İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Neden Kumda Uyur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-02-2022

Kediler Neden Kumda Uyur?

Kediler neden kumda uyur? Kedilerin kedi kumunda yatması sık görülen bir durumdur. Yavru kedilerin kedi kumunda yatması kabul edilebilir ama yetişkin kedilerin kum kapları içerisinde yatması endişelenmenize neden olabilir. Kedinizin bu davranışını anlamak ve nedenlerini bilmek onlara yardımcı olmanızı sağlayabilir. Kedilerin uyku ihtiyaçlarını gidermek amacıyla seçtikleri en ilginç alan kum kapları olabilir. Kediler temizliğine özen gösteren canlılardır. Bu titiz canlıların neden tuvalet kabında uyumak istediği ise tam bir merak konusudur. Kedinizin neden tuvalet kabında yattığını anlayarak bir problem olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Özellikle yavru kediler oyun amacıyla kumları eşeleyip ardından kumları içerisinde uyuyabilir. Bu durum normal karşılanabilir. Çünkü yavru kedilerin uyku gereksinimleri çok daha fazladır.

Kediler Neden Kumda Uyar? Kedilerin Kedi Kumunda Yatma Nedenleri

Stres: Aşırı stresli kediler gizlenmek ve saklanmak için bir alan ararlar. Kendilerini güvende hissettikleri ve kendi kokularını aldıkları için kumlarının güvenli olduğunu düşünürler. Eve gelen misafirler, yeni bir evcil hayvan, taşınma ve gürültülü sesler gibi durumlar kedinizin strese girmesine neden olabilir.

Hamilelik: Kısırlaştırılmayan kediniz hamileyse, yavrularını doğurmak için güvenli bir alan arar. Özel alan tercihini tuvalet kumundan yana kullanabilirler.

Bölgesel Çatışmalar: Birden fazla kedinin olduğu evlerde kediler arasında bölgesel çatışmalar görünür. Kediler kendi bölgelerinin tehlikeli olduğunu anladığında saldırgan tavırlar gösterirler. Kum kaplarında uyuyarak hem kokularını bırakırlar hem de bölgelerini korumak isterler.

Uyum Süreci: Kediniz siz onu sahiplenmeden önce küçük bir bölgede yaşamak zorunda kaldıysa bu duruma alışmış olabilir. Tuvalet kabının içerisinde uyuyarak yeni hayatına uyum süreci yaşıyor olabilir.

Sıcak Havalar: Sıcak havalar kedilerin kedi kumunda yatması neden olabilir. Böylece kumun serinletici etkisi sayesinde serinleyebilirler.

Kedilerin Kumda Yatmasının Tıbbi Nedenleri

  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Kedilerin idrar çıkış yolu tamamen tıkandığında küçük bir idrar damlasında dahi tuvalete gitmek isterler. Bu durum kedinizin kumunu daha fazla kullanmasına ve içinden çıkmak istememesine neden olabilir.
  • Struvit Kristalleri: Böbrekte, üretrada ya da mesanede struvit kristalleri bulunur. Özellikle erkek kediler bu durum nedeniyle idrarını yapamaz. Bu kristaller zamanla taşlaşıp ameliyat gereksinimini ortaya çıkarabilir.
  • Böbrek Yetmezliği: Çeşitli böbrek rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkar ve kedinizin daha sık idrar yapmasına neden olur. Bu durum kedilerin kedi kumunda yatması davranışını açıklayabilir.
  • Diyabet: Özellikle yaşlı kedilerde daha sık görülür. Kedilerin aşırı su içmesi ile daha fazla idrar yapmasına neden olur. Kedinizin glikoz seviyesi ölçülerek ve çeşitli kan testleri sayesinde teşhis edilebilir.
  • Artrit: Eklemlerde iltihaplanma ve ağrı ile ortaya çıkar. Kedinize kumu normalden daha rahat gelebilir ve burada uyumaya başlar.

Kedilerin Kumda Yatmasını Önlemek

  1. Kediniz tıbbi nedenler ile kumda yatma davranışı gösteriyorsa ilk olarak bir veteriner hekime götürmeniz doğru olacaktır. Veteriner hekiminizin önerdiği tedavi aşamasını tamamlamalısınız.
  2. Kedi tuvaletinin yakınına, minder ve battaniyelerle daha konforlu hale getirilmiş bir uyku alanı hazırlayabilirsiniz.
  3. Her kedinin yatak ve uyuma keyfi farklı olabilir. Kedinize farklı yöntemler sunarak daha rahat edeceği fırsatlar tanıyabilirsiniz.
  4. Hamile kediniz kedi tuvaletinde uyumaya başlarsa, ona daha sakin ve rahat bir alan ayarlamayı düşünmelisiniz.
  5. Fazladan bir tuvalet kabı alarak onun seveceği bir nesne ile kaplayıp kedi tuvaletinin yanına koyabilirsiniz. Kediniz bu kabı daha çok severek burada uyumaya başlayabilir.
  6. Kedinizi tuvaletinde uyurken gördüğünüzde onu uyarmalı ve yatağına gitmeyi söylemelisiniz. Yatağına gittiğinde onu ödüllendirmeli ve bu davranışa teşvik etmelisiniz.
  7. Birden fazla kediye sahipseniz her kediniz için bir tane kum kabı almalısınız. Mümkünse kum kaplarını ayrı odalara yerleştirin. Böylece kediniz için farklı bölgelere sahip olma imkânı sunabilirsiniz.
  8. Evdeki aşırı gürültüye engel olmalısınız. Kediniz için mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin bir alan oluşturmalısınız. Böylece kedinizin strese girmesini önleyebilirsiniz.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.