By melissa1 | 28-08-2021
Yavru kedilerde aşı önemi herkesçe bilinmelidir çünkü aşılanmama durumlarında işin sonu ölüme kadar gidebilmektedir. Aşılar daima yavrularınızın hayatlarını kurtarmaktadır. Aşılar sevimli yavrularınızda sonsuz bir kalkan oluşturmamaktadır. Yavrularınızı doğru zamanlarda, kontrollü bir şekilde aşılamayı ihmal etmemelisiniz. Bu aşılar yavru kedinizin vücudunun hastalık tarafından tehdit edildiğini düşünerek organizmalarını kandırır ve vücut istilaya karşı savunma mekanizması üretir. Aşıların içerisinde öldürülmüş virüsler ya da hastalığa neden olmayacak şekilde değiştirilmiş virüsler bulunur. Bu durumda onlara bağışıklık kazandırır.
Yavru kedilerin bir aşılama takvimleri vardır. Bu takvimler yavru kedilerinizin bağışıklık kazanarak hastalıklara karşı yenilmelerini önleyerek size ve kedinize huzurlu günler sağlar. Yavru kedilerinizin iki aylık olmasıyla bu takvim serüveni başlamaktadır. Atlanmaması gereken durum şudur ki aşılama olmadan önce yavrularınıza parazit uygulaması yapılmış olmalı. Parazit uygulaması yapılmamış yavrularda aşının etkisi azalmaktadır. Sevimli yavrunuz iki aylık olduğunda ilk önce karma aşıları yapılır. Bu aşılar üçer hafta arayla uygulanarak iki doz şeklinde meydana gelmektedir. Daha sonra ise geriye kalan temel aşılar yapılmaya başlanır.
Sekizinci haftaya gelindiğinde ilk doz karma aşısı yapılıyor. Bu karma aşı da aşağıdaki üç tane viral hastalığa karşı bağışıklık kazandırmak amaçlanmıştır. Feline Panleukopenia: Bu hastalık kedilerinizde görebileceğiniz virüs kaynaklı bir hastalıktır. Kedi gençlik hastalığı olarak bilinmektedir. Kedilerinizde ateş, depresyon, kusma, ishal, sıvı kaybı gibi sebeplere neden olarak kedilerinizin hayat standartlarını düşürür. Feline Calicivirus: Sevimli dostlarınızda burun ve göz akıntısı, ağızda ülser gibi sebeplere neden olduğu bilinmektedir. Feline Rhinotracheitis: Sevimli dostlarınızda öksürük, hırıltı, ateş, göz akıntısı ve kilo kaybına neden olduğu bilinmektedir.
Onbirinci haftası geldiğinde birinci doz lösemi aşısı vurulur. Bu aşıda bağışıklık sisteminde yetersizlik ve neoplastik hastalıklara neden olan viral hastalık kontrol altına alınmaya saklanılmış olur. On üçüncü haftasına giren yavru kedilere ikinci doz karma aşısı ve kuduz aşısı uygulanmaktadır. Kuduz aşıları üç ayı tamamlamamış yavrulara uygulanmaz. On beş haftalık olan kedi yavrumuza ise artık ikinci doz lösemi aşısı uygulanır.
Tüm bu aşılarda tedavisi olmayan veya da tedavisi güç durumlar için korur. Sevimli yavrularınızı sürekli doğru zamanlarda aşılarsanız aslında sağlıklı bir nesilde elde etmiş olursunuz çünkü aşıları tam bir anne doğum yaptığında bebeklerini emzirirken onlara pasif bağışıklık sağlamış olur. Daha sonrada ayı gelen yavrunuzu aşılarsanız onu bir çok kötü hastalıktan koruyarak sağlıklı bir yaşam sunarsınız.
Bu gibi durumlarda sevimli yavrunuz için en yakın veterinere başvurmalı ve doğru adımları izlemelisiniz. Yavru kedilerinizin sağlıklı bir ömür geçirmeleri için daha fazla bilinçlenmeli ve daima aşılarını kontrol altında tutmalı. Yavru kediniz bir yetişkin kedi olduğunda sürekli aşıya ihtiyaç duymamaktadır fakat her yıl aşıları duruma göre tekrarlanması gerekir.