İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Yıkanma Zamanı: Köpek Kaç Aylıkken Yıkanır

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-01-2022

Köpeklerin Yıkanma Zamanı: Köpek Kaç Aylıkken Yıkanır

Köpeklerin yıkanma zamanı kendilerini kirletme potansiyeli düşünüldüğünde ihtiyaç duydukları bakım aşamalarından biridir. Köpeklerin rahat ve sağlıklı olması bazı tedbirlerin alınması gerekir. Yavru köpeklerin beslenmesi, aşı takvimi, eğitimi, sosyalleşmesi ve köpeklerin yıkanması sıklıkla merak edilen konulardan bazılarıdır.

Köpeklerin Yıkanma Zamanı: Köpek Kaç Aylıkken Yıkanır

Yavru köpekler yetişkinlere göre daha meraklı, yaramaz ve kirlenmeye daha müsait olurlar. Bu nedenle köpeklerin yıkanması küçük yaştan itibaren başlanabilecek bir süreçtir. Şampuanla ve suyla temas edecekleri en doğru zamanı bulmak hem psikolojik hem de fiziksel olarak banyo yapmaya alışmalarını sağlayacaktır. Köpeğinizi ılık suyla yıkamak, banyo sonrası kurutmak ve banyoyu onlar için eğlenceli hale getirmek önemlidir. Böylece banyo esnasında hem köpeğinizin hasta olmasını önler hem de onun bu süreçten keyif almasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Köpek Yıkamak İçin Doğru Zaman

Kirlenmek ve ardından banyo yapmaya ihtiyaç duymak özellikle yavru köpeklerin doğalarının bir parçasıdır. Bu sebeple yavru köpeklerin ne zaman ve ne sıklıkla banyo yapabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bazı ırkların diğerlerine göre daha fazla banyoya ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bazı ırklarda ise banyo sıklığını olabildiğince seyrek tutmak gerekir. Yavru köpeklerin aşırı kokması ve kirlenmemiş olması durumunda banyo yapmaları önerilen bir durum değildir. Çoğu yavru köpeğin yılda 1 ila 4 defa yıkanması ideal kabul edilmektedir. Yavru köpeklerin ilk duş zamanı aşılarını tamamlanınca yapılmalıdır. Aşı planının takip edilmesi ve aynı zamanda yavru köpeğin banyo için uygun şartlara ulaşması anlamına gelir. Çünkü yavru köpekler erken yaşlarda vücut ısılarını düzenleyemez. 

Yavru Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

Yavru köpeklerin banyo sıklığı kendilerini ne kadar kirlettikleri ve tüy yapıları doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir. Köpeklerde banyo sıklığının fazla arttırılmaması önemlidir. Köpeklerin sıklıkla banyo yapması ve şampuan kullanılması cildin dengesine zarar verebildiği gibi cilt ve tüy sağlığını da bozabilmektedir. Köpeklerin tüylerinin alt bölgesinde yaşayan faydalı bakteriler cildin asit dengesini korur. Sıklıkla banyo yapılması bakterilere zarar verecek enfeksiyon oluşma tehlikesini meydana getirir. Yavru köpekler kısa tüylüyse yılda 2 defa yıkanmaları yeterlidir. Tüy yapıları uzun ise 3 ayda bir yıkanmaları tavsiye edilir. Bu sıklığın haricinde yıkanması gereken yavru köpekler için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Bazı köpekler için sadece tüylerinin silinmesi de yeterli olabilir.

Yavru Köpeklerde Banyo Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yavru köpeğinizi ilk yıkanmadan önce hem ortam koşullarının hem de onun psikolojisinin hazır olup olmadığından emin olmalısınız. Köpeğinizin tüm ihtiyaçlarının ideal özellikte olması gerekir.
  • Köpeğiniz için banyo yapılacak alanın ortam ısısının ideal ve ılık olmasını sağlamanız önemlidir.
  • Köpeğinizin banyo deneyimini en keyifli hale getirebilmek ve köpeğinizin pozitif hissetmesini sağlamak için enerjisini atmış ve sakin olmasına özen göstermeniz gerekir.
  • Köpeğinizi kesinlikle insanlar için kullanılan şampuanlar ile yıkamamalısınız. Farklı tüy yapısına sahip olan köpekler için özel formüle edilen köpek şampuanlarını kullanmanız onun için daha faydalıdır. İnsanların kullandığı şampuanlar köpeğinizin cilt dengesine zarar verir ve çeşitli problemlere neden olur.
  • Yıkanma esnasında suyun ılık olduğundan eminseniz köpeğinizi nazikçe yıkamaya başlayabilirsiniz. Banyo esnasında gösterdiğiniz dikkat ile özeni banyo bitene kadar ve banyo bittikten sonra da sürmelisiniz.
  • Banyo bittikten sonra köpeğinizi mutlu etmek için ödül mamalarından yardım alabilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz ilk banyosu hakkında pozitif anılar pekiştirir.
  • Banyodan çıkan yavru köpeğinizi ılık bir havlu ile sarmalısınız. Tüylerinin iyice kuruması oldukça önemlidir.
  • Köpeğinizin tüylerinin ıslak veya nemli kalması çeşitli cilt enfeksiyonlarına neden olabildiği gibi üşütmesine ve hasta olmasına neden olabilir.
  • Köpeğinizi kurutmak için saç kurutma makinesi kullanmayı düşünüyorsanız cildine yakın tutmamaya özen göstermelisiniz. Makineden çıkan sıcak havanın gözlerine temas etmemesi gerekir. Birçok köpek saç kurutma makinesinin sesinden korkabilir. Bu durumda makine kullanmamalı ve tüylerini havlu ile kurutmalısınız.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar