İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Peterbald

Peterbald

Tüysüz Irk Grubu
Irk Grubu
Tüysüz
25-30 cm Boy
Boy
25-30 cm
3,5-5 Kg Kilo
Kilo
3,5-5 Kg
12-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
12-15 Yıl

Peterbald Tarihçesi

Peterbald kedi ırkı yarasa kulakları ve tüysüz yapısı ile oldukça dikkat çekmekte olan Peterbald kedileri 1990’lı yıllarda Rusya'da ortaya çıkmıştır. Türüne ait olarak oldukça karakteristik fiziksel görünümü kedi severler için dikkat çekici ve ilgi odağı olmasını sağlamıştır. 

Sayı olarak oldukça az olması bulunabilmesi açısından nadirlik göstermektedir. Yarasa kulaklarına ek olarak çıkık yüz yapısı ile oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Rus kedi üreticileri tarafından üreyen Peterbald kedilerinin tüysüzlüğü oransal olarak değişiklik göstermektedir. Bazıları şeftali ve seyrek tüylere sahipken bazıları tüysüz olmaktadır.

Gelin hep birlikte bu nadir tür olan Peterbald kedilerini daha yakından tanıyalım.

Peterbald Kedi Irkının Fiziksel Özellikleri

Oldukça yeni üretilen türün birçok özelliği dikkat çekmekte. Fiziksel yapısı yanında dış görünümü fazlasıyla karakteristik olması kedi severlerin dikkatlerini üzerine toplamıştır. Çıkık yüz yapısına eklenen yarasa kulakları ve iri göz yapısı farklı ve nadir bir hata sahiptir. Boyun yapısı estetik görünüme sahip uzun ve incedir. Peterbald kedi ırkı, 3-4,5 kilo ağırlığında olup orta boy kedi grubundandır.Oyuncu ve enerjik yapıda oldukları için kilo almaya yatkın değillerdir.

Tüysüz derisi kaslı vücut yapısını öne çıkarmaktadır. Türünün çoğu tüysüz bir yapıya sahip olmasına rağmen birçok Peterbald kedisi şeftali tüylü veya oldukça az oran da bir tüye sahiptir. Yaşının ilerlemesi ile tüyleri de dökülmektedir. Ayrıca doğan her dört yavru Peterbald’dan biri tamamen tüysüz genine sahip olmaktadır. Deri yapısı buruşuk olarak görünür. Fakat dokunduğunuzda yumuşak ve kadifemsi bir deri hissedersiniz.Herhangi bir deri renginde ve çeşitli desenlerden oluşabilirler. Genellikle bulunduğu renkler; krem rengi, gri renkli siyah ve beyaz şekilde olabilir. 

Peterbald Kedi Irkının Karakter Özellikleri

Peterbald kedilerinin dış görünüşünün oldukça farklı olması kedi severler için hayranlık uyandırmaktadır. Sahiplenen ya da sahiplenmek isteyenler için onları daha yakından tanıyalım. Bu sevimli pati dostlarımız zekâsı ve hareketlerine yansıyan tutumları ne kadar farklı bir pati dostumuz olduğunu göstermekte. Kediler için yapılmış zekâ oyuncakları ile oynamaktan zevk alacaktır.

Diğer pati dostlarımıza göre daha çok ilgi isteyebilmektir. Hatta sizinle uyumak sizinle kalkmak isteyecektir. Meraklı yapısı evde sürekli sizi izleyen kocaman gözleri üzerinizde hissettirecektir. Diğer kediler gibi günün 12-16 saatini uyuyarak ve dinlenerek geçiriler.

Sosyal bir yapısı vardır. Sizlerle ve insanlarla vakit geçirmekten oldukça zevk alacaktır. Eve gelen misafir çocuklarla oyun oynamaktan çekinmeyecektirler. Sosyal yapısı gereği uzun süreli yalnız kalması iyi gelmeyecektir. Uzun süreli yalnız bırakmamanız psikolojisi açısından iyi olacaktır.

Peterbald Kedi Irkının Sağlığı ve Bakımı 

Peterbald kedileri sonradan ve yakın bir zamanda üretilmesine rağmen birçok laboratuvar kedilerinin sahip olduğu kalıtsal rahatsızlıklara sahip olmamaktadır. Sağlık durumları biyolojik olarak gayet iyidir. Belirgin ve çabuk yakalandıkları hastalıklar arasında diş problemleri gelmektedir.

Diş rahatsızlığına çabucak yakalanmaktadırlar. Bunun için diş fırçalanması önerilmektedir. Her ne kadar buna izin vermeyecek olsa da yavru iken alıştırmanız diş bakımını kolaylaştıracaktır.

Birçok Peterbald kedisinin kirpikleri de olmamaktadır. Bu durum gözlerini toz ve mikroplara karşı savunmasız bıraktığından göz enfeksiyonu kapmaları oldukça olasıdır. Bunu önlemek adına düzenli olarak göz ve çevresini steril bir mendil yardımı ile temizlemeniz yeterli olacaktır.

Tüysüz yapı da olmasına kulaklarını da dâhil edersek düzenli olarak kulak temizliği yapmanız kulaklarında birikecek toz ve bakteriyel durumların oluşumunu engelleyecektir. Yağlı bir cilt yapısı olduğu için derisine uygun bir şampuan almanız cildinin tahriş olmasını engelleyecektir. Veteriner hekiminize danışarak uygun bir şampuan alabilirsiniz.

Peterbald kedi ırkının doğru ve kaliteli bir mama ile beslenmesi gereklidir. Mama içeriğinde %25 protein içeriği ve %5 karbonhidrat olması gerekir. Bazı kedilerin kilosu, boyu ve yaşı göz önüne alınarak beslenme içeriği değişebileceğini unutmayın.

Tüysüz derileri ile öne çıkan Peterbald kedilerinin vücut temizliğinin sağlanması adına ayda bir defa banyo yapılması yeterli olacaktır. Tüylerinin olmaması soğuğa ve sıcağa karşı dirençlerini düşürerek savunmasız kalırlar. Bundan dolayı banyo vb. durumlarına ihtiyaç sıklığına göre vücutlarının bir bez yardımı ile temizlenmesi mümkündür. Ayrıca sık banyo yapımı derilerini kurutacağı için deri de yara oluşumuna sebebiyet verecektir. Soğuğa ve sıcağa karşı da savunmasız oldukları için değişen hava koşullarına göre nemlendirici ve koruyucular kullanabilirsiniz.

Peterbald Kedi Irkının Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Peterbald kedisi kendisine nazik ve iyi davranıldığı sürece çocuklarla arası çok iyidir. Çocuklarla birlikte oyun oynamayı çok severler. Ayrıca suya girmekten büyük keyif alıyorlar.  Sakin bir karaktere sahip olsalarda boyutları büyük olduğu için küçük çocuklarla tek başlarına bırakılmamaları gerekir. Eğer yavruyken başka bir hayvanla beraber büyürlerse yetişkinlik dönemlerinde birbirlerine çok uyum sağlarlar.

Enerjileri bol ve çok oyuncu bir karaktere sahip oldukları için diğer evcil hayvanlarla bir araya geldiklerinde onlara karşı şakanın dozunu kaçırabilirler. O yüzden başka evcil hayvanlarla bir aradayken tek başlarına bırakılmaması önemlidir.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği