By melissa1 | 03-12-2022
Kedilerde karaciğer yağlanması belirtileri özellikle yemekten kesilme ve iştah eksikliği olarak kendini gösterir. Kedide karaciğer yağlanması günlük yaşamını zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu belirtiler ile ortaya çıkar:
Tıpta hepatit lipidoz olarak adlandırılan karaciğer yağlanması kedilerde sık görülen hastalıklardandır. Vücutta birçok işlevi olan karaciğer kedinin vücudundaki yağ dengesini koruma görevindedir.
Kedinin dengeli ve sağlıklı beslenememesi sonucu karaciğerinde yağ birikmesi oluşur. Trigliserit yağlar birikince kedinin karaciğerinde yüksek miktarda yağ depolanır ve hepatit lipidoz oluşur.
Kedilerin biyolojik yapısı yüksek miktarda yağ depolamaya uygun olmadığı için fazla yağ birikiminde karaciğer yağlanması gibi hastalıkların oluşumu kolaylaşır.
Karaciğer yağlanmasının en önemli sebebi aşırı ve dengesiz beslenmedir. Özellikle orta yaş ve yaşlı kedilerde kendi gösteren karaciğer yağlanması obezite sorunu olan kedilerde daha sık görülür. Karaciğer yağlanmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Kedilerde karaciğer yağlanmasını teşhis etmek için kan testleri yapılır. Özellikle kedinin karaciğerinin fonksiyonunu gösterecek kan testi, karaciğer biyopsisi ve iğne aspirasyonu ile teşhis konulur.
Karaciğerden örnek alınarak patolojiye gönderilir. Radyografi yöntemiyle karaciğer incelenir ve yağlanmanın boyutu öğrenilir. Bunun yanında biyopsiye ihtiyaç duyulmadan da tanı konulabilir.
Veteriner kedinin hikayesini dinleyerek ve kan testleri sonucuna bakarak bir çıkarımda bulunur. Ancak kedideki klinik bulgular başka hastalıklara işaret ediyorsa farklı teknikler de kullanılabilir.
Kedilerdeki karaciğer yağlanması tedavisi için beslenmenin düzene konulması gerekir. Bunun için kediye düzenli yemek verilmelidir. Ancak zorla yedirme taktikleri başarısız olur. Bu nedenle kedi anestezi etkisindeyken midesine tüp yerleştirilir. Bu tüt yardımı ile günde 4 kez kediye dengeli bir beslenme yardımı yapılır.
Kedi sahipleri tüp kullanımına sıcak bakmasa da bunun önemi büyüktür. Yeterli ve sağlıklı beslenemeyen karaciğer yağlanması yaşayan kedinin ölüm riski unutulmamalıdır. Kusma ve ishal yaşayan kedi sürekli sıvı kaybı yaşadığı için kedinin beslenmesine intravenöz sıvılar eklenmelidir.
Kusmayı durduracak ilaçlar ve antibiyotikler de süreci daha kolay atlatmaya yarar. Tedavi süresince kedide potasyum takviyesi ile beraber B12 desteği de sağlanmalıdır. B vitaminine ihtiyaç duyan kediye gerekli destek sağlanmalı ve kanın pıhtılaşmasını önlemek için de K vitamini verilmelidir.
Kedilerde oluşan karaciğer yağlanması bulaşıcı değildir. Hastalığın nedenleri ve risk faktörleri göz önüne alındığında bulaşma riskinin olmadığı anlaşılır. Belirtileri itibarıyla da böyle bir sorunun olmadığı ortadadır.
Ölüm ile sonlanabilen karaciğer yağlanmasını önlemek için kediye sağlıklı besinler verilmelidir. Kalitesiz ve vitaminler bakımından eksik insan artığı ile beslenen kedilerin bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Bu riski azaltmak için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Bunlar:
Karaciğer yağlanması olan kedinin aç kalmaması gerekir. Yemek yeme eğilimi göstermeyen kediye gerekirse şırınga ile protein desteği sağlanmalıdır. Karbonhidrattan uzak ve protein ağırlıklı bir beslenme programı ile kedinin sağlığı korunabilir.
Kediye verilecek gıda veya mamanın sindirimi kolay ve yumuşak bir kıvamda olması önemlidir. Kedinin cinsi de göz önünde bulundurularak yemek programı düzenlenir. Bunun için veteriner desteği gereklidir. Kedide karaciğer yağlanması için beslenme programı yapılırken E vitamini takviyesi de önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi