İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedi Parazit Sorunu ve Çözümü

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-11-2022

Kedi Parazit Sorunu ve Çözümü

Kedilerde oluşan parazitleri yalnızca veteriner belirleyebilir. Özellikle yavru kedilerde parazit kendini gösterir. Yavru kedilerde bağışıklık sistemlerinin gelişimine bağlı olarak parazit oluşumuna açıktır. Kedilerde oluşan parazitler, parazitlerin konaklayabilecek bir alan bulması sonucu oluşur.

Kedinin tüyleri arasında veya içinde yaşamak hayatlarını devam ettirebilme açısından önemlidir. Parazitlerin yaşam döngülerinin en iyi sürdüğü alanlar kedinin derisi ve tüyleridir. Bu parazitler kedinin hayatına mal olabilir.

Kedi vücudunu ara konak olarak kullanan parazitler kalıcı bir yer bulana kadar kedilerin vücudunda yaşarlar. Kedilerde parazit oluşumunu anlamak için çevresel etkenlere bakmak gerekir. Örneğin kedinin içtiği suyun temizliği, dışarıdan temas ettiği diğer hayvanların sağlık durumu gibi faktörlere bakılır.

Kene veya sivrisinek tarafından ısırılan kedilerde de parazit oluşumu başlar. Kedilerde bu sorunlardan herhangi biri gözlendiyse derhal bir veterinere gidilmelidir.

Kedilere Parazit Nasıl Bulaşır?

Kedilerde parazit bulaşması diğer kedilerle olan ilişkilerinden geçer. Parazit türlerine göre bulaşma da farklılık gösterir. Yavru kedilere bulaşan parazitler genellikle enfekte olmuş başka bir kedideki parazit yumurtaları veya bu kedinin dışkısına temas etmekle bulaşır.

Dışarıda yaşayan bazı kediler çeşitli kemirgenleri avlayarak beslenir. Kedilerin avladıkları bu kemirgenlerde bulunan parazitler bu avlanmayla kediye de geçer. Kedinin annesi bu parazitlerle enfekte ise bu kurtlar yavruya da geçer. Bu parazitlerin emzirmeyle anne sütünden yavruya geçtiği gözlemlenmiştir.

Kedi Parazit Belirtileri

Kedi parazit oluşumu iki kategoride ele alınır. Bunlar iç parazitler ve dış parazitlerdir. Bunlar kendi aralarında belirtiler bakımından birbirinden farklıdır. Kedilerde sürekli kaşınma hali kedinin deri ve tüylerinde parazit ve pire gibi organizmaların yaşadığını gösterir.

 Dış parazitler birçok soruna neden olur. Bunların içinde en sık rastlanılanı pirelerdir. Pireler iç parazitlere de neden olur. Bu nedenle kediyi iç parazitten korumak isteyen kişiler önce dış parazit sorununu halletmelidir. Dış parazit belirtileri şunlardır:

  • Cilt ve tüylerin sağlığını etkileyen nedenler
  • İncelen ve güçsüzleşen tüyler
  • Saç dökülmesi (alopesi)
  • Kulakların kirli görünmesi
  • Kulaklarda noktalar şeklinde kabuklanmalar
  • Cildin tahriş olması
  • Deri ve cilt lezyonları gibi belirtilerle kendini gösterir.

İç parazit belirtileri:

  • Anoreksiya
  • İştahta artma
  • Anüs ve çevre bölgeyi sürekli dezenfekte etme isteği
  • Yeterli beslenmeye rağmen kilo kaybı
  • Dışkıda kan oluşumu
  • Karın sancısı
  • İshal ve kusma
  • Öksürük
  • Zor ve hırıltılı nefes alma
  • Kalp atımının yavaşlaması
  • Tüylerin parlaklığının geçmesi ve matlaşma
  • Karında şişkinlik
  • Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler iç parazite işaret eder.

Kedi Parazit Tedavisi

Kedilerde iç ve dış parazit tedavisi ayrı olarak yapılır. Tedaviye başlamak için öncelikle parazite neden olan faktörler göz önüne alınmalıdır. Kedi parazit rahatsızlığa neden olan kurdun türüne göre tedavi seçeneklerine geçilir.

  • Kedilerde dış parazit tedavisi: Kedilerde yapılan dış parazit tedavisi soruna neden olan parazitlerin yarattığı etkinin ciddiyetine bağlıdır. Bu sorunu tedavisi için genellikle oral yolla ilaçlar verilir. Ya da tropikal tedavi uygulamaları ile kediyi parazitlerden kurtarma amaçlanır.

Kedilerde dış parazit tedavisinde temizleme yöntemi de uygulanabilir. Özel taraklarla kedinin tüyleri ile derisi üzerinde yaşayan parazitler temizlenmeli. Özel solüsyon ve taraklarla dış parazit sorunu çözülür.

  • Kedilerde iç parazit tedavisi: İç parazit tedavisinde yine oral yolla yapılan tedaviler etkilidir. Şurup, macun, tablet veya toz formundaki ilaçlar ağızdan alınarak tedavi uygulanır. Bu ilaçların düzenli kullanımı önemlidir.

İç parazit kalpte ise kedinin kliniğe yatırılması gerekir. Bunun yanında iç parazit kanda eksilme yarattığı için kan nakli de yapılır. Kedilerde bazen uygulanan doğal tedavilerin sonuç vermeyeceği bilinmelidir.

Kedinin doğal yollarla iyileşmesini sağlamak isteyen bazı kedi sahipleri doğal yollar denerler. Ancak bu uygulamalar sadece tedavi sürecini uzatma ve kedinin genel sağlığının bozulmasına neden olur. Bu nedenden dolayı evde tedavi yerine veterinerin önerdiği şekillerde tedaviler uygulanmalıdır.

Kedilerdeki Parazitler İnsanlara Geçer Mi?

Kedilerde oluşan bazı parazitler insanlara geçme özelliği taşır. Her parazit bu eğilimde olmasa da kancalı kurtlar, tenya türleri ve toksoplazma türü parazitler kedilerden insanlara geçer. Bunun önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir.

Kediyle içinde bulunulan temasın seviyesi belirlenmelidir. Yapılan araştırmalara göre bilinen birçok parazit türünün insanlara geçmediği söylense de dış parazit türleri insanlara bulaşır. Özellikle pire ve uyuz türlerinden bazı parazitler insanlara geçer.

Kedilerde yutulduktan sonra iç parazite dönüşen pire insanlarda aynı fonksiyonu taşımaz. İnsanın pireyi yutması halinde midesi veya karnında parazit oluşumu görülmez.

Kedilerde Parazitlerin Önlenmesi

Kedilerde parazitlerin üremesini önlemek için veteriner kontrollerinin tam yapılması gerekir. Parazit kontrol uygulaması ile bu durum takip edilmelidir. Kedinin diğer kedilerle ilişkisine dikkat edilmelidir.

Veteriner kedinin bağışıklığını inceleyerek diğer kedilerle temas edip etmeyeceğine karar verir. Özellikle yavru kediler için risk oluşturan bu durumu yaşamamak için yavru kedinin aşılarının tam olması gerekir.

Kedilerde oluşan parazitlerin önlenmesi için kedinin hijyen koşullarına da dikkat edilmelidir. Kirli mekanlarda bulunmaması sağlanmalıdır. Ayrıca hijyenik olmayan pis sulardan içmemesi gerekir. Kedinin dışarıda bulduğu bir şeyi yememesi için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı yapılmalıdır. Kedilerde parazit sorununu önlemek için bu hususlara dikkat edilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.