İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Neden Titrer? Kedilerde Titreme Nöbetleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-03-2021

Kediler Neden Titrer? Kedilerde Titreme Nöbetleri

Kediler neden titrer? Kedilerde titreme sık görülen ve ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilen bir rahatsızlıktır. Kediler hiçbir davranışı rastgele yapmaz. Her davranışının bir sebebi görülmektedir. Bu nedenle kedinizi sık sık gözlemlemek titreme nedenlerini ve çözümlerini bulmayı kolaylaştıracaktır. Kedilerde titreme normal karşılanmaz. Kış aylarında titreyen kediler üşüme sebepli normal karşılansa da üşümenin dışında altında yatan başka sebepler görülür.

Kedilerde titreme çeşitli şekillerde görülebilmektedir. Sürekli veya belirli aralıklarla görülen titreme tekrar eden tarzlarda da olabilmektedir. Tüm vücutta görülebildiği gibi vücudun sadece belirli noktalarında da titreme oluşabilir. Titremenin türü de sebeplerini anlamak için yardımcı olur. Kedilerde titreme sebeplerini bilen çoğu kedi sahibi, bilgileri ışığında tedavi yöntemlerini bulacaktır. Böylece bir veteriner hekime danışarak gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlayacaktır.

Kediler Neden Titrer? Kedilerde Titreme Nedenleri

  1. Soğuk Hava ve Üşüme: Birçok canlı türünde olduğu gibi kedilerde de soğuk havalar sebebiyle titreme sık karşılaşılan bir durumdur. Birçok kedi türü soğuğa dayanıklı olsa da bir çoğu soğuktan etkilenerek üşür.
  2. Korku ve Heyecan: Kedilerde titreme korku ve aşırı heyecan durumlarında görülür. Bu gibi durumlarda tüm vücutları geçici olarak titrer ve bir süre devam eder.
  3. Zehirlenme: En sık karşılaşılan titreme sebeplerinden biridir. Birçok sebeple meydana gelebilen zehirlenme, farklı belirtilerle de kendini gösterir. Zehirlenme durumlarında titreme ilk belirtilerden biridir. Özellikle kusma gibi farklı belirtiler ile kendini gösteriyorsa zehirlenme şüphesi düşünülebilir.
  4. İç Parazitler: Özellikle yavru kedilerde titremeye sebep olabilmektedir. Her iç parazit titremeye sebep olmadığı gibi eğer titreme uzun sürüyorsa iç parazit problemi düş.
  5. Epilepsi: Kedilerde de görülebilen epilepsi yani sara hastalığı, nöbetler halinde devam eden bir rahatsızlıktır. Bu nöbetler sırasında kedilerde de şiddetli titremeler görülebilmektedir.
  6. Sinir Sistemi Hastalıkları: Çok farklı belirtiler ile görülebilen sinir sistemi hastalıkları titreme ile belirti gösterebilir.
  7. Tümörler: Özellikle sinir sistemine baskı yapan tümörler kedilerde titremeye sebep olur.
  8. Anemi: Her seferinde görülmese de kansızlık yaşayan kedilerde titreme meydana gelir.
  9. Sistemik Hastalıklar: Karaciğer ve böbrekleri etkileyen sistemik hastalıklar bazı durumlarda titremeye neden olabilmektedir.

Kedilerde Hastalık Sebebiyle Titreme

  • Kedilerde Hipoglisemi Titremesi: Kedilerde titreme denildiğinde temel neden olabilecek kan şekerinin düşmesi anlamına gelen hipoglisemi, titremenin başlıca sebeplerinden birisidir. Kedilerin kan şekeri düştüğünde hem açlık hem de başka sorunlar düşünülebilir. Kediniz açlık sebebiyle titriyorsa telaş yapmanıza gerek yoktur. Yeteri kadar tüketeceği şeker kan şekerinin dengelenmesini sağlayacaktır. Kabızlık, ishal ve kusma gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle iştahsızlık yaşayan kedilerde yemek yememe sık görülür. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde yemek yemediğinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Kedinizin yeni mamasına uyum sağlayamadığı için iştahsızlık yaşadığını düşünüyorsanız, mamasını değiştirmek faydalı olacaktır.
  • Kedilerde Hipertermi Titremesi: Kedilerde hipertermi, vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi anlamına gelmektedir. Vücut ısısı 41 dereceye çıkan kediniz de hipertermi ortaya çıkar ve titreme meydana gelir. Eğer kedinizin ateşinin çıktığından şüpheleniyorsanız rektal yolla ateş ölçümü yapmalısınız. Ateşi 39 derecenin üzerindeyse kedinizin hayati tehlikeye girmemesi için vakit kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.
  • Kedilerde Hipotermi Titremesi: Kedilerde hipotermi vücut ısılarının aniden tehlikeli sayılacak kadar düşmesi anlamına gelmektedir.  Özellikle yaşlı ve yavru kedilerde hipotermi ölümcül sonuçlar doğurur. Bu sebeple kedinizi hipotermiye karşı korumalı ve vücut ısısını yükseltmek için ani ısıdan da uzak tutmalısınız.
  • Kedilerde Acı ve Travma Titremesi: Kediler çeşitli sebeplerle çektikleri acı sebebiyle titrer. Travma, sakatlık ve hastalık nedeniyle titreme görülür. Bu gibi bir durumda kedinizin vücudunu yumuşak hareketlerle muayene edebilirsiniz. Acıdığı veya ağrıdığı yerini bulamıyorsanız bir veteriner hekime danışmalısınız.
  • Kedilerde Stres Kaynaklı Titreme: Stres insanlarda olduğu gibi kedilerde de oldukça tehlikeli durumlar doğurur. Kedinizin hoşlanmadığı ya da korktuğu bir ses, biri veya bir şey kedinizin stresli olmasına sebep olur. Titremenin nedenleri belirlenerek ortadan kaldırılmazsa titremenin sona ermesi beklenilmemelidir. Kaynaklanan sebebi ortadan kaldırır kaldırmaz kedinizin düzeldiğini anlayacaksınız.

Kediler Uyurken Neden Titrer?

Kedilerde tıpkı insanlar gibi uyurken çeşitli rüyalar görürler. Kediler derin rüya içindeyken vücutlarının tümü ya da bir kısmı titrer. Kediler insanlara kıyasla uyku halindeyken, uyanık olduğu zamanlara göre daha fazla tetiktedir. Koku alma ve duyu yetenekleri daha açık hale gelerek yabancı etmenlere daha duyarlı olurlar. Bu tarz yabancı etmenler kedinizin uyurken titremesine sebep olur. Kedilerde uyurken titreme, tekme atma ve mırıldanma normal kabul edilmektedir. Bu davranışlarının aşırı olduğunu düşünüyorsanız bir veteriner hekime danışmak faydalı olacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar