İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Sfenks

Sfenks

Tüysüz Irk Grubu
Irk Grubu
Tüysüz
35-40 cm Boy
Boy
35-40 cm
3-5 Kg Kilo
Kilo
3-5 Kg
8-14 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
8-14 Yıl

Sfenks kedi türü tüysüz bir kedi türüdür. Doğumundan ölümüne kadar her anında vücudunun hiçbir yerinde tüy bulunmaz. İnsan müdahalesi ile yapılmış bu kedi ırkı, 1960 yılından bu yana üreme metodu ile çoğaltıldı. Kanada menşeili olarak bilinen bu kedi türü, Rus tüysüz kedileri ile aynı ırktandır. Bu kedi cinsi her ne kadar daha eski dönemlerde görülmüş olsa da Avrupa’da 1960 yıllarından sonra çoğaltılmaya ve yetiştirilmeye başlanmıştır. 1970 yılında ise Kuzey Amerika da keşfedilmiş ve orada da yetiştirilmeye 1970 yıllarından sonra başlanmıştır. Bütün bunlarla birlikte

Sfenks kedileri tamamen yapay kedilerdir. Tüysüz olmaları tamamen insan müdahalesi sonucunda gerçekleşmiş, doğal olmayan bir durumdur.

Sfenks Karakter Özellikleri

Sfenks türündeki kediler genellikle bulunduğu ortamda görünüşü bakımından kendisini tam olarak ilgi odağı haline getirirler. Bunu kendileri görünüş ve duygusal yakınlıkları ile sağlayabilirler. Bununla birlikte son derece ilgi isteyen bir kedi türü olan sfenks kedilerinin sahipleri ile en iyi şekilde anlaşan kediler oldukları kanıtlanmıştır. Son derece meraklı bir yapıya sahip olan sfenksler aynı zamanda asla yerlerinde durmayarak hiç bitmeyen bir enerji ile sürekli olarak oynamak ve gezmek isteyebilirler. Aynı zamanda hem başka hayvanlar hem de çocuklar olmak üzere bütün aile bireyleri ile son derece iyi şekilde anlaşabilen sfenks kedileri oldukça nazik ve merhametli davranışlar sergilerler. Bu sebeple her ne kadar son derece pahalı bir kedi türü olsalar da birçok insan tarafından son derece fazla ilgi görür ve tercih edilirler.

Olumlu Özellikleri:

Olumlu özellikleri son derece fazla olan sfenks kedileri, duygusal olarak sahipleri ile son derece yakın bağlar kurarak, sahiplerine âşık olma derecesinde bağlılık gösterirler. Aynı zamanda sahipleri ile en iyi anlaşan kedi türü olmaları da bu yönden olumlu özelliklerinden birisidir. Bütün bunlarla birlikte, kendi enerjileri ile bütün ortama enerji katabilirler bu sayede insanlar en kötü anlarında dahi olsa mutluluk hissini sfenks kedileri ile yaşayabilir. Bunlar haricinde ise, çocuklar, diğer aile bireyleri ve diğer hayvanlarla son derece iyi anlaşmaları ve uyumlu bir yapıya sahip olmaları bu kedilerin tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden birisidir. Çevresindeki bütün canlılara karşı aşırı derecede nazik ve merhametli davranışları ise ne kadar uyumlu bir kedi türü olduklarının bir diğer göstergesidir.

Olumsuz Özellikleri:

Sfenks kedi ırkı, insan müdahalesi sonucunda bu hale gelen bir kedi ırkı olması sebebiyle genlerinde birçok problem de olabilir. Bu problemler ise birçok hastalığı da beraberinde getirmekle birlikte, ömürlerinde de kısalmalar meydana gelmiştir. Genellikle sıcak ortam kedisi olan bu kedi ırkı tüysüz olmaları sebebiyle kış aylarında hasta olma ihtimalleri son derece fazladır. Bütün bunlarla birlikte tam bir ilgi delisi olan bu kediler, asla yalnız bırakılmaya gelmez. Yalnız bırakıldıkları takdirde zaten var olan o fazla enerjilerini etrafına zarar vererek ve yaramazlık yaparak üzerinden atmaya çalışacaktır. Tek başına yaşayan ve gün içerisinde evde olmayan kişiler için önerilmeyen sfenks kedileri genellikle aile kedisi olarak tercih edilebilir.

Sfenks Fiziksel Özellikleri

Sfenks kedilerinin fiziksel özellikleri arasında tabi ki en büyük ve ilgi çekici olanı son derece az tüylerinin olması ya da hiç olmamasıdır. Nadiren de olsa her ne kadar vücutlarında herhangi bir tüy olmasa dahi kaş ve bıyıkları olabilir. Sfenks kedilerinin gözleri genellikle mavi renkli olmasına karşın farklı renklerde gözleri olan sfenks türleri de mevcuttur. Kulakları ise kafalarına oranla oldukça büyük ve geniş yapıdadır bu durum her ne kadar tuhaf bir görüntü katsa da sfenks kedilerinin yüzlerinin son derece karakteristik göründüğü söylenebilir.

Genellikle vücut ve yüzlerinde son derece belirgin kırışıklıklar mevcuttu bu durum tüylerinin olmaması ile açıklanabilir. Genellikle ağırlıkları ise 3 ile 5 kilogram arasında değişmektedir. Sfenks kedilerinin birçok çeşidi ve rengi vardır. Az tüylü, tüysüz ya da lekeli sfenks türleri mevcut olması ise birlikte ebat olarak da birbirlerine farklılık gösterebilirler.

Sfenks Sağlık Özellikleri

İnsan müdahalesi sonucunda üretilen sfenks kedileri, bu durumdan mustarip olarak bazı hastalıkları vücutlarında kalıtsal olarak taşırlar. Tüysüz olmaları zaten kış aylarında son derece dikkat edilmesi için bir sebeptir sürekli olarak sıcak ortamlarda tutulması ve kedinin hasta olmaması için dikkat edilmelidir. Bunlarla birlikte iki adet kalıtsal hastalığı da vardır. Bu hastalıklardan birisi kalp kaslarının kalınlaşması olarak bilinen hipertrofik kardiyomiyopati hastalığıdır.

Bir diğeri ise yine tüysüz olmasından kaynaklı olarak vücudunda oluşan kabuklu yaralara neden olan ürtikerya pigmentoza hastalığıdır.  Kişi eğer bir sfenks kedisi sahiplenmek ya da satın almak istiyorsa sürekli olarak aşılarına ve beslenmesine dikkat etmek zorundadır. Bünye olarak oldukça zayıf bir kedi türüdür. Düzenli ve özel olarak beslenmediği takdirde ise bazı bağırsak ve böbrek hastalıklarına yakalanabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak adına bu kedi türünün bakım, beslenme ve aşı gibi uygulamalarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Uzun süreli olarak güneş ışığına maruz kaldığında ise tüysüz olan cildinde bazı yaralar meydana gelebilir.

Sfenks Bakım ve Beslenme İpuçları

Her ne kadar tüysüz bir kedi ırkı da olsa sfenks kedilerinin de diğer kediler gibi sürekli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Diğer kedilerin tüylerinin taranması ya da yıkanması gibi sfenks kedilerinin de ciltleri zamanla yağlanabilir. Bu yağlanmaları önlemek amacıyla, düzenli olarak yıkamalıdır. Bir önceki başlıkta da belirtildiği üzere, ciltlerinde tüyleri olmadığı için güneş ışınlarından korunmaları gerekir. Bu durum genellikle kediler için özel olarak üretilmiş kıyafetler vasıtası ile sağlanabilir. Bunun haricinde kış aylarında tüysüz olmaları sebebiyle hastalıklara oldukça açıktırlar bu sebeple bulundukları ortamın her daim sıcak tutulması önerilir. Bu durumda yine kediler için özel olarak üretilen kıyafetler ile sağlanabilir. Günlük diş bakımlarının yapılması da son derece önemlidir. Eğer bu bakımlar yapılmazsa diş eti iltihabı ile karşı karşıya kalınabilir.

Beslenme konusunda ise yavrular esas alınacak olursa protein miktarı fazla olan mamalar verilmesi önerilir. Fakat bu gibi mamalar çok pahalı oldukları için, yaş mama ile kuru mamayı karıştırarak vermek de işe yarayabilir bir çözümdür. Bununla birlikte asla ama asla çok fazla mama markası değiştirilmemesi gerekir aksi halde zaten oldukça zayıf olan bünyelerinin yanı sıra bir de bağırsak problemleri ortaya çıkabilir. Bütün bunlarla birlikte mamalarının son derece düzenli verilmesi de son derece önemlidir. Belirli saatlerde ve yeterli miktarda mama verildiğinden her zaman emin olunmalıdır.

Sfenks Üreme Bilgisi

Sfenks kedileri insan müdahalesi ile oluşturulan bir kedi türüdür. Bu sebeple bünyelerinde kalıtsal hastalıklar taşırlar. Bu sebeple genellikle farklı ırklardaki kedilerle çiftleştirilmesi uygun olmamakla birlikte bu kedi ırkının görüntüsünü bozmamak için de bu duruma izin verilmez. Ayrıca bu kedi ırkının vücudunda bulunan bu kalıtsal hastalıklar, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar olarak bilinirler. 

Sadece kendi cinsleri ile çiftleştirilen bu kedi ırkı doğum yaptığı zaman genellikle 2 ile 4 yavru arasında dünyaya getirir. Dünyaya gelmiş olan bu yavrular da tıpkı anne babaları gibi kalıtsal hastalıklara sahip ve tüysüz şekilde doğar ve hayatlarına devam ederler.

 

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.