İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Yüzünün Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-10-2022

Köpeklerin Yüzünün Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerin yüzünün şişmesinin nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Alerji: Köpeklerin yüzünün şişmesinin en yaygın nedenleri arasında alerjiler gelmektedir. Köpekler de insanlar gibi kimyasal maddelere, sebze / meyvelere, böceklere, ilaçlara ve aşılara değişik tepkiler verebilmektedir. Nadiren olsa da bazı alerjiler, boğazın şişmesine neden olarak köpeklerin nefes borularının tıkanmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı köpeklerde yüzün şişmesi ile beraber nefes almakta zorluk yaşama, diş etlerinde morarma ve bayılma gibi çeşitli belirtiler gözlenirse hemen veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir.
  • Apseler: köpekler, başka bir hayvan tarafından ısırıldıklarında ya da saldırıya uğradıklarından baş ve boyun bölgelerinde ateşle beraber çıkan apselerden dolayı yüz bölgelerinde şişlikler meydana gelebilir. Apseler, köpeklerin yüz ve boyun bölgesinin orantısız bir görünüşe sahip olmasına sebep olur. Köpeklerde yüzün şişmesi, apselerden dolayı meydana gelmişse bu durum köpekler için oldukça ağrılı bir süreçtir. Köpeklerin yemek yeme ve su içmelerini engelleyen apselerin hemen teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ise apselerin cerrahi drenajı gerçekleştirilebilir. Ardından köpeklerin anti enflamatuvar ve antibiyotik kullanmaları için veteriner hekiminiz tarafından reçete verilmektedir.
  • Diş ve Diş Eti Sorunları: Diş ve diş eti hastalıkları da köpeklerin yüzünün şişmesine neden olan durumlardan birisidir. Enfekte olan ya da kırılan dişler, tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları da köpeklerde yüzün şişmesine, ateşin çıkmasına, depresyona, iştahsızlığa ve ağrıya neden olabilmektedir. Diş ve diş eti hastalıkları sonucunda meydana gelen apselerin tedavisi, ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olmaktadır. Diş apselerin tedavi kapsamında apseye sebep olan dişin çekilmesi ya da diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekebilir.
  • Tümörler: Ağız ve boğaz bölgesinde oluşan tümörler, köpeklerin yüzünün şişmesine sebep olabilir. Aynı zamanda tümör yeme sorunları, kanama ve köpeğin kokmasına da sebep olabilmektedir. Köpeklerde tümörler farklı bölgelerde oluşabilir. Mesela göz yuvasına yerleşmiş olan tümör, gözlerin şişmesine sebep olabilirken bazı tümörlerin yeteri kadar büyümeden fark edilmesi oldukça zor olabilir. Tümörler, aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılabilir. Bundan dolayı belirtilere karşı tedbirli olmak önemlidir. Köpeklerde yüz şişmesinin sebebi tümörler ise tümörlerin cerrahi yöntemler ile alınması gerekebilir. Diğer bir tedavi yöntemi ise radyoterapi olabilir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin genel sağlık kontrolünü yaparak hangi yöntem ile tedavi uygulayacağına karar vermektedir.

Köpeklerde Yüz Şişmesi Nasıl Engellenir?

Genellikle Köpeklerde yüz şişmesinin engellenmesi için bir yöntemin varlığından söz edilemez. Ancak bazı tedbirler alınarak yüzün şişmesi riski minimuma indirilebilir. Bu tedbirler ise şunlardır:

  • Köpeklerde apse oluşmasını önlemek için erken dönemde sosyalleştirilmeleri, hayvanlar arasında çıkacak olası kavgalara karışmasını önleyecektir.
  • Ağız ve diş sağlığı için gerekli olan bakımların aksatılmaması, diş ve diş eti sorunlarına bağlı oluşacak apselerin ve yüz şişkinliklerinin önlenmesi için oldukça önemli bir tedbirdir.
  • Köpeklerde alerji sebebi ile yüz şişmesi gerçekleşiyor ise köpeklerin alerjik reaksiyon gösterdiği faktörlerin tespit edilmesi gerekir. Bazı zamanlarda alerjenlere maruz kalınmaması bazı zamanlarda ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile yüzün şişmesi önlenir. Köpeklerde de gıda alerjileri oldukça yaygın görülen bir durumdur. Yaşanan problemlerin sebebi kuru mamalar ise veteriner hekiminiz tarafından tavsiye edilen mama ile değiştirilmesi önerilir.
  • Köpeklerin genel sağlıklarını korumak, sağlığını iyi bir şekilde devam ettirmeniz için kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Rutin kontrollerin aksatılmayarak olası sorunların önüne geçilmesi, erken teşhis ile tedavi sürecine başlanmasını sağlar.

Köpeklerde Yüz Şişmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde yüz şişkinliğinin tedavisi için yüz şişmesinin altında yatan nedenlerin araştırılması gerekmektedir. Tedavi, bu nedene göre belirlenmektedir. Aşırı alerjik reaksiyonlar ve majör enfeksiyonlar, hava yolunun şişmesine ve köpeğin nefes almasını engellemesine sebep olur. Bu acil bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman hemen veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hafif ve orta dereceli alerjik reaksiyonlar, evde ilaç kullanımı ile tedavi edilmektedir. Köpeğiniz normal şekilde nefes alıyor ve normal davranıyorsa bir reaksiyon hafif ve orta dereceli olarak kabul edilmektedir. Bu gibi durumlarda ise veteriner hekiminiz reçetesiz satılan antihistaminik almanızı önerir. Köpeğinizin yüzü başka bir sebepten dolayı şişmişse, bir sonraki aşama köpeğinizi muayeneye götürmek olmalıdır. Veteriner hekiminiz, teşhise göre bir tedavi yöntemi izleyecektir.

Köpeğinizin Yüzünün Şişmesi Acil Bir Durum mudur?

Köpeklerde yüzünün şişmesi acil bir durum olarak kabul edilir. Yüz şişmesi, kaşıntı, kusma ya da kurdeşen gibi ileri reaksiyon belirtileri köpeğinizde varsa hemen veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Köpeğinizin Yüzü Şişerse Ne Zaman Veterinere Götürülmelidir?

Köpeğinizin yüzü şişerse hemen veterinere götürülmesi gerekmektedir. Çünkü alerjik bir reaksiyon nefes borusuna yayılabilir ve köpeğinizin nefes almasını zorlaştırır. Bundan dolayı yüzde şişme, diş etlerinde morarma, nefes almada zorluk ya da bayılma gibi belirtiler gözlemlerseniz köpeğinizi hemen veteriner hekiminize götürmeniz oldukça önemlidir.

Köpeklerin Yüz Şişmesi Ne Kadar Sürmektedir?

Köpeklerin yüzünün şişmesi 30 dakika ve 1 saat arasında ortaya çıkmaktadır. Veteriner hekiminiz genel olarak bu reaksiyona sahip köpeklere bir antihistamin enjeksiyon uygulaması yapar. Yüz şişmesinin tedavisi yapılmazsa, şişkinliğin azalması 1 – 2 gün sürer. Fakat eğer alerjik reaksiyon devam ediyor ise tedavi edilmemesi, köpeğiniz için oldukça tehlikeli olur.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar