By melissa1 | 02-04-2022
Kedi ve Köpekte mama değişimi aslında patili dostlarımız için zannettiğimizden oldukça hassas bir süreçtir. Uzun süre vücutlarına almış oldukları gıdalar sonuç olarak farklılık gösterecek ve vücutlarının bu değişime alışması gerekecektir. Patili dostlarınızın bu değişiklikler sonucu yaşam şartları değişiklik gösterecek. Mama değişimi süresince patili dostlarınızın başına gelebilecek olaylar ve mama değişimi sürecini kolaylıkla atlatabilmeniz için sizlere yardımcı olacak konuları bu yazımızda sizlerle paylaşalım.
Kedi ya da köpek olsun evcil hayvanınızın kullanması gereken mamayı ve değiştirilmesi gerektiği zamanları veteriner hekiminiz belirler. Evcil hayvanınızın diyetinde yapılacak değişikliklere karar verecek kişide veteriner hekiminiz olacaktır. Alanında uzman olarak yetişip gerekli eğitimi almış olan veteriner hekiminiz mama değişikliği konusunda sizi en doğru yönlendirecek kişidir. Evcil hayvanınız kedi ya da köpek olsun veteriner hekiminize danışmadan diyetinde hiçbir değişiklik yapmamalısınız. Mama değişim sürecini veteriner hekiminiz belirlerken sizinde dikkat etmeni gereken noktalara bu yazımızda değinelim.
Mama değişim sürecini kolay bir şekilde geçirebilmek için ilk önce yapmanız gereken şey neden mama değişikliği yapılması gerektiğini öğrenmeniz olacaktır. Patili dostlarınızın mamasının değişmesini gerektiren pek çok farklı neden olabilir. Yavru olan bir kedi ile yetişkin bir kedinin vücut yapıları, sindirim sistemleri aynı olamayacağı için bulundukları yaş dönemine göre mama değiştirmeleri gerekir aynı durum köpekler içinde söz konusudur. Aşırı kilo almaya başlayan evcil hayvanınızın kilosunu kontrol altına alabilmek için diyet maması kullanmanız gerekebilir. Uzun süre kullanılan mama evcil hayvanınızda alerji ya da gaz oluşumu gibi sorunlara yol açabilir bu tarz durularda da mama değişikliğine gidilmelidir. En basitinden sürekli olarak kullandığınız mamayı her zaman bulamayıp mama değiştirmeye mecbur kalabilirsiniz.
Mama değişikliği sırasında veteriner hekimler olarak karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri direkt olarak mama değişikliği yapılmış olmasıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da vücut yeni bir değişiklikle karşı karşıya girdiğinde adaptasyon sürecine girer. Yapmanız gereken bu adaptasyon sürecini en rahat şekilde atlatmak. Vücudun yeni mamaya adapte olmasını sağlamalısınız bir anda yapılan mama değişikliği kusma, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık gibi pek çok farklı sonuçlara yol açabilir. Veteriner hekiminizle görüştükten sonra yeni bir mamaya geçme kararı aldıysanız eğer eski mamayı direkt olarak çöpe atmamalısınız.
Eski mamayı yeni mamayla bir miktar karıştırarak yapacağınız geçiş süreci vücudun yeni mamaya adaptasyonunu kolaylaştırırken evcil hayvanınızın yeni mamanın tadına alışmasını da sağlayacaktır. Özellikle kedilerin mama konusunda seçici davrandığını hatta bazen çok inatçı olabileceğini yaşamış ya da görmüş olabilirsiniz. Mama değişikliği sürecini üç ila beş güne yayarak, eski mama ile yeni mamayı karıştırarak yaparsanız bu süreci daha kolay atlatırsınız.
Evcil hayvanınızda mama değişikliği yaparken bu yöntemi kullanırsanız bu süreci hem daha rahat atlatır hem de mama değişikliğinden kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçmiş olursunuz.