By melissa1 | 19-12-2022
Köpeklerin tüy dökme mevsimi, köpek sahiplerinin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Hemen hemen her köpek, tıpkı kedilerde olduğu gibi belirli dönemlerde mevsimsel olarak tüy dökümüne maruz kalır. Fakat bazı köpeklerde alerjiye bağlı olarak dökülen tüy miktarı çok daha azdır. Köpeklerde mevsimsel olarak meydana gelen tüy dökülmesi, köpek ırklarına göre değişiklik gösterir.
Köpeklerde mevsimsel olarak görülen tüy dökülmesi ilkbahar ve sonbahar aylarında üst seviyelere çıkar. Köpeklerin alt ve üst şeklinde olmak üzere iki katmanlı tüy yapılı bulunur. Üst katman bakıldığı zaman görülen ve dokunulan katman olarak bilinir. Alt katman ise çok daha yumuşak ve üzerinde kısa tüyler barındıran katmandır. Köpeklerde mevsimsel olarak tüy dökümünün görülmesindeki en büyük etken, havanın sıcaklık durumudur. Havaların ısınmasıyla birlikte, köpeklerin kışlık adı verilen tüyleri dökülür ve bunun yerini daha ince tüyler alır. Havaların soğuması ile beraber ise durum tam tersine döner. Köpekler yazlık tüylerini döker ve yerine kışlık olan daha kalın tüyler meydana gelir. Bu tüyler kış aylarında onları daha sıcak tutarak, dış etkenlere karşı korur.
Fakat bazı köpek ırklarında bu her zaman böyle olmaz. Bazı türlerin alt katmanlarındaki tüyler daha azdır ve bu yüzden mevsimsel dökülmeler neredeyse yok denecek kadar az görülür. Bazı köpeklerde tüy dökme durumu ise çok daha yoğun bir şekilde görülür. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek var ki, köpeğin cinsi ne olursa olsun, tüy dökülme mevsimlerinde sıklıkla taranmaları gerekir.
Köpekte tüy dökülmesinin diğer nedenleri, mevsimsel dökülmenin dışında gelişir. Bunlar şu şekilde;
Bunlardan herhangi biriyle karşılaşılması durumunda, hiç vakit kaybetmeden bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve uzman veteriner hekimlerden destek alınmalı.
Genellikle köpeklerde hastalık kaynaklı tüy dökülmesinin, birden çok belirtisi bulunur. Köpeklerde hayatlarının her dönemlerinde, çok az ya da az olarak tüy dökümü gerçekleştirir. Mevsimsel olan tüy dökülmeleri normal olarak karşılanır. Fakat dökülmeler hastalık kaynaklı ise bu durumda, uzman kişilerden yardım alınması gerekir. Köpeklerde hastalık kaynaklı tüy dökülmesinin belirtileri şunlardır;
Köpeklerde tüy dökülmesinin teşhisinin doğru konulması ve tedavinin gerçekleştirilebilmesi için, görülen belirtilerin veteriner hekimlere doğru bir şekilde anlatılması gerekir. Bu nedenden dolayı bu dönemde gözlem çok önemlidir. Köpek sahiplerinin, durumu çok iyi gözlemleyip raporlaması gerekir.
Köpeğin davranışlarında ve ruh halinde ciddi oranda değişiklikler varsa, mutlaka vakit kaybetmeden veteriner hekime gösterilmesi gerekir. Hastalık kaynaklı tüy dökülmeleri sadece fiziksel anlamda köpekleri rahatsız etmez. Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar vererek davranış bozukluklarına da sebep olur.
Köpeklerde görülen tüy dökülmesine teşhis konulması, veteriner kliniklerinde görev yapan uzman veterinerler tarafından yapılır. Köpeklerde meydana gelen tüy dökümüne teşhis konulabilmesi için, veteriner hekimler birden çok yöntem kullanır. Veteriner hekim tüy dökümü olan köpeğe, birçok tetkik yaparak sorunun kaynağını çözer ve köpek sahiplerini bu konuda bilgilendirir.
Köpeklerde tüy dökme durumu şu şekillerde teşhis edilir;
Kan biyokimyası: Köpekte gerçekleşen tüy dökümü bağışıklık sisteminin çökmesi, hormonel bozukluklar ya da tiroid kaynaklıysa kan biyokimyası ile teşhis edilir.
Cilt lekeleri: Tüy dökülen bölge mikroskop altında incelenerek, bu bölgeye etki eden bakteriler vb. durumlar incelenir ve uygun tedavi belirlenir.
Biyopsi: Köpeklerde tüy dökme cilt kanseri ya da tümör kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlardan şüphe duyulması durumunda, tüy dökülmesi gerçekleşen bölgeden belirli bir miktarda parça alınarak laboratuvarlarda incelenir.
Alerji Testleri: Köpeklerde alerji kaynaklı tüy dökülmelerinin öğrenilebilmesi için kan testleri ve deri testleri yapılır. Bu testler alerji testleri olarak bilinir.
Köpekte tüy dökülmesi tedavisi, hastalığın cinsine ve boyutuna göre değişiklik gösterir. Köpeklerde tüy dökülmesi için uygulanacak tedavi yöntemleri şu şekilde;
Köpeklerde tüy dökülme iyileştirilmesi, büyük bir özveri ve çaba gerektiren bir durumdur. Öncelikle uygulanan tedavinin devamlı olarak kontrol altında tutulması gerekir.
Tedavi bir kere ile bitmeyerek, uzun bir süre tekrar tekrar gerçekleşir. Köpeklerde tüy dökme durumunun tamamen bittiğinden emin olun. Emin olmak için düzenli olarak klinikler ziyaret edilmeli ve uzman veteriner hekimlerle görüşmeler yapın. Kontrol altında tutulmayan ve tekrarlayan tüy dökülmeleri bağışıklığı düşürerek farklı hastalıkların meydana gelmesine sebep olur.
Bu nedenden dolayı köpekte ciddi anlamda görülen tüy dökülmeleri ve mevcut devam eden tedavinin iyi olabilmesi için uzman veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Regl Olduğunu Nasıl Anlarız?