İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Üşür mü? Kedinizi Bu Kış Nasıl Sıcak Tutabilirsiniz?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-12-2020

Kediler Üşür mü? Kedinizi Bu Kış Nasıl Sıcak Tutabilirsiniz?

Kediler oldukça uyumlu hayvanlar olmasına rağmen, çok düşük sıcaklıklara maruz kalırlarsa hipotermi ve donma gibi tehlikeli koşullara duyarlı olabilirler. Kedilerin kabarık tüyleri olmasına rağmen kediler üşür mü? Diye merak ediyorsanız, cevap evet, kediler soğuğu senin, benim kadar hissedebilirler. Soğuk kış havası sadece yaşam tarzımızı değil, kedi dostlarımızı da etkiler. Kedinizi bu kış nasıl sıcak tutabileceğinizi ve sağlığını nasıl koruyabileceğinizi bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Kediler Kaç Derece Soğuğa Kadar Dayanır?

Bütün kediler için belirli bir sıcaklık derecesi yoktur. Fakat 0 derecenin altına düşen sıcaklık kediler uzun süre dışarıda kalırlarsa hipotermi riski yüksektir. Kedilerin normal vücut sıcaklıkları türden türe değişiklik göstersede ortalama kedilerin vücut sıcaklıkları 38.9°C'dir. Genellikle kediler   20°C’de üşümeye başlarlar. Bu yüzden ev kedileriniz soba ve kaloriferleri kış boyunca sık ziyaret ederler.

Sokak kedilerini unutmamak gerekir!  Evimizdeki kediler sıcak bir kış geçirirken, sokakta yaşayan kedilerimiz soğukla yüz yüze kaldıkları için onlar içinde bir şeyler yapmamız gerekir. Kapılarımızın önüne sokak hayvanlarımızın sığınabilecekleri bir sığınak yapalım. Ayrıca vücutlarının sıcaklıklarını koruyabilmeleri için yeterli mama ve  içme suyu da bırakalım.

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Belirli bir noktada, bir kedi çok uzun süre soğukta bırakılırsa hipotermi yaşayabileceğini söylemiştik. Kediniz bu hipotermi semptomlarından herhangi birini yaşarsa veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Kediler en çok patilerinin altından ve kulaklarından üşümeye başlarlar. Tüysüz kediler tüylü kediler göre üşümeye daha çok yatkındırlar. Derilerinin üzerindeki ince tüyler onları soğuktan koruyamaz. Tüyleri ıslak kediler soğuk havada hipotermiye çok çabuk yakalanabilirler.

Kediniz balkonda vakit geçirmeyi çok seviyorsa  kedim balkonda üşür mü? sorusu kafanızı karıştırabilir. Fakat kedinizin soğuk almasını engellemek için kedinizi balkona çıkmasını sınırlı hale getirmeniz gerekir. Çünkü ev kedilerinin bünyeleri hassas oldukları için sokak kedileri kadar güçlü değil, hassas yapıya sahiptir. Sorunuzun cevabını vermek gerekirse, kış aylarında gerekli önlemleri almazsanız eğer kediler balkonda üşür. Bu nedenle kedinizin gerekli sıcaklık değerini sağlayamazsanız eğer balkona çıkmasına engel olmalısınız.

Kedilerin üşüdüğünü gösteren belirtiler şunlardır:

Kedilerde Titreme

Kediler aşırı üşüdüklerinde titremeye başlarlar. Tabi ki titreme her zaman üşümek anlamına gelmez. Anksiyete, vücutta ağrı, stres, korku veya çeşitli hastalıklar kedinizin titremesine neden olabilir. Bu yüzden kedinizin davranışlarını daha yakından takip ederseniz üşüdüğü için mi titriyor yoksa altta başka bir hastalıktan dolayı mı titrediğini bilmeniz gerekir. Aksi takdirde veteriner hekiminize durumu belirtmenizde oldukça önemlidir.

Kedilerde Duruş Pozisyonları

Kediler üşüdüklerinde zemine daha yakın olarak tüylerini kabartırlar. Üşüdüklerinde sırtlarını kambur hale getirip, yere iyice yapışırlar ve tüylerini oldukça fazla kabartırlar. Ayrıca kediniz bu davranışı sadece üşüdüğünde yapmaz uyurken de kendisini top haline getirerek hareketsiz halde olduğu için vücut ısısını korumaya çalışırlar.

Kediler Burun ve Kulaklarından Soğuk Alırlar

Kedinizin üşüdüğünden şüphe ediyorsanız belirli risk bölgelerini odaklanmanız gerekir. Kedinizin burnuna, kulaklarına, patilerine dokunarak üşümeye meyilli bölgelerin soğuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kedinizde titreme davranışları görüyorsanız ve kedinizin bu bölgeleri soğuksa üşüdüğünü burdan anlayabilirsiniz. Bu yüzden kedinizi hemen sıcak 

tutabilecek bir şeyler yapmalısınız. Battaniye veya ısıtıcı ile kedinizi sıcak tutabilirsiniz.

Kediniz hipotermi geçiriyor ise şu belirtilere dikkat edelim:

  • Göz bebeklerinde büyüme,
  • Titreme,
  • Nefes alımında değişiklikler,
  • Halsiz görünme,
  • Solgun Renk,
  • Tepki vermeme

Kediniz bu belirtileri gösteriyorsa ilk önce kedinizi sıcak tutmalısınız,sonra da veteriner hekiminize durumu iletmeniz gerekir.

Kediler Sıcak Yerlerin Hastasıdır

Kediler doğuştan sıcak yerleri çok severler. Kediniz eğer üşümüş ise sıcak yerler arayışına girecektir. Örtülerin altına saklanma, kucağınıza gelip büzüşme, kalorifer peteklerinin altından ve üstünden ayrılmama gibi davranışlarda bulunuyorlar ise kediniz ısınmaya çalışıyor olabilir. Tabi ki her kedi aynı değildir, ama genel olarak kediler bu şekilde davranış gösterebiliyorlar.

Soğuk Havaya Dayanıklı Kedi Irkları

Soğuk havaya dayanıklı kış kedileri olarak da tabir edebileceğimiz kedilerin kürkleri normal kedilere göre daha kalındır. Norveç Orman Kedisi, Sibirya Kedisi, Maine Coon gibi kedi ırkları tüylerinin daha kalın ve uzun olması soğuk havaya dayanıklı olmalarını sağlamıştır. 

Kedileri Soğuktan Koruma Yolları

Kedinizi iyi ve yeterli beslemeniz gerekmektedir. Çünkü yeterli besin alımı kedinizin enerjisini arttıracak ve vücut ısılarını koruyabilecekleri anlamına gelmektedir. Evde yaşayan kedilerinizde sokak kedilerinin de üşümemeleri için sıcak ortamdan yanı sıra yeterli kalori alımına da ihtiyaçları vardır. Bu yüzden ev kedinizin beslenmesini aksatmadığınız gibi kapılarınızın önüne mama koyarak da sokak kedilerinin de aç kalmasını engellemelisiniz.

Kedinize kışın ev içerisinde sıcak olmasını ve rahat etmesini sağlamak için kedi yatağı alarak soğuktan korunmasını sağlayabilirsiniz. Kedi yatağının içine minik battaniye koyarak kedinizi sıcak tutabilir ve oyuncaklar koyarak da canının sıkılmasını engelleyebilirsiniz.

Önemli!! 

Kış aylarında sadece kendi kedileriniz için değil sokak hayvanları için de endişelenmelisiniz. Bu soğuk havalarda en çok bizlere ihtiyaçları var. Sokak kedileri ısınmak için tehlikeli yerlere örneğin; araçların egzoz borularına ya da araçları tekerlerinin arasına sığınarak kendilerini soğuktan korumaya çalışıyorlar. Ancak dikkatsizlikler yüzünde maalesef ki kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu yüzden sokak kedileri için  bir karton ya da elinizden geliyorsa bir kedi kulübesi koyarak onların da yaşamaları için bir umut olalım.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.