By melissa1 | 04-11-2022
Köpeklerde uyuz tedavisi birçok yolla gerçekleşebilmektedir. Bu yollar ilaçlı banyo, enjeksiyon, püskürtme gibi yollardır. Uyuz parazit kaynaklı bir deri hastalığıdır ve hijyenin olmadığı ortamlarda ortaya çıkar. Kimi zamanlarda hijyenli koşullarda yaşayan canlılarda da görülmektedir. Uyuz hastalığı taşıyan hayvanın sağlıklı hayvana temas etmesi sonucunda bulaşır
Köpeklerde uyuz hastalığının tedavisi şu şekilde yapılır:
Uyuz hastalığına yol açan parazitten kurtulmak için ilaçlı banyo yapılır. İlaçlı banyo, köpeğin parazitlerden kurtaran ilaçla yapılan banyodur. Ciltte oluşan çeşitli yaraların iyileşmesinde de etkilidir.
Uyuz teşhisi konulan köpeğe enjeksiyon yapılması, bu hastalığı tedavi eder. Bu enjeksiyon parazitten kurtulmaya yardımcı olur.
Uyuz tedavisini desteklemek için bağışıklık sistemini güçlendiren ek besinler ve takviyeler alınabilir. Bu, tedavi sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur.
Uyuz hastalığının tedavisinde oral ilaçlar parazitten kurtulmaya yardımcı olur. İlaçlı banyo, ek besinler ve ilaç takviyesi ile köpekler en kısa sürede parazitten kurtulur.
Köpeklerde uyuz hastalığı, genellikle sağlıksız koşullarda yaşayan hayvanlarda görülen, köpeğin cilt yapısını bozan bir hastalık türüdür. Ciltte dökülmelere, kaşınmalara, cildin pullanmasına, kızarmasına ve bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olabilir.
Köpeklerde uyuz hastalığı tedavisi kolay olan bir hastalıktır. İlaçlı banyo, enjeksiyon, ilaç alınımı gibi tedavi yolları vardır ve tedavisi istikrar gerektirir. Bu hastalık sadece sağlıklı ortamlarda yaşayan köpeklerde de görülebilir. Uyuz hastalığı hayvanlardan insanlara geçebilen bir hastalıktır. Bu sebeple belirtilerin takibi ve tedavisi düzenle yapılmalıdır.
Köpeklerde uyuz hastalığının belirtileri, kendisini çeşitli yollarla gösterir. Bu belirtileri takip etmek ve ona göre önlem almak gerekir. Uyuz hastalığına erken önlem almak, hastalığın ilerlemesine ve köpeğe daha fazla zarar vermesine engel olur.
Uyuz hastalığının belirtileri şu şekildedir:
Bu belirtilere sahip olan köpekler derhal veterinere götürülmeli, gerekli tedaviler gerçekleştirilmelidir. Uyuz hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve hayvanlardan insanlara ve hayvanlardan diğer hayvanlara geçebilir. Bu sebeple hızla tedavi altına alınılmalıdır.
Köpeklerde ortaya çıkan uyuz hastalığı tüylerin dökülmesine, ciltte kızarıkların oluşmasına, deride açılan yaralara sebep olur. Hayvanın bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur. Bu hastalık hayvanın stres seviyesini arttırır, diğer hastalıklara açık hale gelmesine ve bütün tüylerinin dökülmesine sebep olur.
Uyuz hastalığı tedavi edilebilir, tedavisi düzenli bir şekilde yapılmalı, hayvan kontrol altında tutulmalıdır.
Köpekler uyuz hastalığından korunma yolu hijyen, yeterli beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden geçer. Uyuz hastalığı yüksek derecede bulaşıcı olduğundan bu hastalığa sahip olan hayvanlar izole edilmelidir.
Köpeklerin uyuz hastalığından korunma yolları şu şekildedir:
Köpeklerin hijyen bakımı düzenli olarak yapılmalı, yaşadığı ortam temiz olmalıdır. Bu sayede köpeklerin uyuz hastalığına yakalanma riski azalır.
Köpeklerin beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Yeterli beslenme köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara yakalanma riskini azalır.
Köpeklere aşı takvimine uygun aşılama yapılması bağışıklık sistemini güçlendirir ve uyuz hastalığından korunmayı sağlar.
Köpeklerin hijyenden uzak olan ortamlarda bulunması, köpekleri uyuz hastalığına sebep olan parazitlere açık hale getirir. Bu ortamlar köpeklerin uyuz hastalığına yakalanmasını sağlar. Bu sebeple köpekler hijyenli ortamlarda barınmalıdır.
Uyuz hastalığının çeşitleri, sarkoptik uyuz ve demdektik uyuz olmak üzere iki çeşittir. Bu uyuz hastalığı çeşitlerine göre teşhisi ve tedavisi değişebilir.
Uyuz hastalığının çeşitleri şu şekildedir:
Bu uyuz çeşidi deri yaralarında normalden fazla demodex akarının bulunması ile teşhis edilir. Teşhisi için deri biyopsisi yapılır. Demodektik uyuzun tedavisi topikal tedavi ve ilaçlı tedavi olmak üzere iki çeşittir.
Sarkoptik uyuzun teşhisi deri kazıması ile gerçekleşir. Bazı durumlarda deri kazıması çeşitli aralıklarla yapılabilir. Tedavisi ilaçlı banyo ve topikal ilaçlar olmak üzere iki çeşittir.
Uyuz hastalığı geçiren köpekler bu hastalığı tekrarlayabilir. Hastalığa sebep olan parazitlerdir ve çeşitli sebepler ile köpek bu parazitlere maruz kalabilir. Köpeklerde uyuz hastalığının tekrarlanmaması için yapılacak şeyler şunlardır:
Bu adımların uygulanması, köpeklerin uyuz hastalığına tekrar yakalanmasını engelleyecektir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?