İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Himalayan

Himalayan

Uzun Tüylü Irk Grubu
Irk Grubu
Uzun Tüylü
25-30 cm Boy
Boy
25-30 cm
3-6 Kg Kilo
Kilo
3-6 Kg
9-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
9-15 Yıl

Hayvan dostlarımızı hepimiz çok severiz. Kimileri insanlarla daha iyi bir iletişim içinde olduğu için köpekleri ev arkadaşı olarak tercih ederken, kimileri de özgür ruhları mırıl mırıl mırıldanmaları ve kendine has tavırları yüzünden kedileri ev arkadaşı olarak tercih eder.

Hangi cins ve ırktan olursa olsun eğer ev arkadaşı olarak kediyi seçmiş iseniz, doğaları gereği onların özgür bir ruha sahip olduklarını bilmeniz gerekir. Ancak yoğun ilgi gören kedi ırklarından biri olan Himalayan kedi ırkı konusunu sizler için araştırdık. Bu kedi ırkı cinsini merak edenler için tarihçelerinden, fiziksel özelliklerine, fiziksel özelliklerinden genel bakımlarına, genel bakımlarından üremelerine kadar her şeyi bulabileceksiniz.

Himalayan Tarihçe

Himalayan kedi ırkı, Asya kökenli kedilerdir. 1920’li yıllarda Siyam ve İran kedilerinin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan melez bir türdür. Bu kedi ırkı cinsi 1955’te İngilizler, 1957’de Amerikalılar tarafından ayrı bir ırk olarak kabul edilmiştir. İngiliz ve Amerikalı üreticiler büyük ilgi gösterince 1950 yılından itibaren tüm dünyada rastlanmaya başlamışlardır.

1984 yılında da uluslararası kuruluşlar tarafından İran kedisinin bir türü olarak kabul edilmiştir. Her ne kadar birçok kuruluş tarafından İran kedisi türü olarak kabul edilse de üzerinde yapılan araştırmalar halen daha sürmektedir. Bu kedi ırkı böylelikle eski zamanlardan bugünkü zamana kadar sevecenliğini ve ilgi odağı olmasını yitirmemiştir.

Himalayan Karakter Özellikleri

Olumlu Özellikleri

Görünüşleri ile herkesin ilgi odağı olan Himalayan kedi ırkı karakter özellikleri iki başlık altında incelenebilir. Karakter özellikleri; Olumlu özellikler ve olumsuz özellikler olarak ikiye ayrılır. Öncelikle olumlu özelliklere birlikte göz atalım. Evin içinde sevdiği bir noktayı belirleyen Himalayan kedileri kucakta yatmaya bayılıyorlar. Sürekli olarak sevdiği noktada vakit geçirmeyi ayrıca çok seviyorlar. Diğer kedilere göre sahibine çok fazla bağlanan bir kedidir. Evde çalışma saatleriniz yüzünden çok fazla vakit geçiremiyorsanız sizin için en uygun kedi ırklarından birisidir. Evde yanız kalmaya uygun bir ırktır.

Olumsuz Özellikleri

Gürültüden hiç hoşlanmazlar. Gürültülü ortamlarda sessiz bir yere kaçma ve saklanma eğilimindedirler. Bağışıklık sistemi çok zayıftır. Bu nedenle kapalı ortamlarda yaşaması uygundur. Basık bir çene yapısına sahip olmaları her tür kuru mamayı yemelerine engel olur. Kuru mamanın boyutu ve şekli mamayı tüketebilmeleri açısından önemlidir. Bu yüzden onlar için özel olarak üretilen mamalardan kullanmalısınız.

Bunun yanında çok hareketli olmamaları avlanma içgüdüsüne sahip olmadıkları anlamına gelmez. Bu nedenle oyuncak olarak tüylü ve renkli oyuncaklar vermeniz son derece uygun olacaktır. Genellikle parlak cisimlerle vakit geçirip oynamayı seven Himalayanlar günde sadece birkaç saat oyun oynuyor. Tüm bu karakter özelliklerine ek olarak Himalayanlar genelde biraz umursamaz ve kendi halinde bir karakter taşır.

Ailenin tüm bireyleri ile anlaşıyor olsa da kendine bir kişiyi sahip olarak seçecektir. Aktif bir kedi değildir. Sürekli koşuşturan oradan oraya koşan bir kedi hayal ediyorsanız bu hayalinizden vaz geçmenizi öneririz. Kendinizin kaliteli beslenmesi büyüme sürecini hızlandıracak, daha çabuk bir şekilde fiziksel faaliyetlerini yerine getirecektir.

 

Himalayan Fiziksel Özellikleri

Karakterleri bu kadar sakin olan Himalayan kedi ırkı fiziksel özellikleri nasıl olur diye merak edenler için konuyu araştırdık.

Kafatası yuvarlak bir yapıdadır. Göz rengi mavidir. Göz rengini Siyam kedisinden almıştır. Kısa bacaklı ve kalındır. Kuyruğu diğer kedilere göre daha kısadır. Kuyruklarını kıvırmadan düz şekilde tutar. Tüyleri uzundur. Genellikle çikolata, leylak, mavi, siyah, krem, kırmızı, tarçın gümüş ve kahverengi tüy renginde olurlar. Kafası, patileri ve kuyrukları koyu renktedir.

