İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-09-2022

Yavru Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?

Yavru kedilerde göz kapanması genellikle; yetersiz beslenme, bakımsızlık, bakteri ya da virüs enfeksiyonları gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu durum çoğunlukla sokakta yaşayan yavru kedilerde görülmektedir. Genellikle bu durumların meydana gelmesinde, yavru kedinin gözü anne kedi tarafından temizlenerek tedavi edilmektedir. Ancak, yavru kedinin anne kediden uzak kalması, gözün tedavi edilmesini güçleştirmektedir. Yavru kedilerin yetersiz beslenememesi, göz sorunlarının meydana gelmesini, kolay bir şekilde bakteri ve virüslere yenik düşmesine neden olmaktadır. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması, bu rahatsızlığın meydana gelmesinin nedenidir. İlk başlarda fark edilerek müdahale edilen göz kapanmaları, basit tedavi yöntemleri ile düzeltilir. Ancak, özellikle sokakta yaşayan yavru kedilerin gözlerindeki bu rahatsızlığa müdahale edilememesi, göz kayıplarının yaşanmasına da yol açabilmektedir. Bunların yanı sıra, yavru kedilerde göz kapanması nedenleri şunlar olabilmektedir;

  • Göz kapağı iltihaplanması,
  • Göze alınan darbeler,
  • Hijyen eksikliği,
  • Göz bakımının yetersiz olması,
  • Aşılanma eksikliği,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları

Kedilerde Göz Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle Kedilerde göz kapanmasının tedavisi için kedinin bir veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Veteriner hekimlerin yapacağı muayeneler sonucunda, göz kapanmasının nedeni tespit edilir ve bu nedene göre en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Göz kapanmasının altın yatan neden bir göz hastalığı değil ise, göz kapanmasının tedavisi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu tedavilerde, kediler için uygun göz damlaları ya da göz kremlerinin kullanılması tercih edilmektedir. Göz antiseptikleri ile gözlerin temizlenmesi, kedilerde göz kapanması tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Göz antiseptiklerine erişim sağlanamadığı durumlarda, bir pamuk yardımı ile ılık bir çay antiseptik ile aynı görevi görebilmektedir. Çaya batırılan pamuk ile kedilerin gözlerinin düzenli olarak temizlenmesi, göz kapanmalarının tedavisini sağlayacaktır. Bu aşamada, kedilerin göz yapılarına çok fazla bastırılmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Yavru Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Yavru kedilerin ve yetişkin kedilerin en hassas bölgeleri gözleri ve mideleridir. Gözler, kediler için oldukça önemli ve hassas organlarıdır. Hassas bir yapıya sahip olan kedi gözleri, bu özelliğinden dolayı farklı birçok rahatsızlığa yakalanabilmektedir. Kedilerde meydana gelen göz hastalıkları oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkların erkenden fark edilmesi ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Fark edilmeyen ya da dikkate alınmayan göz rahatsızları, kedilerin görme kaybı yaşamasına kadar gidebilen ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle kedi sahiplerinin, kedilerde meydana gelebilecek göz hastalıklarını ve bu hastalıkların belirtilerini iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Yavru kedilerde en sık görülen göz hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kedilerde Göz travması: Kedilerin gözlerine darbe alması ile meydana gelmektedir. Göz travmasının belirtileri ise; gözlerde akıntı, kedilerin sürekli gözlerini kaşıması ve kısık bir şekilde etrafa bakmaları olarak görülmektedir.
  • Kedilerde Konjonktivit (pembe göz): Gözlerde meydana gelen iltihaplanmalardır. Kedilerin gözlerinin üstü saydam bir tabaka ile kaplanır. Konjonktivit, kedilerin göz kapaklarının üstünde ve gözün dış tabakasında meydana gelen iltihaplanmalarıdır.
  • Kedilerde Glokom: Glokom, iltihaplanma ve enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelen bir göz hastalığıdır. Sağlıklı bir göz dokusunun içerisindeki sıvı, göz merceğinin arkasından içeri ve dışarı hareket etmektedir. Hareket eden bu sıvının tıkanması durumunda gözde olan basınç artmaktadır. Meydana gelen bu durum, glokom hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalığın belirtisi ise; gözlerde büyüme ve gözlerin aşırı bir şekilde şişmesi olarak meydana gelmektedir. Kedilerde göz kızarıklığı, ışığa tepki vermeyen genişlemiş bir göz bebeği, gözün yaşlanması ve kornea tabakasının üstündeki bulutsu görüntü diğer glokom semptomları arasındadır.
  • Üçüncü göz kapağının açılması: Kedilerde; alt göz kapağı, üst göz kapağı ve ince bir zar halinde bulunan bir göz kapağı yer almaktadır. Zar halinde bulunan üçüncü göz kapağı, göz yapısının korunmasını sağlar. Bu göz kapağı, gözün iç kısmından doğru perde gibi inerek gözü koruma görevini yerine getirir. Bu kapağın ortaya çıkması ise, kedilerin gözlerinde bir rahatsızlık olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda, altta yatan asıl hastalığın anlaşılması için veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir.
  • Kedilerde Körlük: Kedilerin yaşayabileceği en son hastalık aşamasıdır. Bu durum doğuştan olabileceği gibi yaşanan göz hastalıklarının geç fark edilmesi ya da yanlış tedavi uygulanması da körlüğe neden olabilmektedir.
  • Kedilerde Katarakt: Bu hastalık kedilerde çok nadir görülmektedir. Daha çok yaşlı kedilerde meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.
  • Göz tümörleri: Göz tümörleri, kedilerin gözlerinde farklı yerlerde meydana gelebilir. Bu durumlarda genellikle cerrahi operasyonlar gerekmektedir.
  • Progresif Retina Atrofisi: Bu hastalık tamamen kalıtsaldır ve maalesef tedavisi yoktur. Zaman içerisinde ilerleyen bu hastalık, kedilerin kör olmasına neden olmaktadır.

Yavru Kedilerde Göz Kapanmasına Neden Olan Keratit Hastalığı Nedir?

Keratit hastalığı, kedilerdeki kornea tabakasının iltihaplanması ile meydana gelen bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın belirtileri ise; bulanık görme, ışığa karşı artan duyarlılık, şiş ve kırmızı göz yapıları, sarı ve yeşil renkte görülebilen göz akıntılarıdır. Kedilerde göz kapanmasına neden olan bu rahatsızlık, kedilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yavrularda meydana gelen bu rahatsızlık, ilaç kullanımları ile tedavi edilmektedir.

Yavru Kedilerde Körlüğe Neden Olan Hastalıklar

Bazı yavru kedilerde meydana gelen göz kapanmaları, bazı göz hastalıklarının semptomları olabilmektedir. Bu durumlarda, geç kalınmadan mutlaka bir veterinere gidilmesi gereklidir. Bazı göz hastalıklarının tedavileri, erken teşhisler ile kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak geç kalınan teşhisler kedilerin kör olmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra, yavru kedilerde körlüğe neden olan hastalıklar da bulunmaktadır. Bu hastalıklar, kimi zaman yavaş bir şekilde ilerleme gösterirken, kimi zamanda ani körlüklere neden olabilmektedir. Ciddi sonuçlara neden olan göz hastalıkları şu şekilde sırlanabilir,

  • Katarakt,
  • Glokom,
  • Göz tümörleri
  • Progresif retina atrofisi,
  • Hipertansiyon

Yavru Kedilerde Göz Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Özellikle yavru kedilerde göz kapanması, çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Bu durum tamamen; yetersiz beslenme, anne sütü eksikliği ya da bakteri kaynaklı olabilmektedir. Durumun netlik kazanması için ilk olarak uzman bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Veteriner hekimlerin göz kapanmasına neden olan bir rahatsızlık bulmaması ve göz temizliği konusunda farklı bir şey önermediği durumlarda, yavru kedilerde göz temizliği şu şekilde yapılabilir;

  • Düzenli olarak ılık bir çaya batırılan pamuk ile gözler silinebilir,
  • Ilık çay yerine, ılık bir su da tercih edilebilir,
  • Gözlerde kapanma geçse dahi, göz kenarlarında meydana gelen çapaklanmalar aynı yöntemler ile temizlenebilir,
  • Göz çevresinde yer alan uzun tüylerin düzenli olarak kesilmesi oldukça etkili göz temizleme yöntemleridir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar