By melissa1 | 13-02-2022
Köpeklerde uyuz belirtileri diğer parazit türlerine kıyasla daha az görülmektedir. Köpeklerdeki uyuz şiddetli şekilde ortaya çıktığında, köpeğinizin tüysüz kalmasına ve cildinin tahriş olmasına neden olur. Özellikle sokak köpeklerinin daha sık uyuza yakalandığı düşünülüyor. Evde yaşayan köpeklerin gösterdiği belirtiler ise kısa sürede fark edildiğinde tedavisi gerçekleştirilebilir. Uyuz, köpeklerin deri altına yerleşir ve şiddetli şekilde tüy dökülmesine ve kaşıntıya sebep olur. Uyuz tüm köpeklerde görüldüğü gibi özellikle bağışıklığı zayıf köpeklerde daha sık görülür ve ciddi bir sorun haline gelir. Demodex uyuz tipi, çok bulaşıcı değildir ve genelde yavru kediler ile yaşlı kedilerde görülüyor. Scabies sarcoptes uyuzu ise daha az rastlanan ve bulaşıcılığı yüksek bir uyuz çeşididir.
Köpeklerde uyuz belirtileri pire istilası ile benzerlik göstermektedir. Köpeklerdeki uyuz belirtileri tedavi edilmediği taktirde oldukça kötüye gider. Köpeklerde uyuz belirtilerinden bazıları ise;
Tüm uyuz belirtilerine ek olarak, köpeğinizin kulak çevresine hafifçe dokunarak kaşır gibi yapıp köpeğinizin tepkisini ölçebilirsiniz. Bu durum tek başına bir uyuz teşhisi sağlamasa da köpeğin arka ayaklarından biri ile temas edilen kulağını kaşıması uyuz olduğunun bir işareti olur.
Köpeklerde uyuz tedavisi fokal ya da yaygın oluşuna göre çeşitli önlemler gerektirir.
Köpeğinizin tedavisine veteriner hekiminiz karar vermelidir. Uyuz tedavisi ortalama olarak birkaç ay sürer. Maytlar deriden gitse dahi tedavi bir süre daha devam etmelidir. Köpeğinizin uyuz tedavisi için özel ilaçlı şampuanlar, enjekte edilebilen ilaçlar ve topikal ilaçlar kullanılır.
Köpeklerde uyuzu önlemenin en etkili yöntemi, köpeğin bağışıklığını güçlendirmektir. Bu sayede köpekler parazitler ile savaşabilir. Bağışıklığı güçlü olan köpekler, parazitler ile karşılaştıkları zaman en az hasar ile kurtulabilirler. Ayrıca köpeğin tüylerinin ve derisinin bakımına özen göstermek gerekir. Köpeğinizin tüylerinin düzenli olarak tımarlamak, sıklıkla yıkanmaması, yıkandığı sırada ona zarar verecek kimyasallar kullanmamak önemlidir. Çok sık banyo yapan köpekler deri rahatsızlıklarına karşı dayanıksız olurlar. Köpeklerin kullandıkları mama ve su kabı, eşyalarının hijyenine özen göstermek gereklidir. Köpeğinizin diğer köpekler ile ortak eşyaları kullanmasını kısıtlamalısınız. Böylece köpeğinizin uyuzdan korunmasını sağlayabilirsiniz. Kendi köpeğiniz dışında başka bir köpeğe dokunduğunuzda mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Aksi halde köpeğinize parazit bulaşmasına neden olabilirsiniz.