlerinden daha yüksek risk altında görünmektedir.

Kedilerde ağız iltihabı ve ülserler kedinizde son derece ağrılı bir durum oluşturur. Bu rahatsızlığa sahip bir kedi yemek yemekte veya içmekte zorlanabilir. Ağız kokusu ve salyan akıntısı kedinizde ortaya çıkabilir. Ağız iltihabı genellikle bir kedinin ağzında diş etlerinde, dilde veya dudaklarda ülserler oluşmasına neden olur ve bu da kedinin ağzını açmasını bile engelleyebilir. Ağız iltihabı ve ülserlerin diş hastalığından dolayı kaynaklanabilir.

Kedilerde Ağız İltihabı ve Ülser Belirtileri

Kedilerde ağız iltihabı ve ülserler, bir kedinin belirgin ağrı belirtileri göstermesine neden olan çok az sayıdaki durumdan biridir. Kedilerde ağızda iltihaplanma ve ülserler kolayca görülmediğinden davranış değişiklikleri bir kedi sahibinin fark ettiği ilk belirtiler olabilir.

  • Şiddetli acı
  • Ağzın açılması üzerine seslendirme veya ağlama
  • Yemek yerken yemeği yarıda bırakmak
  • İştahta azalmalar, yemeği reddetme
  • Kilo kaybı
  • Ağız kokusu
  • Kırmızı, şişmiş diş etleri
  • Ülserler ve lezyonlar
  • Uzun süreli iltihaplanma ve ülserasyon nedeniyle dilin yan kenarlarında yara izi oluşumu

Kedilerde Ağız İltihabı ve Ülserlerinin Nedenleri

Bağışıklık sistemi ağızdaki plak tarafından tetiklenir ve bu da kedi diş hastalığının başlıca nedeni haline getirir. Kedilerde ağız iltihabı ve ülserlere diş hastalıkları neden olabileceği gibi enfeksiyon ve virüsler de olabilir.

 Aşağıdakiler dahil olmak üzere bu ülserlere neden olan başka faktörler bulunmuştur:

  • Yetersiz beslenme
  • Metabolik eksiklikler
  • Yabancı enfeksiyonlar
  • Asidik yiyecekler
  • Bağışıklık sisteminin zayıflığı

Kedilerde Ağız İltihabı ve Ülser Teşhisi

Kedilerde ağız iltihabı ve ülser teşhisi, kedinizin sağlık geçmişinin incelenmesi ile başlar. Geçmişte yaşadığı diş eti sorunları olup olmadığını kontrol edilir. Ülserasyon düzeyini değerlendirmek için ağzın fizik muayenesi yapılacaktır. Mukozal iltihaplanmanın ve ülserlerin görsel olarak tanımlanması veteriner hekiminiz teşhisi koyacaktır.

Standart testler  kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili içerecektir. CUPS'un olası komplikasyonlarından biri idiyopatik osteomiyelit, kemik ve iliğin iltihaplanmasıdır. Kemik tutulumunu belirlemek ve idiyopatik osteomiyelitin derecesini değerlendirmek için röntgen çekimi istenebilir.

Kedinizin mama tüketme ve sindirme becerisini etkileyebilirler ve bu da genel yaşam kalitesini etkiler. Bu yüzden acı çeken sıkıntılı bir kedinin belirtilerini erken fark etmek önemlidir. Ülserleri erken yakalamak için, kedinizin garip davranıp davranmadığını veya ağız dokusunda iltihaplı diş etleri, kesikler veya tükürükte artış olup olmadığını gözlemleyip olası durumları veteriner hekiminizle paylaşmalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.