By melissa1 | 08-10-2022
Köpeklerin banyo yaptıkları zaman köpek ırklarına ve yaşına göre değişiklik gösterir. Bazı ırklar değerlerine oranla daha sık banyo yaparken bazılarında banyo sıklığı mümkün olduğunca seyrektir. Yavru köpeklerin aşırı kirlenmediği, korkmadığı durumlarda sık sık banyo yaptırılması önerilmez. Yavru köpeklerin yılda bir- dört kez yıkanması ideal banyo yıkanma sıklığı. Yavruların ilk banyosu hassas, doğru şekilde tamamlanmalı. Aşı takviminin takip edilmesi, yavrunun büyümesi banyo için uygun şartların oluştuğu anlamına gelir.
Yavru köpekler erken dönemde vücut ısısını düzenleyemediği için kısa sürede üşüyebilir. Henüz küçük olduklarından bu problemleri yaşamaları olağandır. Stres ve üşüme birleştiğinde hayvanınızın yaşadığı sorunlar artış gösterir. İleriye dönük kaygı oluşumunun yanı sıra zatürre meydana gelebilir. Bu nedenle genel geçer zaman dilimi verilmesi gerekirse yavru köpeklerin banyo için 8 haftadan büyük olması gerekir. 8 haftalık yavrular geride bıraktıkları döneme oranla güçlü yapıda olsalar da geliştikçe belli başlı unsurlara dikkat etmelidir. Banyıo sonrası yavru köpekler evcil hayvanınızın tüylerini iyice kurutarak ıslak şekilde dışarıya çıkarmamanız önerilir.
Banyo sıklığı yavru köpeklerin tüy yapılarına ve kirlenme oranlarına göre değişir. Banyo sıklığı ideal olandan fazla olmamalıdır. Evcil hayvanınızı sık sık banyo yaptırmanız, şampuanlamanız, köpeğinizin cilt dengesini bozarak, cilt ve kürk yapısına ciddi zararlar verir. Tüylerin alt kısmında yer alan yararlı bakteriler cildin ideal asit dengesini korumakla görevlidir. Köpeklerin çok sık banyo yaptırılması, yararlı bakterilere zarar vererek cilt enfeksiyon riskini artırır. Kısa tüylü yavru köpeklerinizi yılda iki kere yıkamanız gerekir. Tüy yapıları uzun olan köpekler ise her 3 ayda bir banyo yaptırılmalıdır. Bu sıklık dışında yıkanması gereken yavrular için uygulamanız gereken yöntemleri veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz. Kimi zaman yavrunun tüylerinin silinmesi köpeklerin banyo yaptıkları zaman doğru yıkama işlem sürecinden geçirilmesi, banyo sırasında şampuana başvurma sıklığını azaltılması gibi pek çok yönteme başvurur.
Banyo sırasında yavru köpeğin ihtiyaçları giderildiğinde doğru, ideal, sağlıklı bir banyo deneyim yaşarsınız. Yavru köpeğinizi banyo yaptırmadan önce ortam şartlarını köpeğinizin psikolojisine ve ihtiyaçlarına özel olarak ayarlamanız gerekir. Banyo yapılacak ortam ısısının ılık olmasına ayrıca özen gösterin. Banyo deneyimini mükemmelleştirmek, evcil hayvanınızı pozitif deneyeyim yaşamasını sağlamak için özellikle sakin ve enerjisini atmış olmasına dikkat etmelisiniz. Hayvanınızı insanların kullandığı şampuanlarla yıkamamalı; tüy yapılarına en uygun, sağlık ve hijyen testlerinden geçirilen köpek şampuanlarını tercih etmelisiniz.
Yavru köpek banyo suyu ısısı ılık olmalıdır. Banyo sırasında suyun ılık olduğundan emin olduktan sonra köpek dostunuzu hassas, nazik şekilde yıkamalısınız. Yavrular banyo sırasında köpeğinize dikkatli, özenli şekilde davranarak bu davranışınızı banyo sonlanıncaya kadar sürdürmelisiniz. Banyo sonrasında sevimli dostunuzu mutlu etmek için ona çeşitli ödül mamaları vererek keyifli, kaliteli zaman geçirmesine yardım edebilirsiniz. Evcil hayvanınıza çeşitli ödül mamaları vermeniz ilk banyosu ile ilgili pozitif, eğlenceli anılar pekiştirmesini sağlar. Evcil hayvanınızı banyodan çıkarırken ılık havlu ile sararak tüylerini iyice kurulamalısınız. Köpeğinizin tüylerinin nemli kalması çeşitli cilt hastalıklarına, üşümesine sebep olur. Köpeğinizi kurutmak için saç kurutma makinesini tercih ettiyseniz cihazı hayvanınızın cildine ve gözlerine çok fazla yakın tutmayarak ideal ısı dengesi ile doğru, emniyetli şekilde kullanmalısınız.
Köpekleri temizleme işlemi için banyo suyunun ısısını ve miktarını ideal seviyede hazırlamanız gerekir. Banyo suyu ne soğuk ne de sıcak olmalıdır. Köpeğinizin çok kirlendiğini düşünüyorsanız ideal ısı dengesi sağlayan suyu hazırladıktan sonra tüylerini minimum haftada bir ortalama gün aşırı ya da iki günde bir taramanız gerekir. Bu sayede evcil hayvanınızın tüylerinin hava almasını sağlayarak daha fresh, bakımlı, parlak, gür görünmesini sağlayabilirsiniz. Hava alan tüyler kokudan uzaklaşarak ölü tüylerden arınır. Dışarıda köpek tüylerine yapışmış olabilecek diken, çırpı, kene, çalı gibi pek çok hayvan etkin tarama ile ortadan kalkar. Köpeklerinizin büyük kirlenmesi sonucunda çamura bulanma, dışkıya maruz kalması halinde yılda 3 - 4 maksimum 5 defa tüy yapısına uygun köpek ve bebek şampuanları ile yıkayabilirsiniz. Banyo bakım süreci köpeğinize temiz, sağlıklı, hijyenik görünüm kazandırır.
Köpeğinizi yıkamak için adım adım şu metotları uygulayabilirsiniz:
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İshal Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?