By melissa1 | 14-12-2022
Köpeklerin ağzından köpük gelmesi herhangi bir şekilde sağlıklarına zarar verici bir madde kullandıklarına işarettir. Köpeklerin ağzından köpük gelmesi hafife alınmayacak büyük bir sorundur. Her ne kadar köpek sahipleri tarafından normal olarak görünse de bu durum köpeği ölüme götürür.
Hassas hayvanlar olan köpekler bünyelerine ağır gelen bir şey tükettiklerinde bunu sindiremezler. Midenin sindiremediği bu zararlı ürünler köpekte ağrı ile beraber ağızda salya ve köpük üretir. Bunun sonucunda büyük klinik sorunlar çıkar.
Köpekte zehirlenmeyi anlamak için öncelikle köpeğin ağzı kontrol edilmelidir. Ağzına takılan herhangi bir madde bu durumu oluşturur. Köpekler çevrede buldukları her şeyi yeme veya koklama eğilimi taşıdıkları için zehirlenme riskleri büyüktür.
Köpekler birçok sebepten ötürü zehirlenebilirler. Zehirlenme durumları rahatsızlıklarının boyutunu da belirler. Tehlikeli bir maddeden ötürü zehirlenen bir köpek ölüm tehlikesi de geçirir. Köpeklerde zehirlenme çeşitleri:
Bu çeşitlerin yanı sıra salmon zehirlenmesi de köpeklerde köpük oluşumuna neden olur. Bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyondur. Köpeklerin çiğ somon balığı tüketiminden sonra midelerinde bağırsaklarına parazitler yerleşir.
Bu parazitler köpeklerin bağırsaklarına yapışarak kan dolaşımını etkiler. Kan dolaşımını etkileyen bu parazitler köpeklerde zehirlenmelere neden olur.
Köpeklerde zehirlenme belirtileri zehirlenmeyi oluşturan soruna göre değişiklik gösterir.
Köpeklerde zehirlenme tedavisi genellikle zehirlenilen maddenin temizlenmesi ile olur. Köpeğin zehirli bir şey yediği düşünülüyorsa direkt olarak veterinere gidilmelidir. Başka durumlarda ise yabancı bir maddenin ağzına takılmış ihtimaline karşı ağzı kontrol edilmeli.
Köpeklerde zehirlenme ve ağızdan gelen köpükleri durdurmak için genellikle mideye endoskopi yapılır. Yapılan endoskopi sonucunda köpük oluşumuna neden olan sorunlar belirlenir.
Buna bağlı olarak köpeğe panzehir verilir. Toksin içeren maddeler çıkarılarak mide yıkanır. Bununla beraber en sık kullanılan yöntemlerden biri de köpeğin kusmasını sağlamaktır. Köpek kustuğunda yediği zehri dışarı atar ve böylece sağlıklı bir şekilde tedavi olmuş olur.
Köpeğin kirli ve mikroplu ortamlardan aldığı hastalıklara bağlı olarak da ağızda köpük oluşumu ve zehirlenme görülür. Böyle durumlar yaşandığında köpek temiz bir şekilde yıkanmalıdır. Ancak yıkama sıklığı ve kullanılacak ürünlerin çeşidi de veteriner hekim tarafından belirlenmelidir.
Köpeklerde erken teşhis yapılan zehirlenme tedavilerinin zor ve sancılı olmaması adına önemlidir. Erken teşhis edilen zehirlenme kısa sürede ve ağrısız bir şekilde yapılır. Ancak ilerlemiş zehirlenmelerde köpeğin tedavisi oldukça zor bir hal alır.
Özellikle endoskopi gibi sancılı tedaviler gerekir. Tedavinin amacına ulaşması için köpeklerin olağan kontrolleri aksatılmamalıdır. Bununla beraber köpeğin ağzında salya veya köpük görüldüğünde acil bir şekilde tedaviye gidilmelidir. Köpeklerin ağzından köpük gelmesi büyük ihtimalle tedaviye ihtiyaç duyulduğunu gösterir.
Köpeğin ağzından gelen köpük tehlikeli olabileceği gibi daha zararsız bir durumda olur. Köpeklerin ağzındaki hava hareketlerine bağlı olarak ağızda köpük üretimi olur. Özellikle aşırı hareketli köpeklerde bu sorun sıklıkla görülür.
Aşırı egzersiz yapan köpeğin ağzındaki salyalar bu hava hareketlerine bağlı olarak köpüğe dönüşür ve köpeğin ağzından köpük gelmesine neden olur. Tehlikeli olmayan bu durumun yaşanmaması için köpeğim hareketleri kontrol altında tutulmalıdır.
Ancak zehirlenme durumu mevcut ise bu durumda da veterinere acil bir şekilde başvurulmalıdır. Köpeğin ağzından salya aktıktan sonra köpürmesi köpeğin sağlıklı olduğu anlamına da gelir.
Hareketli ve mutlu köpeklerde bu durum ortaya çıkarken daha mutsuz ve stresli köpeklerde salya salgılanması görülmez. Bu bakımdan her ağız köpürmesinde endişelenmeye gerek yoktur.
Köpeğin ağzından sürekli köpük geliyorsa bu durum köpeğin susuz kaldığı anlamına da gelir. Köpeğe egzersiz öncesi ve sonrası yeteri miktarda su verilmelidir. Az su içen ve vücut su dengesi bozulan köpeğin ağzında köpüklenme görülür.
Köpeğin ağzında oluşan köpüklenme ağzın çevresinde birikiyor ve kuruyorsa bu susuz kaldığı anlamına gelir. Köpeğe yeterli su verildiğinde salya salgılanması azalır ve ağızda köpüklenme oluşmaz.
Köpeklerin zehirlenme sorunu yaşamaması için köpek sahipleri dikkatli davranmalıdır. Evde bakılan köpek temizlik malzemelerinden uzak tutulmalıdır. Köpeğin yediği besinler kontrol altında tutulmalıdır.
Evde köpeğe bakmak bu konuda daha rahat iken dışarı da baskı ve kontrol daha fazla olmalıdır. Köpeğin girdiği her alanın temiz ve sağlıklı olduğuna dikkat edilmelidir. Evde aşırı şekilde bitki beslenmemelidir.
Köpeklere sağlıksız ve çiğ etler verilmemelidir. Köpeğin sağlıklı olması için gezdiği ortamlar ve yediği besinler önem taşır. Köpeğin sahibi bu kurallara önem vermelidir. Köpeklerin ağzından köpük gelmesi gelme nedenine bağlı olup tedavisi için de erken teşhis yapılmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?