Vücutları dolgun gibi görünmesine rağmen orta boy büyüklükte oldukları kabul edilir. Kalın ve güçlü kemiklere sahip olmalarının yanında pofuduk ve tombul görünüşleri ile sürekli olarak ilgi odağı olmaktadırlar. Himalayanların tüyleri uzun ve parlaktır boyunlarından aşağıya yele gibi düz şekilde inerler. Bu gibi özellikler kedinin daha şirin görünmesini sağlamıştır.

Himalayan Sağlık Özellikleri

Himalayanların tüm o tatlı, dolgun ve pofuduk görüntülerinin altında iki farklı ırkın çiftleşmesinden doğan bir tür olduklarından himalayan kedi ırkı sağlık sorunları yaşayabilir. Öncelikle Himalayanların bağışıklık sistemi çok zayıftır. Bu da onları diğer kedilere göre hastalıklara daha açık olmaktadırlar.

Çene ve diş problemleri yaşayabilir. Himalayanların kalıtsal sağlık sorunları bulunmaktadır. Kalıtsal sağlık sorunları polistik böbrek hastalığı, solunum yolu rahatsızlıkları ve narin cilt sorunları örnek olarak verilebilir. Göz akıntıları görülür.

Himalayan Bakım

Güzel ve ipek gibi tüyleri ile Himalayanları sevmek büyük keyif verir. Diğer birçok uzun tüylü kedi ırklarında olduğu gibi Himalayan Kedi Irkı bakım ister. Günlük tüy bakımı çok önemlidir. Bunun için günde en az bir kere tüyler fırçalanmalıdır. Böylece tüylerin dolaşması ve düğümlenmesi önlenmiş olur.

Tüy dökümü mevsimsel olarak çoğalabilir. Himalayanlarda görülen göz akıntıları nemli bir bezle gözler silinerek temizlenir. Kendinizin düzenli olarak kaliteli bakımını yaptırmak, gelişimini kaliteli bir şekilde tamamlamasını sağlayacaktır.

Kedi kumu ve tuvalet kabı temizliği çok önemlidir. Himalayan kedi ırkları uzun tüylü olduklarından dışkıları tüylerine yapışma olasılığı yüksektir. Kirli bir kedi kumuna yaklaşmak istemeyen Himalayan kedileri dışkılarını kuma yapma alışkanlığından kolayca vaz geçebilirler.

Diğer kedi ırklarından farklı olarak Himalayanlar yıkanabilir. Bunun için doğru sıcaklıkta banyo suyu ayarlanmalıdır. Ayrıca çok uzun ve yoğun bir tüye sahip olduklarından sıcak havalarda serinlemeleri amacıyla banyo yapabilirler. Himalayan kediler bahçede ya da balkonda bakılabilecek türlerden değildirler. Onlara ancak ev içinde ev ortamında bakabilirsiniz.

Himalayan Beslenme

Himalayanlar basık çeneleri yüzünden her kuru mamayı tüketmekte zorlanırlar. Bu nedenle de verilecek kuru mamanın tane boyutu ve şekli önemlidir. Ayrıca kalıtsal sağlık problemleri de yaşama ihtimalleri olduğundan Himalayan kedi ırkında beslenme onlara özel kuru üretilen kuru mamalarla beslenmelidir.

Hassas cilt sorunları yaşayabileceklerinden hypoalerjenik mamada tercih nedeni olabilir. Kaliteli besin her hayvanda olduğu gibi Himalayan kedi ırkında da oldukça önemlidir.

Himalayan Kedi Irkının Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Himalayan kedi ırkları sessizliği çok sevmeleri nedeniyle küçük çocuklarla anlaşamayabiliyor. Küçük çocuklarla vakit geçirmek onlar için çok yorucu oluyor. Eğer yavruluk zamanlarından itibaren evde diğer hayvanlarla iletişime geçerse onlarla anlaşabilir ancak kediniz yavru değilse bu tür sizin için uygun olmayabilir.

Himalayan Kedi Üreme Bilgisi

Diğer tüm canlılarda olduğu gibi Himalayan kedi ırkında üreme mevsime bağlı olarak değişir. Himalayanlar ırk kalitesini arttırmak amacıyla güzel ve kaliteli İran kedileri ile çiftleşerek ürerler. Himalayalarla hiçbir ilgisi olmayan kedilerin adı ise Himalaya tavşanına benzerliğinden gelmektedir.

Himalayan kedi beslemeyi düşünüyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz tüm bakım ve diğer noktaları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Himalayan kedi ırkları dışarıda, bahçede ya da balkonda bakıma uygun olmadıklarından ev içinde bakımı zorunlu olan ırklardandır. Eğer Himalayan kedi ırkının sizin yaşam tarzınıza uygun olmadığını ve bakımı ya da beslemenin çok zor olacağı konusunda endişeleriniz olabilir. Bu durumda Himalayan kedi ırkı almak yerine belki de bakımı ve beslenmesi daha kolay olan kedi ırkı almayı düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.