İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Ses Tellerinin Alınması Nasıl Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-12-2022

Köpeklerin Ses Tellerinin Alınması Nasıl Olur?

Köpeklerin ses tellerinin alınması, havlamanın abartılması sonucu ses tellerine verilen zararlar nedeni ile olabilir. Çoğu köpek sahibi, ses tellerinde gerçekleşen bu durumdan dolayı endişeye düşer. Köpeklerinin eskisi gibi havlamadığını ya da boğazlarına bir şey takıldığını düşünen köpek sahipleri, veteriner kliniklerini ziyaret eder. Yapılan kontrollerin çoğunda köpeklerde ses kısıklığı meydana geldiği teşhis edilir.

Ses kısıklığı yaşayan bir köpeğin sahibinin öncelikli olarak soğuk kanlı olması gerekir. Köpeğin ne zamandır bu sorunlarla karşı karşıya kaldığı, tedavinin seyri açısından bilinmesi gereken bir detaydır. Tüm köpeklerde havlama gücü ile havlama tonu farklılık gösterebilir. Bu durum ırklara göre değişkenlik gösterir. Ama bazen aynı ırktaki köpekler bile, farklı tonlarda havlama gösterir.

Ses kısıklığı yaşayan bir köpeğin çok iyi gözlemlenmesi gerekir. Bunun nedeni ses kısılma sebebinin doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve buna uygun tedavi yönteminin uygulanmasıdır.

Köpeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?

Köpekte ses kısıklığı nedenleri birden çok nedenden dolayı oluşabilir. En çok karşılaşılan ses kısılma nedenleri arasında bakteriyel ve viral olan birçok hastalık gelir. Bunların yanı sıra solunum yollarındaki hastalıklar, yabancı cisim, aşırı havlama durumu, soğuk algınlığı ve tümör gibi durumlar da ses kısılmasına neden olur. Bazı köpeklerde ses kısıklığı psikolojik olarak da meydana gelir. Köpekte ses kısıklığıyla birlikte ateş, iştahta kesilme ve halsizlik gibi durumlarda gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve uzman veteriner hekimden destek alınmalıdır.

Sağlıklı olan bir köpekte kolay kolay ses kısılmaları meydana gelmez. Eğer bir köpekte ses kısılması yaşanıyorsa, altında mutlaka araştırılması gereken bir neden vardır.

Köpeklerin tüyleri bulunduğundan dolayı çoğu kişi onların üşümediğini düşünür. Fakat bu çok yanlış bir düşüncedir. Köpeklerde üşüme eylemi gerçekleştirir ve bunun sonucunda da ses kısıklığı yaşar. Bu nedenden dolayı özellikle kış aylarında köpeklerin sıcak tutulması gerekir. Bu dönemde bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı yapılan aşılamalar, ses kısıklığını önler.

Köpekler çok havladıkları ya da çok öksürdükleri zaman da sesleri kısılabilir. Buna larenjit adı verilir. Bunun tedavisi ses tellerinin dinlendirilmesi ve öksürüğün tedavi edilmesi ile mümkün olur. Yapılan tedaviler sonucunda kısa süre içerisinde ses kısıklığı iyileşerek kaybolur.

Köpeklerde Ses Kısıklığına Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Köpeklerde ses kısıklığına neden olan birçok durum bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanır;

Soğuk algınlığı: Köpekler de tıpkı insanlar gibi üşüyebilir. Özellikle kış aylarında bir köpeğin sesinin kısılmasındaki en büyük faktör üşütmedir. Sadece kış aylarında değil yazın denize ya da havuza giren ve kurulmayan köpeklerin soğuk su içmesi sonucunda üşütme, bununla beraber de ses kısıklığı meydana gelir. Aynı zamanda faranjit hastalığı da ses kısılmasına yol açar.

Aşırı havlama: Köpekler iletişim kurmak için havlarlar. Fakat bazı durumlarda o kadar çok havlarlar ki bu durum ses kısıklığına sebep olur. Bu durumdan kaynaklı olan ses kısılmaları geçicidir ve telaş yapılmaması gerekir.

Kanser: Köpeklerde ölüme neden olan ve en tehlikeli ses kısılma nedenlerinden biri kanserdir. Bazı kanser belirtileri kendisini ses kısıklığıyla belli eder. Bir köpekte geçmeyen ve uzun süreli bir ses kısıklığı mevcutsa kanser olma riski çok yüksektir. Teşhis ve tedavi için veteriner klinikleri ziyaret edilmeli ve uzman veterinerlerden destek alınmalıdır.

Köpek Ses Tellerinin Kesilmesi Yasal Mı?

Köpeklerin ses tellerinin kesilmesi yasal olmayan bir işlemdir. Köpekler havlama refleksleriyle doğan ve var olan canlılardır. Köpekler bazı durumlarda çok fazla havlayarak çevreyi rahatsız edebilir. Bazı köpek sahipleri sırf bu nedenden dolayı köpeklerinin ses tellerini aldırır. Bu durum aşırı derecede yanlıştır ve köpeklere ciddi zararlar verir.

Evcil hayvanlar her ne kadar konuşamasalar da, ses tellerine ihtiyaçları vardır. Onlar için en iyi iletişim aracı havlamalarıdır. Bu onların birbirleriyle ve diğer insanlarla konuşma şeklidir. Fakat köpeklerin havlamalarından çok fazla rahatsız olan insanların şikayetleri sonucunda, köpeklerin ses tellerinin kesilmesi söz konusu olabilir. Eskiden bu konuda hayvanların lehine olan yasalar yer almamaktaydı. Fakat şu anda böyle bir durumun olması söz konusu değildir ve bu işlem de yasal değildir. Bu gibi durumların ciddi yaptırımları bulunur. Köpeklerde ses kısıklığı, ses tellerinin kesilmesi sonucu meydana gelmişse, bunu yapan ya da yaptıran kişiler hakkında, yasal işlemler başlatılır. Hayvanlara zarar vermek kimsenin hakkı değildir ve bu dünyada yaşamaya en az insanlar kadar hakları vardır.

Köpeklerin Ses Tellerinin Alınması Zararları Nelerdir?

Köpeğin ses tellerinin alınması zararları, köpekleri hem ruhsal hem de fiziksel olarak etkiler. Daha önceden yargıçlar köpeklerin ses tellerinin kesilmeleri konusunda, olumlu kararlar verebiliyorken, şu anda böyle bir durum söz konusu bile değildir. Köpeklerin ses tellerinin kesilmesi insani davranışa aykırıdır ve köpekler için birçok zararı bulunur. Bu zararlar şu şekilde sıralanır;

  • Ses teli kesilen köpeklerin iletişim kurmaları çok zor hale gelir ve ruhsal açıdan onları yıpratarak depresyona sebep olur.
  • Köpeklerde ses teli operasyonu, o bölgedeki enfeksiyon riskini artırır.
  • Ses telleri alınan köpekler havlayamadıkları için kendilerini savunamazlar. Bu sebeple korkak ve ürkek tavırlar sergilerler. Havlayamayan köpekler dikkat çekmek için ısırma eyleminde bulunur.
  • Ses telleri kesilen köpekler, travma geçirerek depresyona girerler. Bir süre sonra depresyon sebebi ile ölümler bile gerçekleşir.

Hiçbir hayvanın doğal süreçlerine ve yaşamına zarar verilmemelidir. Zarar vermek isteyenler hakkında suç duyurusunda bulunmak, bu tarz olayların önüne geçer.

Köpeklerde Aşırı Havlama Önleyici Yöntemler Nelerdir?

Köpeklerde aşırı havlama önleyici yöntemler arasında davranış bozukluklarını düzeltmek amacıyla veteriner hekimlerden destek almak gelir. Davranış bozukluklarının nelerden kaynaklandığı bilinirse, düzeltilmesi de o kadar kolay olacaktır.

Köpeğe sakin davranmak, onun aşırı havlamasını ve dikkat çekmek istemesini önleyebilir. Ayrıca bu itaat gücünü de artırır. Köpeklerde ses kısıklığı yaşanmaması için, onların psikolojik ve fiziksel tepkilerini anlamak da fayda vardır.

Köpeğinize lider olduğunuzu hissettirirseniz gereksiz ve aşırı havlamalardan kaçınacaktır. Bir köpek aşırı derecede havlıyorsa bunun en büyük sebebi vücudundaki enerji birikimidir. Köpekleri dışarıya çıkararak onlarla oynayıp vakit geçirmek hem vücutlarındaki enerjiye atmaya fayda sağlayacak hem de sahipleri ile bağlarını güçlendirecektir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar