By melissa1 | 17-01-2022
Köpeklerin çiftleşmesi ve yeni yavruların doğması oldukça ciddi bir sorumluluk gerektirmektedir. Köpeklerin çiftleşmesi konusunda çeşitli unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Çiftleşme sürecini doğru bir şekilde planlamak ve sağlıklı bir şekilde meydana gelmesini sağlamak gerekir. Doğacak yavrular köpek sahiplerinin sorumluluğunda olur ve bakım gereksinimlerinin eksiksiz sağlanması gerekmektedir. Köpeklerin çiftleşmesi için karar verdiyseniz bu dönemi sağlıklı ve en güvenli şekilde ilerletmek için dikkat etmeniz gereken faktörleri dikkate almalısınız. Doğacak yavruların sağlıklı olması için anne ve baba köpeğin de sağlıklı olması önemlidir. Genel sağlık durumu ve genetik hastalıkları için veteriner hekiminizle görüşmeli ve onay almalısınız. Ayrıca köpekler çiftleştirilmeden önce anne ve baba köpeğin aynı ırktan olması tercih edilmelidir.
Köpekler, erkek ya da dişi olmaları fark etmeksizin doğru zamanda çiftleştirilmelidir. Yaşı henüz tamamlanmadan çiftleşme olması ve hamile kalınması köpeklerin genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Dişiler genellikle 6 aydan sonra cinsel olgunluğa erişebilmesi onların çiftleşme ve doğum yapmak için uygun duruma geleceği anlamına gelmeyebilir. Bu süreçte köpekler oldukça genç olur ve gelişim evreleri devam eder. 6 aylık bir köpek aslında hala yavruluk dönemini yaşamaktadır. Hiçbir köpeğin mental ve fiziksel olgunluğa ulaşmadan çiftleştirilmesi doğru değildir. İstenmeyen birçok problem ile karşılaşmak mümkündür. Köpeklerin çiftleştirilmesinde uygun dönem için ırk boyutları farklılık gösterebilir. Orta ırklar 15 ila 18, küçük ırklar 12 ila 18 ve büyük ırklar 18 ila 24 aylık olduğu zaman çiftleştirilebilirler.
Köpeklerde çiftleşme dönemi geldiğinde belirleyici rol dişi köpeklerde olur. Dişi köpekler ırktan ırka göre değişkenlik göstererek yılda 2 defa kızgınlık dönemine girebilmektedir. Dişi köpeklerde kızgınlık belirtileri hem davranışsal hem de fiziksel olarak meydana gelebilir. Bu süreçte köpekler her zamankinden daha sinirli ve içine kapanık davranışlar gösterebilirler. Her zaman fark etmek kolay olmasa da kanama periyoduna girerler. Diğer köpekler ile yakınlaşmaya çalışması ve genital bölgelerini yalama ihtiyacı gösterirler. Köpekler çiftleşmeye hazır olduklarında ise dış genital organları belli şekil farklılıkları gösterir. Vulvaları şişer ve meydana gelen şişkinlik belirgin şekilde görülebilir. Köpeğiniz için planlı bir çiftleşme düşünmüyorsanız dişiler serbest bir şekilde dışarıya çıkarılmamalıdır.
Köpeğinizi çiftleştirmeye hazırladığınızda hem erkeğin hem de dişinin bütün sağlık kontrollerinin tamamlanması gerekir. Aynı zamanda boyut uygunluğuna da dikkat edilmesi ve psikolojik olarak strese girmeleri engellenmelidir. Dişi köpekler kızgınlık sürecinde olsalar da her erkek köpeği eş olarak kabul etmeyeceklerdir. Bu durum içerisinde köpeklerin zorlanması durumunda saldırganlaşma ve agresiflik görülebilir. Ayrıca kendilerine zarar vermeleri de mümkündür. Erkeklerden veya dişilerden yavru isteği yoksa köpeklerde kısırlaştırma aşamalarına başvurulması gerekir. Erkek köpeklerde testis kanseri ya da prostat rahatsızlıklarını kısırlaştırmayla birlikte engelleyebilirsiniz. Dişi köpeklerde ise pyometra olarak adlandırılan rahim iltihabı veya üreme organlarının kanserleri önlenebilir. Sık doğum yapmak köpeklere ciddi zararlar verebilir. Dişi bir köpeğin yılda en fazla 1 defa doğum yapması gerekir.
Köpeklerde çiftleşme zamanı sürecin en başını ifade eder. Çiftleşmenin ardından hamile olan köpeğin hamileliği 21 gün sonra anlaşılmaktadır. 28 gün sonra yavru köpeklerin kalp atışları duyulur ve ultrasonda görünebilir. Böylece genel sağlık durumu hakkında bilgi alınabilir. Köpeğin hamilelik süreci boyunca alışık olduğu rahat bir alanda olması önemlidir. Bu dönem içerisinde karşılaşılabilecek sorunlar karşısında kolayca çözüm üretilmek için veteriner hekiminizle iletişim halinde olmanız önemlidir. Olabilecek acil durumlar için planlama yapılmalıdır. Köpeklerde sezaryen ile doğum ihtiyacının olması düşük bir ihtimal olsa da veteriner hekime ulaşımın kolay olması gerekir. Köpeklerin özellikle hamilelik döneminde özel bir bakıma ihtiyacı olur. Hamilelik boyunca özel bir beslenme planı sayesinde hem annenin hem de yavruların sağlığı olumlu etkilenir.