Kene, kan emerek beslenen tehlikeli bir böcek türüdür. Bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan kene, hayvanları ve insanları etkileyen bir böcektir. Hayvanlarda tüylerin arasına giren keneler, insanlarda gözle görülür noktalarda ortaya çıkabilir. İnsanların ve hayvanların vücutlarının her bölgesinde görülebilen kene, kafasını derinin içine gömerek kan emer ve bu şekilde beslenerek büyür. Köpeklerde kene sorunu oldukça sık görülen sorunlardan biridir. Çoğu zaman köpek besleyenler tarafından nasıl başa çıkılacağı bilinmeyen ve merak edilen kene sorunu, basit formüllerle çözülebilir. Keneler nemli ve sıcak ortamlarda barındıkları için köpeklerin tüylerinin arası en çok tercih ettikleri bölgedir. Özellikle uzun tüylü köpeklerde sık görülen kene, kısa sürede müdahale edildiği zaman bir sorun olmaktan çıkar.
Köpekte Kene Belirtileri Neler?
Köpekte kene belirtileri şöyle sıralanabilir;
Kenenin deri üzerinde dolaşma ve yerleşme aşamasında köpekte kaşıntı görülebilir. Bu ilk ve tipik belirtidir. Kaşıntı dolayısıyla akıllara pire, uyuz, bit ve diğer deri hastalıkları gelse de kenenin de kaşıntıya neden olabileceği unutulmamalıdır.
Köpeklerde huzursuzluk ve isteksizlik görülebilir.
Köpeklerde keneye bağlı olarak ciltte kızarıklık, kanama ve yara görülebilir. Bunun nedeni kenenin emdiği bölgenin şişmesi, kızarması ve kene kafasını çıkardıktan sonra açık yara gibi görünmesidir.
Köpekte Kene Neden Olur?
Köpeklerde kene sorununun nedeni köpeklerin sık sık ormanlık alanlarda ve otların yakınlarında vakit geçirmesidir. Keneler piknik alanlarında, parklarda, ormanlık alanlarda, köylerde, çimlerde ve kaldırım kenarlarında bulunan otlarda görülebilir. Tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkan köpekler otların arasına girmeyi, çimlerde dolaşmayı tercih ederler. Parklarda ve ormanlık alanlarda dolaştırılan köpeklerde kene sorunu yaygındır. Şehir merkezinde kene sık görülmese de ilaçlanmayan otlarda görülebilir. Keneler şehir merkezindeki kaldırım kenarlarında bulunan kısa ve seyrek otlarda da görülebilir. Kenenin insan ya da hayvan vücuduna tırmanması oldukça kolaydır.
Köpekte Kene Nasıl Yok Edilir?
Köpekte kene sorununu gidermek için çeşitli yöntemler bulunur.
Köpeklerde kene sorununu geçirmek için şunlar yapılabilir;
Keneler papatya kokusunu sevmezler. Kronik hale gelen kene sorunu için köpek besleyenler papatya formülünü deneyebilirler. Papatya çayına batırılan pamuk yardımıyla dışarı çıkmak üzere olan köpeğin derisine hafifçe masaj yapılabilir. İşlem sırasında tüyleri bir kenara çekmek ve çayı derinin üstüne hafifçe yaymak yeterlidir. Papatya çayı yerine saf papatya yağı da kullanılabilir.
Elma sirkesi, keneleri köpeklerden uzak tutan bir diğer yöntemdir. Sirke kötü koktuğu ve köpeklerin de kötü kokmasına neden olduğu için sık tercih edilmese de kene sorununda etkilidir.
Kene spreyleri ve kene tozları, keneleri köpeklerden uzak tutmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bu tür sprey ve tozların alerjik reaksiyona neden olduğudur. Kene spreyleri ve kene tozları, veteriner hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Bahar ve yaz aylarında köpekleri çimlerden, ormanlık alanlardan ve otlardan uzak tutmak etkili yöntemlerden biridir. Eğer köpek bu alanlara girmekte ısrar ediyorsa girdiği alanların daha önce ilaçlanmış olması gerekir. Kene ilaçlaması yapılmayan yerlere giren köpeklerde kene sorunu kaçınılmazdır.
Köpekte Kene Nasıl Çıkarılır?
Köpekte kene görülmesi durumunda yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
İlk önce köpeğinizi rahat bir yere oturtun ya da yatırın. Kaçmaması ve direnmemesi için onu korkutmadan, nazikçe tüylerini kenara ayırarak keneyi gördüğünüz bölgeyi inceleyin.
Kene küçükse ve yakından bakılınca fark ediliyorsa yeni yapışmış olabilir. Bu durum avantajlıdır zira yeni yapışan kene hastalığa neden olan bir virüs taşımıyorsa çıkarılması kolay olur.
Kene büyükse ve kolayca fark ediliyorsa bu durumda daha dikkatli olunmalıdır. Bu durum kenenin uzun süredir orada olduğunu gösterir.
Keneyi çıkarmak için boş bir kavanoz, kene cımbızı, peçete, pamuk ve antiseptik gibi araçları hazırlayıp kolay erişebileceğiniz bir yere koyun. Kene cımbızınız yoksa normal bir cımbızı temizleyerek kullanabilirsiniz.
Cımbızla keneyi hafifçe kavrayın. Cımbızı döndürmeyin ve fazla hareket ettirmeyin. Düz bir şekilde yavaşça kendinize doğru çekin ve keneyi çıkarın.
Keneyi çıkardıktan sonra hemen boş bir kavanoza koyun. Keneyi çıkardığınız bölgeyi önce peçeteyle temizleyin, ardından pamuk ve antiseptik yardımıyla dezenfekte edin.
Kavanozdaki kenenin virüs taşıyıp taşımadığından emin olmak için bir veteriner hekime götürün.
İnsanlarda Kene Nelere Yol Açar?
İnsanlarda Kene Nelere Yol Açar
Özellikle İnsanlarda kene, ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir sorundur. Evcil hayvan besleyenlerde kene görülme ihtimali daha fazladır. Köpek besleyen ve gün içinde köpeğini farklı alanlarda dolaştıran insanlar, farkında olmadan köpeklerle birlikte keneleri de eve getiriyor olabilirler. Kene, insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olabilir. Bu nedenle köpeklerin sık sık kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir.
Köpeklerde Kene Nelere Yol Açar?
Köpeklerde kenenin yol açtığı hastalıklar şöyle sıralanabilir;
Lyme hastalığı, köpeklerde kenelerin yol açtığı hastalıklardan biridir. Lyme hastalığı, kenenin ısırdığı bölgede pul pul dökülmeye ve anormal belirtilerin oluşmasına neden olabilir.
Hemoparazitoz ya da bilinen diğer adıyla kene hastalığı, köpeklerde kene dolayısıyla ortaya çıkan başlıca hastalıklardan biridir. Kene hastalığına yakalanan köpeklerde kusma, mide bulantısı, cilt lekeleri, iştahsızlık ve yorgunluk görülebilir.
Köpeklerde Kene Nasıl Önlenir?
Köpeklerde keneyi önlemek için bitki çayları, bitkisel yağlar, tozlar ve spreyler kullanılabilir. Köpekler dışarı çıkarılmadan önce gerekli tedbirler alınırsa köpeklerde kene sorunu önlenmiş olur.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.