İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Kaç Ay Hamile Kalır? Kedilerde Hamilelik Süreci

PET BİLGİ

By melissa1 | 24-12-2020

Kediler Kaç Ay Hamile Kalır? Kedilerde Hamilelik Süreci

Kedilerde hamilelik, dişi kedinizin vücudunda gerçekleşen önemli bir fizyolojik olaydır. Kedilerde gebelik süresi ne kadar? Kediler kaç günde doğum yapar? Kediler kaç tane yavru doğurur? Evcil hayvan sahipleri kedilerinin hamilelik süreçleri hakkında neler biliyor? Kedinin hamileliği sırasında hangi süreçleri yaşadığını, kedilerde hamilelik belirtilerini ve doğum sırasında neler yapmanız gerektiği hakkında merak edilen  sorularınızın yanıtlarını vereceğiz.

Kedilerde hamilelik, kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Kedilerde hamilelik yaşı cinsel olgunluğa geldikten sonra başlar. Erkek kedilerde cinsel olgunluk 6-9 aylıkken başlar ve çiftleşme evresine girerler. Erkek kediler cinsel olgunluğa bir kez ulaştıklarında çiftleşmeye hazır halde olurlar, bu durum dişi kedilerde belirli kızgınlık dönemlerinden sonra olur. Ayrıca bazı kedi ırkları vücut yapılarına göre cinsel olgunluğa genç ya da erken ulaşabilirler. 

Dişi kediler kızgınlığa genellikle 21 günde bir girerler. Eğer çiftleşmiş bir dişi kedi ise kızgınlık süreleri 3-4 ayda bir olmak üzere uzar. Ayrıca dişi kediler doğum yaptıktan sonra yılda 3 kez kızgınlık dönemine girerler.

Kedilerde Hamilelik Dönemi

Bir kedi yılda ortalama 3 kez doğum yapabilir. Kediler üreme potansiyelinde oldukça iyidirler.

Dişi kediler ortalama 2 ay hamile kalıyorlar. Kedilerde hamilelik süresi, 57-67 gün olup hamilelik dönemleri ortalama 63 gün sürer. Kediniz 67. günden sonra henüz doğum yapamadıysa durumun ciddi olmasından dolayı veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Çünkü yavrular anne karnında ölebilirler ve anneyi de zehirleyerek kedinizin hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Dişi kedilerde ortalama yavru sayısı 2-5 arasındadır. Safkan cins bir kediniz varsa doğumları tekir kedilere göre daha zor geçebilir. Dişi kedinizin hamilelik süreci boyunca veteriner hekiminiz kontrolü altında olması hem anne kedi hem de yavru kedilerin sağlığı için çok önemlidir.

Kedinizin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kedilerde hamilelik belirtileri kendisini üçüncü ve dördüncü haftada göstermeye başlayacaktır. Kedinizin hamileliği boyunca meme uçlarında pembelik görebilirsiniz. Ayrıca kedinizin iştahı da bu süreçte artacaktır. Hamile kediniz karnına dokunmak istediğinizde tepki gösterebilir, bu durumda onları rahat bırakmalı ve korkutmamalısınız. Çünkü yavrularını koruma içgüdüleri olduğu için bu dönem onlar için oldukça hassastır.

Kedinizin hareketlerinde değişiklik görüyorsanız bu kasılmalardan dolayı acılarını arttırmamak için huzursuz hareket ederler. Bir köşede hareketsiz durarak acılarının dinmesini beklerler. Bu esnada kedinizde hafif mırıltılar duyabilirsiniz, durumu doktorunuzla paylaşmanızı öneririz.

Kedilerde gebelik belirtilerinin bir diğeri de kedinizin vücut ısıları 38 derece civarında olur. Kedinizin hamileliğinin başlangıcından itibaren ateşini ölçerseniz doğumun başladığı zamanı anlayabilirsiniz. Çünkü doğuma kısa süre kala sıcaklıkları 1-2 derece düşecektir. (Kedinizin ateşini ölçerken koltuk altı veya kulak bölgesinden ölçüm yapmalısınız)

Kedilerde Doğum Süresi Ne kadar ?

Kediler doğum süresi 24 saate kadar olabilir. Kediniz doğum esnasında yalnız olmak isteyecektir bu yüzden kedinizi o fark etmeden gözlemlemeniz gerekir.  Aksi takdirde kedinizin doğum süresi 24 saati geçerse ve doğum sırasında zorlanırsa veteriner hekiminizi aramalısınız. Cins bir kediye sahipseniz doğumunu tek başına yapıp yapamayacağı hakkında veteriner hekiminizden bilgi almalısınız. Eğer doktorunuz doğumun klink altında yapılmasını istiyorsa bunu sağlamalısınız. Kedinizi ve yavrularını hamilelik sırasında doktorunuza düzenli kontroller için götürmeniz anne ve yavruların sağlığı için çok önemlidir.

Kedilerde Doğum Sonrası

Kediniz doğum yaptıktan sonra eğer yavruların babası aynı evde ise çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü dişi kediniz kızgınlığa doğumdan sonra geç gireceği için erkek kedi bu duruma sinirlenir. Bu yüzden dişi kedinin kızgınlığa girmesini sağlamak için erkek kediniz yavruları boğup öldürmeye çalışır. Bu yüzden dişi kediniz doğum yaptıktan sonra ayrı bir odada erkek kedinizden uzak bir yerde olması anne kedi ve yavruların sağlığı için çok önemlidir.

Anne kedi yavrularına sadece süt sağlamaz, öğrenmeleri gereken her şeyi öğretir. Kedi yavruları, doğduktan sonra 8. günden itibaren  gözlerini açmaya başlarlar. 12. günden itibaren ise çevredeki seslere karşı tepki gösterirler. Kediler 15. günden sonra da tam anlamıyla duyuları gelişir, görüp ve duyabilirler.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.