By melissa1 | 09-02-2022
Kediler neden öksürür? Kedilerde öksürük ıslak veya kuru olmak üzere farklı türlere sahiptir. Kedinizde görülen öksürük kronik ya da akut olarak ortaya çıkabilmektedir. Öksürük kedilerde birden fazla komplikasyona neden olduğu gibi başka sorunlardan da kaynaklanır. Öksürüğün nedenini anlayabilmek için veteriner hekiminize gidebilirsiniz. Diğer evcil hayvanlarda sıklıkla görülen öksürük, kedilerde daha nadir görülmektedir. Kedinizde öksürük görüldüğü zaman solunum yolu hastalıkları, akciğerinde ve boğazında iltihap olması ya da tahriş edici bir nesne yuttukları düşünülebilir. Kedilerde öksürük, sesleri birbirine oldukça benzediği için öğürme ile karıştırılır. Aynı zamanda şiddetli bir öksürük, öğürmeye de neden olabilmektedir. Kedinin sadece öksürmesi bir hastalık olarak kabul edilmez ve mutlaka bir rahatsızlığın belirtisi olduğu düşünülür.
Veteriner hekimler, kan tahlilleri ve fizik muayene ile kedilerde öksürük nedenlerini teşhis edilir. Kedi sahiplerinin de öksürüğün nedenlerini anlayabilmek için çeşitli ipuçlarını kullanılır. Bu ipuçlarından biri de ıslak ve kuru öksürüğü ayırt edebilmektir. Kedilerde ıslak öksürük, enfeksiyona tepki olarak ortaya çıkar ve sıklıkla üretilen balgamın meydana gelmesine neden olur. Artan balgam, vücudun bakterileri, virüsleri ve hastalıklara karşı savaşan hücrelerin akciğerlerden temizlenmesini sağlar. Kedilerde kuru öksürük ise fazla miktarda balgama neden olmaz. Tipik olarak solunan yabancı cisimler, astım ve kanser gibi durumlar ile bağlantılı olur. Bu iki farklı anlayabilmek ve veteriner hekiminizi tanı yöntemlerine yönlendirmek kedinizin kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlar.
Kedilerde astım hırıltılı bir öksürüğe neden olur. Astım rahatsızlığı kedilerin ırkına göre farklı nedenlerden ortaya çıkar. Astım olan kedilerin solunumu yavaş olur. Kedinizin nefes alırken zorluk yaşaması, yorgun ve bitkin olması veya hırıltılı şekilde nefes alması astım hastası olduğunu düşündürür.
Kedilerin sahip olduğu alerjiler nedeniyle öksürmesi doğaldır. Kedilerde alerjik öksürüğü anlamak zor olur. Alerjinin belirtileri astım ile benzerlik gösterir. Bu ayrımın sağlanması için veteriner hekime gitmeniz gerekir.
Kedinizin bulunduğu ortam, çok sıcak ve sulak ise sivrisinekler de fazla olacaktır. Kalp kurdu rahatsızlığı sivrisineklerden bulaşır ve iştahsızlık, kilo kaybı ya da hızlı nefes alıp verme gibi belirtilere yol açar.
Kedilerde mantar hastalığı denildiği zaman ilk akla gelen cilt üzerinde oluşan mantarlardır. Kediniz çok fazla dışarı çıkıyorsa, soluduğu topraktan ve olduğu ortamdan mantar hastalığına yakalanır.
Kedinizde meydana gelen kanserli hücreler, kedilerin öksürmesine neden olur. Erken teşhis ile kedinizin kısa süre içerisinde tedavisini sağlayabilirsiniz. Böylece kanser hücrelerinin yayılmasını da önlemiş olursunuz. Tedavinin geciktiği durumlarda ise ameliyat tercih edilerek tümörün alınması sağlanır.
Astıma ek olarak anormal davranışlar ve baygınlık gibi belirtiler, kalp hastalıkları belirtileridir.
Kediler için kullanılan tasmaların dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Tasmanın çok sıkı olmasına soluk borusunun baskılanmasına ve kedinizin öksürmesine neden olur.
Kedilerde öksürük teşhisi ve tedavisi veteriner hekim tavsiyeleri ile değerlendirilmelidir. Veteriner hekiminizin önerilerini dikkatli şekilde uygulamanız önemlidir. Kediniz antibiyotik kullanıma devam edecekse hem ilacın tedariğini hem de ilaç zamanlarını doğru şekilde ayarlamalısınız. Birçok kedi sahibi, tedavi aşamasında ilaç kullanımı hakkında unutkanlık yaşadığı ya da dikkatsiz davrandığı için kedilerin sağlıkları olumsuz etkiler. Bu sebeple veteriner hekiminiz ile sürekli iletişim halinde olmalısınız. Kedinizdeki öksürük ilerlemişse ve güçlükle nefes alıp veriyorsa, oksijen tedavisi uygulanır. Mikroplara karşı antibiyotik niteliği taşıyan ilaçlar kullanılır. Kediniz için ilaç tedavisi ve tıbbi müdahale için veteriner hekiminizin desteği gereklidir. Öksürüğün sadece bir semptom olduğu düşünüldüğünde altta yatan diğer nedenlerin de tedavi edilmesi gerekir.