By melissa1 | 16-09-2022
Köpeklerde yumuşak damak bozukluğunun sebepleri, şöyle sıralanmıştır:
Köpeklerde yumuşak damak sarkması, küçük ırklarda daha fazla görülmekte olan hastalıklardan biridir. Özellikle insanlar tarafından melezlenerek dünyaya gelmiş olan küçük ırk köpeklerinde yumuşak damak sarkması fazlaca görülür. Büyük ırk köpeklerde de olduğu görülür.
Yumuşak damak sarkması semptomları, şunlardır:
Yumuşak damak sarkmasının tedavi edilmesi, genellikle ameliyat ile gerçekleştirilir. Ancak ameliyat kararı yumuşak damak sarkmasının durumuna göre belirlenir. Eğer bir köpek cinsinde yumuşak damak sarkması görülmüşse, öncelikli olarak damak sarkmasının ne kadar fazla olduğu kontrol edilir. Eğer hastalık henüz başlangıç seviyesindeyse ve sarkma artmamışsa, ortadontik tedavilerin de uygulanırlığı uygun görülebilir.
Yumuşak damak sarkmasının sonrasında köpeklerin durumlarının takip edilmesi en önemli durumdur. Köpeklerin dinlendirilmeleri en önemli durumdur. Fazla insan ve ses ile bir arada kalan köpekler, ameliyattan sonra oldukça fazla yorulacaklardır. Bunun için köpeklerin yalnız bırakılmamaları ancak fazla insanla da bir arada olmamalarına dikkat etmeleri önemlidir. Ayrıca köpeklerde yumuşak damak sarkması ameliyatının olması, köpeklerin yedikleri mamalarda da değişikliklerin olmasına neden olacaktır. Köpeklerin ameliyat sonrasında neredeyse ilk bir hafta kuru mama dışında kalan besinlerle beslenmesi, ameliyat yaralarının da daha kolay iyileşmelerine yardımcı olacaktır.
Köpeklerin burun ameliyatı, burun yapısı küçük veya basık olmasından dolayı nefes alma sorunu olan köpeklere uygulanan bir ameliyat türüdür. Burun ameliyatı, genellikle yaşı ilerleyen veya farklı bir sağlık sorunu dolayısıyla nefes alamayan köpeklere uygulanan köpeklere yapılır. Bu ameliyattan sonra köpekler rahatlıkla nefes almaya başlayabilirler.
Pug cinsine anestezi uygulaması, ırk olarak hassas olmalarından dolayı solunum yoluyla yapılması tercih edilmeyen bir uygulamadır. Pug cinsi köpeklere anestezi, damardan kan yolu ile verilir. Ancak bu uygulamanın yapılması ile anestezi köpekler için daha ağır olur. Bundan dolayı da köpeklerde yumuşak damak sarkması hastalığına yakalanmış Pug cinsi köpeklerin anestezilerinin çok daha dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir.
Yumuşak damak sarkmasının nedeni, köpeklerin nefes borularının daralması ile daha zor nefes almaya başlamaları olarak bilinir. Köpeklerde yumuşak damak sarkmasının görülmeye başlanması, esas olarak yatış ve pozisyon bozukluklarından kaynaklanır. Hangi tür olursa olsun köpeklerin yüz üstü yerine sırt üstü yatmaları dilleri ve küçük dillerine baskı uygulanmasına, zamanla da damaklarında sarkma oluşmasına neden olur. Köpeklerin damaklarının sarkmaları nefes almalarını engellediği gibi, zamanla dillerini ve ağızlarını da kullanamaz konuma gelmelerine neden olabilir.
Köpeklerde damak sarkmasının anlaşılması için damak sarkması bozukluğu belirtilerinin köpekler tarafından gösterilip gösterilmediğine bakılır. Özellikle nefes alamama, hırıltılı nefes alma ve dilinde morarma olan köpeklerde ağırlıklı olarak yumuşak damak sarkması hastalığının var olduğu görülür.
Köpeklerin damak şişmeleri, genellikle köpeklerin kaptıkları enfeksiyonlardan kaynaklanan durumlardır. Özellikle mevsim geçişlerinde köpeklerin soğuk almaları, mikrop kapmaları gibi durumlardan dolayı hemen damakları şişebilir. Damak şişmesi, köpekleri oldukça fazla rahatsız edecek bir durumdur. Bundan dolayı köpeklerde iştah kesilmesi ve keyifsizlik gibi durumlar oldukça fazla görülür.
Yumuşak damak bozukluğunun görülmesi, en çok bu cins köpeklerdedir:
Bu köpek ırklarında diğerlerinden daha fazla yumuşak damak sendromunun görülmesi, burun yapılarından ve nefes alma sorunlarının diğer köpek türlerine göre daha sık görülmelerinden kaynaklanır.
Yumuşak damak sarkması hastalığı ömrü, tedavi edilmediği sürece uzun olacaktır. Özellikle yumuşak damak sarkması hastalığın ilk evrelerinde teşhis edilirse köpeklerin yaşama ihtimali vardır. Ancak tespit edilmesine rağmen tedavisine başlanmazsa, köpeklerin hastalıkları yumuşak damak sarkmasından daha farklı boyutlara gidecek ve bu sefer tedavi edilebilir bir konumda olmayacaktır. Bunun için de yumuşak damak sarkması köpekler için ölümcül derecede tehlikeli hastalıkların arasında yer alır.
Yumuşak damak sarkmasının iyileşmesi, ameliyatın köpekler için başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra 6-8 hafta arasında değişir. Yumuşak damak sarkması ameliyatı olmuş köpek ne kadar yaşlı ise iyileşme süresi o kadar uzun olur. 6 yaşını geçmiş olan köpeklerin bu ameliyattan sonra iyileşmeleri, 8 haftadan daha uzun da sürebilir.
Köpeklerin ameliyatlarda uyutulma süreleri, yapılacak olan ameliyata göre değişiklik gösterir. Ancak köpekler, 1 ile 6 saat arasında uyutulabilme imkanına sahiplerdir. Köpeklerde yumuşak damak sarkması ameliyatı gibi ciddi ameliyatlarda genellikle anestezi süresinin 3 ile 4 saat arasında olduğu hesaplanır ve ona göre uygulanır. 6 saatten fazla herhangi bir köpek türünün anestezi ile uyutulması ise hayatının riske girmesine neden olur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kabız Niçin Olur?