Yavru köpeklerde gaz sancısı, oldukça sık görülen ve rahatsız edici bir sorun olarak tanımlanabilir. Süt ve süt ürünleri yavru kediler ile yavru köpeklere sık verildiğinden gaz sorunu çoğu zaman kaçınılmaz olur. Fakat gaz sancısının tek nedeni bu değildir. Yavru köpeklerde gaz sancısı tek başına bir rahatsızlık olmadığı gibi herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Gaz sancının neden olduğu belirtiler diğer hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir. İnsanlar için köpeklerdeki gaz sancısını saptamak oldukça zordur. Köpekler sorunlarını dile getiremedikleri için rutin veteriner kontrollerinin yanı sıra yaşadıkları çeşitli sorunlarda hemen bir veteriner kliniğine götürülmeliler.
Yavru Köpeklerde Gaz Sorunu Neden Olur?
Aşağıdaki gibi Yavru köpeklerde gaz sorununun nedenleri şöyle sıralanabilir;
İştahlı köpeklerin hızlı ve fazla yemesi, gaz sorununa neden olabilir. Gerek insanlar gerekse hayvanlar için fazla ve hızlı yemek yemek oldukça sakıncalıdır. Hızlı yemek yerken boğulma riski, hava yutma ihtimali ve sindirim sorunları gibi olumsuzluklar unutulmamalıdır.
Gaz sorunu, sokak köpeklerinin hemen hemen hepsinde görülen yaygın bir sorundur. Bunun esas nedeni sokak köpeklerinin sağlıklı beslenememesidir. Sokakta çöp karıştıran köpeklerin hepsi gaz sorunu açısından risk grubundadır.
Mide ve bağırsak rahatsızlıkları, yavru köpeklerde gaz sorununa neden olabilir.
Köpeklerde kabızlık, gaz sorununa neden olan başlıca durumlardan biridir.
Köpeklerin gaz sorununa neden olan gıdaları yemeleri gaz sancısı oluşumunun başlıca nedenleri arasındadır.
Köpeklerde gıda alerjileri başta olmak üzere çeşitli alerjiler gaz sorununa neden olabilir.
Yavru Köpeklerde Gaz Sancısı Durumuna Neden Olan Hastalıklar Hangileri?
Köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;
Pankreatit, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
Ekzokrin pankreas yetmezliği, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
Gastrointestinal, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
Lenfoma, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
İltihabı bağırsak hastalıkları, köpeklerde gaz sancısına neden olabilir.
Kolit, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
Bağırsak parazitlerinin neden olduğu hastalıklar, köpeklerde gaz sancısına neden olabilir.
Kanser, köpeklerde gaz sancısına neden olan hastalıklardan biridir.
Köpeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Neler?
Köpeklerde gaz sancısı belirtileri şöyle sıralanabilir;
Karında gözle görülür şişlik oluşması ve dokununca karın kısmında hissedilen sertlik, köpeklerde gaz sancısı belirtilerindendir.
Huzursuzluk, isteksizlik ve mutsuzluk köpeklerde gaz sancısı belirtilerindendir.
Sık sık gaz çıkarma ve kötü kokulu gaz sorunu köpeklerde gaz sancısı belirtilerindendir.
Hareketsizlik, bitkinlik ve sürekli uzanma, köpeklerde gaz sancısının belirtilerindendir.
Köpeklerde Gaz Sancısı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde gaz sancısı tedavisi için önce gaz sancısının neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Örneğin kanser olan köpeklerde meydana gelen gaz sorunu için yapılabilecek tek şey ağrı kesicidir. Kanser tedavisi süren köpeklerde kanser dolayısıyla ortaya çıkan sorunların giderilmesi için önce kanser hastalığının gerilemesi ya da tamamen tedavi olması gerekir. Köpeklerde gaz sancısı tedavisi için beslenme şekli düzenlenebilir. Şişkinliğe ve gaza neden olan gıdaların kesilmesi, az yağlı ve faydalı mamaların tercih edilmesi gaz sancısının tedavisinde etkilidir. Bununla birlikte, köpeğin bol bol su içmesi oldukça mühim bir husustur. Yeteri kadar su içmeyen ya da kirli suları içen köpeklerde çeşitli hastalıkları yanı sıra mide ve bağırsak sorunları da ortaya çıkabilir.
Köpeklerde Yeme Bozuklukları Neler?
Köpeklerde yeme bozuklukları şöyle sıralanabilir;
Anoreksi, köpeklerin açlık hissetmelerine rağmen yemek yiyememelerine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Aç olduğu halde yemek yiyemeyen köpeklerde ani ve ciddi kilo kayıpları olur.
Gereğinden fazla mama yeme, köpeklerde sık görülen yeme bozukluklarından biridir. Yeme bozukluğu olan köpek sık sık mama ister ve hiç olmadığı kadar fazla mama yer. Bu durum uzun vadede obeziteye neden olacağından mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Gereğinden hızlı mama yeme, köpeklerde sık görülen bir diğer yeme bozukluğudur. Köpekler yeme bozukluğu durumunda mamayı çiğnemeden yutar ve aç olmadığı halde çok acıkmış gibi mama yerler.
Pika, yenmeye uygun olmayan şeylerin yenmesi olarak tanımlanabilen bir yeme bozukluğudur.
Dışkı yeme, en sık görülen ve en rahatsız edici yeme bozukluklarının başında gelir.
Köpeklerde Yeme Bozuklukları Neden Olur?
Köpeklerde Yeme Bozuklukları Neden Olur
Yavru köpeklerde yeme bozukluklarının nedenleri şöyle sıralanabilir;
Gıda zehirlenmesi yeme bozukluklarına neden olur. Zehirlenen köpek sık sık kusacak ve yemek yemekte zorlanacaktır.
Bağışıklık sisteminin zayıf olması yeme bozukluklarına neden olur.
Düzenli olarak kullanılan ilaçlar yeme bozukluklarına neden olur.
Yaz aylarında yükselen sıcaklık derecesi ve bunaltıcı hava yeme bozukluklarına neden olur.
Mide ve bağırsak hastalıkları yeme bozukluklarına neden olur.
Depresyon ve mutsuzluk yeme bozukluklarına neden olur.
Köpeklerde Yeme Bozuklukları Nasıl Giderilir?
Köpeklerde yeme bozukluklarının giderilmesi için önce yeme bozukluğunun nedenini bulmak gerekir. Örneğin köpekte mide ve bağırsak rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıkların tedavisine başlanmalıdır. Mide-bağırsakta meydana gelen sorunlar sağlıklı diyetler ve çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Yeme bozukluklarının birden fazla nedeni olduğu için önemli olan nokta yeme bozukluğunu tam olarak neyin tetiklediğini bulmaktır. Eğer yeme bozukluğunun nedeni depresyon ise buna davranış bozuklukları da eşlik edebilir. Bu nedenle mide-bağırsak rahatsızlığı olan köpeklerde gaz sancısı, yeme bozukluğu olan köpeklerde depresyon tedavisine başlanmalıdır. Tedavi planlaması veteriner hekim tarafından yapılır ve yanlış tedavi uygulanmaması açısından sürecin tamamen veteriner tarafından yönetilmesi önerilir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.