İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Hangi Mevsim Tüy Döker?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-08-2022

Kediler Hangi Mevsim Tüy Döker?

Kedilerin tüy döktükleri zaman yılın herhangi bir zamanına denk gelebilmektedir. Kediler hangi mevsim tüy döker sorusuna bu nedenle net bir yanıt verilememektedir. Ev kedilerinde meydana gelen tüy dökme miktarı dış mekandaki kedilerden daha azdır. Bu durumun en temel nedeni evde kullanılan yapay ışıkların ve ev sıcaklığının kontrollü olmasındandır.

Sokak kedileri dışarda fazla zaman geçiren canlılardır. Bu nedenle bu kedilerin tüy dökme zamanları genel olarak dış koşullara bağlıdır. Sokak kedileri genellikle ilkbaharda tüy döker. Bu kedilerin kış aylarında tüy dökmesi nadir bir durumdur. Bunun nedeni kedilerin kış aylarında üşümemesini sağlamaktır.

Tüy dökmesi düşük kategoride olan iki kedinin biri kısa tüylü diğeri ise kıvırcık tüylüdür. Hem kısa hem de ince tüylere sahip bu iki ırkta tüy dökülmesi neredeyse belirsizdir.

Safkan Tüysüz olarak bilinen kedi cinsleri ise hiç tüy dökmemektedir. Bu kedi cinsleri oldukça nadirdir ve özel bakım gerektirmektedir.

Kedilerin Tüy Dökme Nedenleri

Kedilerde tüy dökülmesinin sebepleri arasında ölü tüylerin atılması yer almaktadır. Ölü tüyler kedilerin vücudunda herhangi bir işe yaramayan ve bulundukları bölgeyi tahriş edebilen bir yapıdadır. Bu nedenle tarak ile ya da tımar ile temizlenebilmektedir. Kedinin vücudundaki ölü tüyler bu sayede temizlenecektir.

Tüy dökme sağlıklı kedilerin yaptıkları bir davranıştır. Hasta kediler tüy dökmemektedir. Bu da zaman içerisinde kedilere zarar vermektedir. Tüy dökmeyen kedilerde herhangi bir hastalık baş gösterebilmekte ya da sosyalleşme sorunları oluşabilmektedir.

Dökülme işlemi genel olarak gün ışığına bağlıdır. Bu işlemde fotoperiyot ortaya çıkmaktadır. Bir kedinin güç içerisinde maruz kaldığı tüm ışınlar fotoperiyot etkisini çağrıştırmaktadır. Dökülme, çeşitli ırklar arasında önem arz etmektedir. Dökülme her kedinin yaşaması gereken doğal bir süreçtir. Ancak çok fazla dökülen tüy şu sorunlara neden olabilmektedir:

  • Saçkıran
  • Cilt tahrişi
  • Cilt iltihabı
  • Stres
  • Kaygı
  • Pire ya da diğer dış parazitler

Kedilerin Tüy Dökmesinin Engellenmesi

Kedilerde tüy dökülmesinin önüne geçmek için sık fırçalama yapılabilmektedir. Günlük yapılan tarama ile de kedi vücudu ölü derilerden arındırılabilmektedir. Sağlıklı yapıda olan bir kedinin tüy dökme süreci normaldir. Bu olağan sürecin devam edebilmesi için fırça ya da taraktan yardım alınabilmektedir.

Kedilerin Tüylerine Uygulanabilecek Bakım

Kedi tüylerine uygulanacak bakım ile ilgili aşağıda yer alan bilgileri kullanabilirsiniz. Kediler hangi mevsim tüy döker sorusunu yanıtı da aşağıda yer almaktadır:

  • Özellikle ilkbahar mevsiminde tüy döken kediler her gün en az bir kez taranmalıdır. Yapılan tarama seanslarının kediler için olumlu olabilmesi adına tarağın sakin sakin ilerletilmesi gerekmektedir.
  • Fırçalama işlemi kediler çok hoşuna gitmeyen bir eylemdir. Bu sürecin kolaylaştırılabilmesi adına kedilere ödül maması verilebilmekte ya da sevdiği bir yiyecek kullanılabilmektedir. Bu durum kedilerin tımar edilmesinden zevk alınmasına yardımcı olacaktır.
  • Kediler taranma seanslarından zevk alır iseler kademeli olarak süre uzatılabilmektedir. Kedilerin bu seanslara dayanma süresinin uzatılabilmesi sayesinde kıllar daha rahat yerinden çıkabilecektir.
  • Kedilerin sık tımar edilmesi yere düşen kılları azaltacağı için temizlikte de kolaylık sunacaktır.
  • Kediler taranır iken meydana gelen küçük düğümlerin giderilebilmesi için çıkış yönüne dikkat edilmelidir. Kedilerin kürkünde oluşan inatçı düğümler makas ile kesilerek uzatılabilmektedir.
  • Uzun tüylü kedilerde kullanılan dişli taraklar oldukça yararlı sonuçlar verecektir. İnce dişli bir tırnak kedilerinizin zarar görmeden tımarlanmasına neden olacaktır.
  • Kedilerinizde meydana gelen herhangi bir sorunda vakit kaybetmeden bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
  • Safkan ya da karışık cins kedilerde iyi bir fırçalama için dikkat edilmesi gereken en önemli şey kedilerin tüy uzunluklarıdır. Siyam ya da Birmanya cins kedilerde tüylerin normalden çok daha fazla kısa olduğu görülmektedir. Tek tük tüyü olan kedilerde ise fırçalamaya duyulan ihtiyaç azdır. Bu nedenle bu kedilerde fırçalama işlemi daha kısa sürede bitecektir.
  • Yarı kısa tüylü olan kedilerde düzenli tarama ve yıkama son derece önemlidir. İran kedisini andıran uzun tüylü kediler aşırı tarama yapılarak tüylerinden arındırılmalıdır. Ardından da yüz bölgesinin temizliği yapılmalıdır. Bu tarz uzun tüylü kedilerin mümkün olduğunca yıkanması gerekmektedir.

Kedilerin Tüylerini Taramanın Yararları

Özellikle Kedilerin tüy taramasının faydaları aşağıdaki maddelerin içerisinde açıklanmıştır:

  • Kedilerin düzenli taranması ve tımarlanması, vücutlarında yer alan ölü hücrelerin gevşemesine neden olacaktır. Dökülen tüy miktarı da bu sayede azalacaktır.
  • Düzenli olarak taranan kedilerin vücutlarında onlara zarar veren tüy yumağı oluşum riski azalmaktadır.
  • Belirli bir periyotta taranan ve fırçalanan kedilerin kürkü pürüzsüz bir güzelliğe sahip olacaktır. Ayrıca tüm düğümler de taranma sonra vücudu terk edecektir.
  • Kedilere verilen tımar seansları ile kedi ve insan arasındaki bağ güçlenecektir.
  • Tımar tarama işlemleri yapılır iken kedilerin mevcut bir hastalığa sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kedinizde herhangi bir dış parazit ya da cilt sorunu var ise tarama işlemi yapar iken gerekli önlemleri aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Kedilerde tüy dökülmesinin önüne geçme yolları arasında kedilerin sağlıklı tutulması da yer almaktadır. Kedilerin belirli bir kaliteye sahip mama ile beslenmesi, tüylerinin dökülmesinin kontrolünü sağlayacaktır. Bir kedinin ihtiyaç duyacağı her tür bileşen besleyici kedi mamasında mevcuttur.

Kedilerin Tüy Dökme Süresi

Kedilerde tüy dökülme süreci genel olarak iki ay ile dört ay arasında sürmektedir. Kediler hangi mevsim tüy döker sorusuna ilkbaharda cevabı verilebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kediler Hangi Sıklıkla Beslenmeli?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar