By melissa1 | 01-07-2022
Köpeklerde yetişkin mamasına geçiş zamanı vardır. Bu köpeklerin beslenme ihtiyaçlarının yaşlandıkça değiştiğini gösterir. Köpeğinizin en iyi sağlık ve zindelik şansına sahip olmasını sağlamanın bir yolu, eksiksiz, dengeli, kaliteli ve yaşına uygun köpek maması ile beslemektir. Yeni doğan köpeklerde kuru mamaya hemen geçilmez. Fizyolojik olarak köpeğiniz 2 ay kadar anne sütü ya da süt tozu ile beslenmelidir. Daha sonra ise yavru köpek mamasına geçişi yapılır. Peki, köpekler kaç aya kadar yavru sayılıyor. Ya da köpekler ne zaman yetişkin sayılır? Bu tarz sorular köpeğinize mama seçerken en çok kafa karıştırır. Yazımızda köpeklerin ne zaman yetişkinliğe geçtiğini, köpeklerde yetişkin mamasına ne zaman geçildiğine daha yakından bakalım…
Köpeğin yaşı, cinsiyeti, obezite riski ve hamilelik gibi sağlık sorunları olup olmaması gibi birkaç faktöre bağlıdır. Yavru köpek mamalarının içeriği kalori ve enerji bakımından çok yoğun olup köpeğin yavruluk döneminde alması gereken vitamin ve mineralleri içerir. En az 1 yıl boyunca yavru köpek mamasına devam edilmelidir. Bunun nedeni yetişkin köpek mamalarının içeriği diğerine göre daha az kalori ve vitamin içerir. Gelişim aşamasındaki yavru köpeklerin alması gereken bütün besin değerleri onlara özel formüle edilmiş mamalarda saklı.
Bazı cins köpekler diğer türlerine göre daha yavaş büyür. Düzenli veteriner kontrolleri yaptırarak köpeğin gelişim sürecini veteriner hekiminiz ile takip edebilirsiniz. Daha az hareketli ve hızlı büyüyen bir yavru köpeğiniz varsa 6 aylık itibariyle yetişkin köpek mamasına geçilmesi uygun olur.
Yavru ve yetişkin köpeklerde beslenme ile beraber bakım süreçleri de birbirinden farklıdır. Köpeğin yetişkin hale geleceği yaş ırkına, boyutuna ve yaşına göre değişir. Oyuncak köpekler, küçük köpek ırkları, orta köpek ırkları, büyük köpekler ve dev köpek ırkları olarak farklı gruplara ayrılır.
Köpeklerin sınıflandırılmasına göre yetişkinliğe geçişi değişkenlik gösterir. Oyuncak köpek ırkları yetişkinliğe geçişi 8 aydan itibaren. Küçük ırk köpeklerin 10 aylıktan sonra artık yetişkin olur. Orta boylu köpek cinsleri 1 sene itibariyle yetişkin olur. Büyük ırk köpekler 15 aydan sonra yetişkinliğe geçişi tamamlanır. Dev köpeklerin ise 18 aydan sonra artık yetişkinliğe ulaşır.
Köpekler ne zaman yetişkin olur. Bu soruya yukarıda sınıflandırdığımız köpek ırklarına göre belirleyebiliriz. Yavru köpeğin yetişkinliğe geçişi farklı büyüklükte ve türde olduğu gruba göre değişir. Küçük ve oyuncak köpek ırkları büyük ve dev köpek ırklarına göre daha hızlı büyüyüp gelişirler.
1 yaşından itibaren 8 yaşına kadar köpeklerin yetişkin köpek maması yemesi gerekir. Sahip olduğunuz yavru köpek yetişkin köpek mamasına geçeceği yaşı yukarıda sınıflandırdık. Eğer emin olamadıysanız veteriner hekiminiz köpeğinizin diyetiyle ilgili nasıl bir yol izleyeceğinizi size söyleyecektir. Yetişkin köpeklerin günlük almaları gereken kalori miktarının en az %18’i proteinden oluşmalı. En az %5,5’i yağ içermelidir. Yetişkin bir köpek günlük aldığı kalorisinin %50’sini karbonhidrat olarak alır. Fakat bağırsak florasını korumak için diyetinin %2.5-4.5’i liften oluşmalıdır.
Emziren ya da hamile köpeklerin beslenmesi diğer yetişkin köpeklere göre farklı olmalıdır. Hamile köpeklerin mama içeriği en az %22 protein içermeli. Hem yavruların hem de annenin gelişimi için zengin içeriğe sahip bir mama tercih etmelisiniz. Bazı markaların hamile köpeklerin beslenmesi için özel olarak geliştirdiği mamaları mevcuttur.
Özetle; tüylü dostlarımıza gelince ne kadar sağlıklı beslenirlerse o kadar mutlu ve enerjik olurlar. Köpeğinizi sağlıklı, kaliteli, yaşına uygun mama ile beslemek, köpeğinizin sağlıklı yaşamasına ve uzun, iyi bir yaşam sürmesine yardımcı olmanın kolay bir yoludur.