İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Van Kedisi

Van Kedisi

Uzun Tülü Irk Grubu
Irk Grubu
Uzun Tülü
25-30 cm Boy
Boy
25-30 cm
4-7 Kg Kilo
Kilo
4-7 Kg
12-17 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
12-17 Yıl

Van Kedisi, Türkiye de oldukça popüler ve bilinen bir ırktır. Ankara kedileri ile oldukça benzemektedirler. Güçlü bir yapı ve karaktere sahiptirler. İlk olarak 1950’li yıllarda Amerika’dan gelen iki araştırmacı tarafından Ankara kedilerinden farklı olarak bulunarak yanlarında aldıkları iki kedi ile bu türün üzerinde araştırmalara ve çalışmalar yapılmıştır. 

İnsanlar ile arası iyi olan bu kedilerDaha sonraları genleri ve karakteri ile tüm dünyaya tanıtılmışlardır. Türkiye de özellikle bembeyaz olmaları ve iki gözlerinin de birbirlerinden farklı renkte olmaları bilinmektedirler. Bir gözleri mavi renk olurken diğer gözleri yeşil renk olmaktadırlar. Bu türün bir diğer bilinen özelliği de bembeyaz yumuşacık tüylere sahip olmaları.

Bu farklı gözlere sahip Van Kedilerini gelin daha yakından tanıyalım. 

Van kedisi Fiziksel Özellikler

Van kedisi en belirgin ve bilindik görünüm özelliklerinin birbirinden farklı renklere sahip olan gözleri olduklarını söylemiştik. Bunun dışında en belirgin olan diğer özelliği bu ırkın saf olan türlerinin bembeyaz oldukları. Ankara kedileri ile bu yönden birbirlerine benzemektedirler.

Van kedilerinin ağırlıkları; erkek kedilerde, 7 kg’ye kadar çıkarken dişilerde ise 4-6 kg arasında değişebilir. Dişi Van kedisi çiftleşmek istediği erkeği kendisi seçer. Oldukça seçici bir kedi ırkıdır. Yılda ortalama 4-6 yavru doğururlar. Olgun bir kedi olmaları 3 yılı bulur. Yaşam süreleri ortalama 12-17 yıl arasındadır. Tabii ki daha uzun yaşayan van kedileri de vardır. Bu süre kedinize nasıl baktığınız ve sağlığının iyi yönde gitmesiyle değişir.

Van kedi ırkının burun içi,kulaklarının iç kısmı ve patilerinin altındaki renk pembedir. Upuzun beyaz tüylerle kaplı bir kuyruğu vardır.

Ayrıca tüyleri yaşadıkları coğrafyaya uygun olarak sık ve yumuşak olurken suyu geçirmedikleri bilinmektedir. Kulakları yuvarlak ve başlarının oldukça üstündedir. Kuyrukları uzun ve kabarıktır. 

İki gözünün farklı renkte olması ile bilinmesine rağmen bazı türlerinde iki gözü de mavi olabilirken bazılarında iki gözü de kehribar renginde olabilmektedir. Ayrıca kehribar tonun renk skalası değişkenlik gösterebilirken mavi renginin tonu turkuazımsı rengiyle değişkenlik göstermemektedir.

Ayrıca Van kedilerinde gözlemlenen bir farklı durumda bembeyaz olduklarını söylemiştik ancak kulakları arasında bazen az sayıda siyah nokta olmaktadır. Bazen de sayısı 30 u aşmayan dağınık siyah kıllar gözlemlenir. Bu siyah noktaların çıkan kedilerin çoğu tek renk gözlere sahip oldukları gözlemlenmiştir. 

Gözlerin farklı renkte olması insanlarda bazı farklı canlılarda gözlenmektedir. Bu durum genetik defekt sendrom olarak bilinmektedir.

Van Kedisi Karakter Özellikleri

Van Kedilerinin en belirgin karakteristik özellikleri arasında hâkimiyet gelmektedir. Bulundukları bölgeye hâkim olmak isteyeceklerdir. Hâkimiyetin onda olduklarını hissetmek isteyeceklerdir.  Eğer bir Van kediniz varsa evin hâkimi benim diyecektir ve evde olan her şeyden haberdar olmak isteyeceklerdir.

Odaların kapılarının kapalı olması durumdan hoşlanmayacaklardır. Her odaya özgürce girip çıkmak isteyeceklerdir. Van kedileri, diğer kedilere göre girdikleri ortama hemen alışabilme özelliğindedirler. İyi bir fare avcısı olarak bilinen bu kediler bölgesini çok iyi korurlar.

