İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Habeş Kedisi

Habeş Kedisi

Kısa Tüylü Irk Grubu
Irk Grubu
Kısa Tüylü
35-44 cm Boy
Boy
35-44 cm
4-5 Kg Kilo
Kilo
4-5 Kg
10-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-15 Yıl

Habeş Kedisi Tarihçesi

Habeş kedisi ırkının tarihi eskilere dayanmaktadır. Diğer bilinen adıyla Abyssinian ilk defa Viktoryen zamanında evcilleştirildi. Kökeni Aya olarak bilinse de Etiyopya’da Habeş kedisinin yaşadığı söylenmektedir. Bu kedi ırkının Antik Mısır dönemi Firavunu olan 2. Ramses Habeş kralında kedinin Mısır’a getirilmesini ister. Habeş kedisi Antik Mısır’da yaşamış kedilerin torunu olarak bilinse de çoğu kedi yetiştiricileri tarafından pek çok rivayetlere konu olmuştur. Bu rivayetler arasında İngiltere'de bir sarayda 1871’de Crystal Palace adında bir kedi şovunda ortaya çıkar. Bu gösterinin sonucunda 3. olan Habeş böylece adını tüm dünyaya duyurmuş olur. Adı duyulan kedinin tarihi hakkında bilimse çalışmalara başlayan uzmanlar ilk 1927 yılında Fransa sonrasında diğer ülkelere yayılmasını sağladı. Birman kedisi, Siyam ve Russian Blue kedi ırkları gibi kökenleri Asya’ya dayandırılmaktadır. Bunun yanında Habeş kedi cinsi Somali kedilerinin atası olarak kabul edilir.

Habeş Kedisi Adını Nerden Aldı?  

İngiltere’deki sarayda düzenlenen kedi şovunda görücüye çıkan Habeş kedisi adını ilk defa göründüğü Abyssinian Savaşı’nda bulunmuş ve bu savaşın adı verilmiştir. Böylece günümüzde de Habeş kedisi olarak popüler hale gelmiştir.

Habeş Kedisi Karakter Özellikleri

Cesur, avcılık içgüdüsü tavan yapmış oldukça meraklı ve yüksek yerlerin efendisi olarak bilinirler. Çok aktif ve sürekli hareket halinde olmayı seven Habeş kedi cinsi geçmişte İngiltere’de saraylarda fareleri yakalamakla görevliydi. Bu da kedilerin aktif ve enerjik olmalarına yol açmıştır. Tam bir ev kedisi olan Habeş kedisini eğitmekte zorlanmayacaksınız. Zeki ve çevik vücuduyla hedefe kitlendiğinde başarıyla ulaşacaktır. Eğer Habeş kedi sahiplenme kararı verdiyseniz evinizde yüksek alanlara yer açmalısınız. Çünkü bu kediler sürekli yüksek yerlere çıkmak isterler. Avcılık güdüleri onları sürekli meşgule eder. Ya pencere önlerinde dışarı pür dikkat izler ya da ev içerisinde yüksek bir yerden etrafı izleyerek kendine av olabilecek bir şey arar. Oldukça dost canlısı olmaları sayesinde yavruyken size ve ailenin diğer üyelerine bağlanacaktır.

Habeş Kedisi Sahiplenmenin Olumsuzlukları

Habeş kedileri sürekli sevgi yumağı olmak istemezler. Kendileri sevilmek istediklerinde yanınıza gelecek ve sessizce kucağınıza kıvrılacaktır. İlgi bağımlısı değillerdir. Sürekli aktif olmaları ev halkı için sorun yaratabilir. Vakitlerinin çok azını uyuyarak geçirirler. Günün yarısından fazlasını oyun oynayarak bir şeyleri kurcalayarak geçirirler.

Habeş kedisi sahiplenirseniz ona kedi oyuncakları alarak onunla kısa oyun seansları yapabilirsiniz. Kedi kulesi, kedi tırmalama tahtası edinerek yavrunuzun tek başınayken sıkılmasının önüne geçmiş olursunuz.

Habeş Kedisi Fiziksel Özellikleri

Orta boylu kıvrak ve çevik vücut hatlarına sahiptir. İnce ve kaslı bir vücudu vardır. Üçgen şekli bir kafaya sahiptir. Kulakları sivri ve büyüktür. Badem şeklinde iri parlak gözlere sahiptir. Tüyleri yumuşak, ipeksi tüyleri orta uzunluktadır. İnce ve zarif bacaklarının bitimindeki patileri küçük ve ovaldir. En fazla 4-5 kg ağırlığına ulaşırlar. Bu sayede zarif bir görünüşleri vardır. Tüy renkleri mavi, kızıl ve kahve tonlarındadır. Bazı türlerinde açık ve koyu çizgiler olarak farklılık gösterir. Yaklaşık 10-15 yıl kadar ömrü vardır. Çok miyavlamazlar. İlgi istedikleri zaman bunu hareketleri ile size belli edeceklerdir.

Habeş Kedisi Sağlık Özellikleri

Hareketli bir kedi oldukları için obezite riski çok düşüktür. Bu kedilerde piruvat kinaz eksiliği görülüyor.  Piruvat kinaz eksiliği demek kan hücrelerinde enerji üretiminin devamlılığını sağlayan enzimlerin üretiminde sorun olmasına neden olur. Hastalık ilk 6 aylık ve 12 yaşına kadar ki süreçte ortaya çıkması ihtimaldir. Belirtileri kesin görünmeyen hastalığın teşhisi için düzenli veteriner kontrolleri ile takip edilmesi gerekir. Doğuştan böbrek rahatsızlıklar ve diş eti sorunları da vardır. Kedinizin dişlerini düzenli fırçalayarak bu rahatsızlığın önüne geçilebilir. Veteriner hekiminizin önermediği besinleri vermemelisiniz. Çünkü Habeş kedisi inek sütüne karşı çok hassas. Kesinlik inek sütü vermemelisiniz.  Peynir ve salam gibi yiyecekleri çok sevseler de bunlarda da uzak tutmanızı kesinlikle öneriyoruz.

Habeş Kedisi Bakımı ve Beslenmesi

Çok fazla bakımı ihtiyaçları yoktur. Tüyleri kısa olması sayesinde tüy dökülme sıkıntısı yaşamayacaksınız. Yalnızca bir miktar mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi görülür. Bunu da düzenli tüylerini tarayarak engellemiş olacaksınız. Haftada bir defa bu işlemi gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Diş konusunda çok hassas olduklarını söylemiştik. Bu nedenle her gün diş bakımına önem göstermelisiniz. Eğer çok vaktiniz olmuyorsa haftada bir kez dişlerinin fırçalanması gerekmektedir. Tırnakların ise 2 haftada bir kez kesilmesi yeterli olacaktır.  Göz çapaklanması için de hafta da bir kere silmeniz yeterlidir. Nemli bir pamuk ile gözlerindeki çapaklanması alınması iyi olacaktır.

Çok fazla enerji harcadıkları için beslenmelerinden bunu karşılamaları gerekiyor. Protein bakımından zengin kuru mama ve yaş mamalarını yeterli ölçülerde vermelisiniz. Ayrıca beslenmesinde yararlı yağlara da ihtiyacı vardır.

Habeş Kedisi Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Çocuklarla arası çok iyidir. Oyun oynamayı sevmesi ve uysallığı ile çocuklarla iyi bir dostluk kurarlar. Çocuklu anne babaların en çok tercih ettikleri popüler kediler arasındadır. Kolay eğitilmeleri ile pek çok numara öğrenebilirler. Köpeklerle ve diğer evcil hayvanlardan olan papağan, hamster ile birlikte yaşayabilirler. Kendisiyle oyun oynayan her canlı ile sıkı bir bağ kurma eğilimindedirler.

Kediler Eğitilir mi?

Köpekler kadar kedileri eğitmek her zaman kolay değildir. Çünkü kedilerin dikkati köpeklere oranla daha çabuk dağılır. Fakat bazı kediler en az köpekler kadar eğitilmeye çok uygundur. Bu kedilerden bir tanesi de Habeş kedileridir. Irklarına göre oldukça zeki ve meraklı olmaları sayesinde kedilerde eğitim mümkün olur. Yalnızca itaat etmek onlara göre değildir.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği