By melissa1 | 31-12-2022
Yavru köpeklerde tüy dökülmesi, oldukça sık görülen ve basit yöntemlerle giderilmesi mümkün olan sorunlardan biridir. Yavru köpeklerde tüy dökümü tek başına bir rahatsızlık değildir fakat herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hem yavru köpeklerde hem de yetişkin köpeklerde dönem dönem tüy dökülmesi sorunuyla karşılaşılabilir. Yavru köpeklerde ilkbahar ve sonbahar aylarında gözle görülür miktarda tüy dökülmesi fark edilebilir. Bunun esas nedeni bahar aylarında dökülen tüylerin yenilenmesidir. Değişen hava ve mevsim insanlarda saç dökülmesi, kaş dökülmesi ve kirpik dökülmesine yol açarken hayvanlarda tüy dökülmesine neden olur. Eğer tüy dökülmesi yılın belli zamanlarında başlıyor ve anormal düzeyde tüy kaybına neden olmuyorsa endişelenecek bir şey yoktur. Ancak tüy dökülmesi aniden ortaya çıkıyor ve durdurulamıyorsa en kısa sürede bir veteriner kontrolü gereklidir.
Köpeklerde tüy dökülmesinin belirtileri şöyle sıralanabilir;
Köpeklerde tüy dökülmesinin teşhisi için şu yöntemler kullanılabilir;
Köpeklerde tüy dökülmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir;
Köpeklerde mantar enfeksiyonu, çoğu zaman farklı hastalıklarla birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kötü beslenen, aşıları ihmal edilen ve bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerde görülen bu hastalık, belli bir bölgede ortaya çıkıp farklı bölgelere yayılma eğilimi gösterebilir. Köpeklerde mantar enfeksiyonu çoğunlukla kulak bölgesinde olur. Mantarın olduğu bölgede kötü koku ve tüy kaybı olabilir.
Köpeklerde kanser hastalıkları genetik yatkınlık, kötü koşullarda yaşama ve sağlıksız beslenme sonucu gelişebilir. Köpeklerde sık görülen kanser hastalıkları melanom kanseri, testis kanseri, mesane kanseri, beyin kanseri ve lenfomadır. Kanser hastalıklarının hemen hemen hepsinde en kesin tedavi yöntemi olarak kemoterapi uygulanır. Köpeklerde de insanlarda olduğu gibi kemoterapi sürecine bağlı olarak tüy dökülmesi görülür.
Köpekte tiroid bozuklukları vücutta anormal değişimlere ve aniden ortaya çıkan semptomlara yol açar. Köpeklerde en sık görülen tiroid bozukluğu hipotiroidizmdir. Hipotiroidizm; primer hipotiroidizm, sekonder hipotiroidizm ve tersier hipotiroidizm olmak üzere gruba ayrılır. Tiroid bozukluklarının tipik belirtilerinden biri, köpeklerde ani tüy dökülmeleridir.
Ciltte kuruluğa neden olmasının yanı sıra alerjik reaksiyonlara benzer semptomlar gösterebilir. Tiroid bozuklukları tüy dökülmesinin dışında çok daha farklı sorunlara yol açtığı için kısa sürede bir veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir.
Köpeklerde tüy dökülmesini önlemek için ilk etapta yapılması gereken altta yatan sorunu bulmaktır. Örneğin; kanser tedavisi gören bir köpeğin tüylerinin dökülmesi normaldir. Şayet tedavi başarılı olursa kemoterapi nedeniyle dökülen tüyler tekrar çıkar. Fakat tüy dökülmesinin nedeni tiroid hastalıkları ya da mantar enfeksiyonuysa çeşitli kremler, ilaçlar ve doğal yöntemler kullanılabilir. Mantar enfeksiyonunda spreyler ve kremler sık kullanılır. Mantarın olduğu bölgeye sıkılan spreyler ya da sürülen kremler, düzenli olarak kullanıldığı takdirde mantar oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Bununla birlikte, veteriner hekim gerekli görürse köpeğe mantar aşısı yapacaktır. Köpeklerde alerji hastalıklarına karşı dikkatli olunmalı ve köpeklerim tüyleri sık sık kontrol edilmelidir. Uzun tüylü köpeklerin tüyleri belirli aralıklarla taranmalıdır. Köpeklerde tüy dökülmesi gibi sorunların yaşanmaması için köpeğinizin tüm aşılarını ve veteriner kontrollerini düzenli yaptırmalısınız. Ayrıca köpeğe uygun olmayan spreyler ve parfümler sıkılmamalıdır.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Karın Şişliği Nasıl Geçer?