Doğayı çok seven bu kediler sürekli kapalı alanda kalmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden eğer dışarıya çıkarma imkanınız yoksa kedinin kaçmasını önlemelisiniz. Sevgi dolu bu kediler sürekli birilerini yanlarında isterler. İlgi gösterilmediği zaman stres yapıp içlerine kapanırlar. İnatçı bir kişiliği olan bu kediler ile ters düşmek iyi bir fikir olmayacaktır.

Aile kavramına çok önem verirler. Yavru iken sizinle olan bu kediler koruyucu tavırlarıyla yabancıları çevresinden uzak tutar. Aileden birinin mutsuz olduğunu hemen hisseder. Sizi mutlu etmek için türlü sevimlilikler yaparlar.  Çok hareketli bir kedi oldukları için meraklılar ve etrafı hep keşfetmek isterler. Onları kapalı bir anda tutarsanız strese kolayca girebilirler.

Özgür bir ruhu olan bu kediler yaz aylarında denize yakın olmak isterler. İstedikleri zaman suya girip serinlemelerini sağlamalısınız.Evdeki muslukları açmayı öğrendiklerine lavabonun içinde kedinizi bulabilirsiniz. :)  Çok zeki oldukları için eğitimleri de çok zor olmaz. Farklı oyunlar deneyerek onun çözmesini sağlayarak zekasını daha da geliştirebilirsiniz.

Van Kedilerinin bir farklı özelliği de kendi istekleri ile suya girip yüzmeleridir. Kedilerde oldukça nadir gözlemlenen bir durum olmaktadır. Tüylerinin su geçirmezliği kalıtsal olarak bu durumdan kaynaklanabilir. Ancak bu üşümedikleri anlamına gelmez oldukça hassas bir ısı algılayışları vardır. Yemeklerine ve içeceklerinin sıcaklığını önceden patileri ile kontrol edip uygun sıcaklıkta ise içeceklerdir.

Van Kedisi Beslenme Ve Bakımı 

Evcil olmalarına rağmen türlerinin bulunduğu coğrafyada sokak ta yaşayabilmekte ve çoğalmaktadırlar. Özellikle Türkiye’nin Van şehrinde sokaklarda gezen esnaf dükkânlarının önünde yatan bu kedi ırkını görebilirsiniz.

Uzun ve sık tüylere sahip bu kedilerin tüy bakımları sizi korkutmasın haftalık olarak düzenli taranmaları yetecektir. Bunun dışında suyu seven nadir kedilerden olması kolaylıkla banyo yaptırabileceğiniz bir kedidir. Bu kedileri ayda bir defa yıkayabilirsiniz. Ancak sıcak ve güneşli günleri tercih etmeniz kolay kurumasını ve hastalanmamasını sağlayacaktır. Kalın ve sık tüyleri sizleri yanıltmasın. Kolayca üşüyen bir yapıları vardır. Buna dikkat etmeniz gerekebilir.

Van kedisi eti çok sevdiği için iyi bir etçildir.  Bu yüzden protein içerikli kaliteli bir kedi maması onların damak tadına çok iyi gelecektir. Çok hareketli bir kedi olduğu için yeterli su içtiğine emin olun. Su kabını onların ulaşabileceği yer koymayı unutmayın.  Atletik, fit bir vücut yapısına sahip olmaları kilo almayacakları anlamına gelmez. Porsiyon kontrolü yapmalısınız. Aksi takdirde obeziteye doğru giderler ve bu da başka sağlık sorunlarına sebebiyet verir.

Van Kedisi Sağlık Özellikleri

Van kedilerinin bilinen bir kalıtsal rahatsızlıkları bulunmamaktadırlar.  Fakat beyaz kedilerde görülebilecek doğuştan sağır olarak doğma rahatsızlığı van kedilerinde de görülebilir. Bu nedenle kedinizi yavruluk döneminde düzenli veteriner kontrollerine götürmeniz gerekir.  Erken evrede fark edilen durum olursa ilerlemeden tedavi ettirme şansınız olur. Van kedinizin gerekli aşılarını tamamlayın. İç-dış parazitlerinin yapılması olası enfeksiyonların önüne geçecektir.

Van Kedisi Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla Arası

Van Kedilerinin çocuklarla arası çok iyidir. Sosyallikten büyük keyif alan bu kediler kendisine tehdit oluşturmayan köpeklerle bile bir arada olabilirler.  Kendi ırkının dışındaki kediler onlara karşı bir tehdit oluşturursa saldırgan bir davranış sergilerler. Düzgün tanıştırıldığı takdirde herkesle çok iyi anlaşırlar. Korumacı ve sevgi dolu bir ırk olduğu için çocuğunuzu onunla başbaşa bırakabilirsiniz. Hatta bu kedinizin yanına başka köpek-kedi sahiplenirseniz çok onun sıkılmamasını da sağlamış olursunuz.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği