İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Neden Öksürür? Kedilerde Öksürük Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-07-2020

Kediler Neden Öksürür? Kedilerde Öksürük Tedavileri

İnsanlar genellikle bir nedenden dolayı öksürürler. Belki de soğuk algınlığı, alerji veya boğaz gıdıklanmasından kaynaklanabilir. İnsan öksürükleri birçok nedenden kaynaklanabilir. Fakat kediler çok sık öksürmezler. Kedilerde öksürük nedenlerini  ve bir sorun olup olmadığını anlayabileceğinizden emin olun.

ÖKSÜRÜK NEDİR?

Öksürük, akciğerlerden ani bir havanın sona ermesiyle ortaya çıkan tepkidir. Genellikle trakeadaki veya akciğerlerin bronşlarındaki tahriş ve iltihaplanmadan kaynaklanır.

KEDİ ÖKSÜRÜĞÜ SESİ NASILDIR?

Bir kedi öksürüğünün sesi kabadır. Öksüren kedinin ağzı genellikle açıktır ve boynu ileri doğru uzar. Genellikle kediler öksürmeleri gerektiğinde ayağa kalkarlar. Fakat cinslere ve yapılarına göre kedi öksürük sesi farklı çıkabilir. Bazıları kuru, bazıları nemli veya salya şeklinde akıntılar görülebilir.

KEDİLER TÜY YUTTUKLARINDA ÖKSÜRÜRLER Mİ?

Kediler tüylerini dilleriyle tımar ederler. Buda boğazlarında tüy yumağı oluşturabilir peki sizler bu durumu nasıl anlayabilirsiniz ona bir bakalım.

Bu durum öksürük sesi değil de öğürme sesi gibi fark edilir. Bu ses solunum yolundan gelmez sindirim sisteminden gelmektedir. Kediniz muhtemelen fazla tüy yutmuştur. Tüyleri çıkarmak için öğürüyordur. Muhtemelen bir kedinin öksürük sesi çıkarmasının en yaygın nedeni bu durumdur.

Kediniz birkaç kez öksürüyor ve ardından ağzından tüy yumağı geliyorsa muhtemelen öksürme sebebi budur. Tüy yumağını çıkardıktan sonra öksürük gitmelidir.

Eğer devam eden bir öksürük görürseniz fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanızda fayda var.

KEDİLERDE ASTIM ATAKLARI

Kedi astımı, kedilerde öksürük benzeri tepkinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu durum daha basit bir solunum yolu hastalığıdır. Astım, tahriş edici bir maddenin hava yollarına girmesiyle iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır.

Kediniz astım krizi olduğunda öksürük sesleri çıkarabilir. Ayrıca ağzı açık bir şekilde nefes alabilir ve diş etleri mavimsi bir renk tonu alabilir. Bu derhal müdahale edilmesi gereken acil tıbbi bir durumdur. Tedavi için kedinizi derhal veteriner hekiminize götürmelisiniz.

KEDİM ÖKSÜRÜYOR KALP HASTASI OLABİLİR Mİ?

Konjestif kalp yetmezliği yaygın olarak köpeklerde (ve insanlarda) öksürüğe neden olurken, kedilerde buna neden olmaz.

KEDİLERDE ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLAN SOLUNUM PROBLEMLERİ

Genellikle kedilerde öksürük, akciğerlerin küçük hava yollarını veya bronşlarını etkileyen enfeksiyon olan bronşit ile ilgilidir. Çeşitli virüsler ve bakteriler kedilerde bronşite neden olabilir.

Kalp kurdu enfeksiyonu bir kedinin öksürmesine neden olabilir.

Akciğerdeki yabancı maddeler öksürüğe neden olabilir. Bu durum aslında kedinizin çim veya farklı maddeler kokladığında ortaya çıkabilir.

Göğüs boşluğundaki kanser genellikle kedilerde öksürüğe neden olur.

KEDİLERDE ÖKSÜRÜK TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Kedinizde sürekli ve kronik olarak öksürük varsa onu derhal veterinere götürmelisiniz. Doktor sizden kedinizin evde ne gibi farklı davranışlarda olduğunu, ne zaman öksürdüğü gibi farklı soruların cevaplarını isteyecek. Daha sonra kapsamlı bir fiziki muayene yapacak. Bu kontroller neler olduğu hakkında veterinere cevaplar verecektir.

Örneğin; akciğer sesleri sert, boğuk ve hırıltılıysa doktor çeşitli solunum problemlerinden şüphelenecek. Eğer ki ateş varsa sorun enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir.

Göğüs röntgeni kanser teşhisinde, enfeksiyonda ve kalp hastalığında yardımcı olabilir. Kan testleri enfeksiyon veya kalp kurdu hastalığını gösterebilir. Eğer veteriner hekiminiz gerek görürse farklı testler de isteyebilir.

KEDİLERDE ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ

Bir kedinin öksürük tedavisi problemin nedenine dayanmaktadır. Etkili bir tedavi planının geliştirmesi için tanı gereklidir. Tedavi antibiyotikler, hava yolu dilatatörleri, destekleyici bakım, oksijen tedavisi veya diğer ilaç prosedürleri içerebilir.

Bu yüzden ilk önce veteriner hekiminizin tarafından detaylı bir muayene edilmesi gerekmektedir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.