By melissa1 | 13-12-2020
Köpeklerde diyabete ne sebep olur? Diyabet, orta yaşlı ve yaşlı köpekleri etkileyen en yaygın endokrin hastalıklardan biridir. Köpeğiniz şeker hastalığına yakalandığında, büyük olasılıkla hayatının geri kalanında insüline ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle, köpeğinizin şeker hastası olmasını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmak gerçekten önemlidir.
Köpeklerde diyabet semptomlarını bilmeniz önemlidir. Köpeğiniz diyabet belirtisi gösteriyorsa hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Köpeklerde şeker hastalığı pankreasın az miktarda insülin üretmesinden kaynaklanmaktadır. İnsülin olmayınca köpeğiniz besinlerden aldığı şeker ve diğer unsurları ihtiyacı olan hücrelere iletemez böylece kanda şeker normal değerlerin üzerine çıkar. Köpeklerin kanında şeker miktarı 79-126 mg değerinde olmalıdır.
Bazı köpekler, genetik olarak durumu geliştirmeye daha yatkın olabilir. Bununla birlikte, fazla kilolu olmanın köpeğinizin diyabet geliştirme riskini artırabileceği bilinmektedir. Bunun nedeni, obezitenin köpeğinizin vücudundaki hücrelerin insüline daha dirençli olmasına neden olması olabilir.Köpeklerde stres ve pankreasın doğru çalışmaması da köpeklerde diyabet hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Köpeklerde şeker hastalığı, durumun seyrine göre ilk önce gözlerde daha sonra böbreklere kadar ilerleyerek hasar bırakabilir.Tip1 diyabet insülin değerine bağlı olup küçük ırklı köpeklerde görülebilir. Tip2 diyabet fazla kilolu olan köpeklerde görülen şeker hastalığı çeşididir.Tip3 diyabet ise köpeklerde gizli şeker olarak adlandırılan belirtileri ne yazık ki görülmeyen bir şeker hastalığı türüdür. Bu yüzden köpeğinizin düzenli veteriner kontrollerini yaptırmak ayrıca kan değerlerindeki şeker oranlarının testlerini yaptırarak şeker hastalığını önleme ve erken tanı şeklinde faydalarını göreceksiniz.
Köpeklerde pek çok diyabet belirtisi vardır. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, durumu gösterebilecekleri için veteriner hekiminizden yardım istemelisiniz.
Sağlığa yönelik tehditler. Kontrolsüz diyabet, köpeğin vücudu üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve uygun tedavi çok önemlidir.
Ne yazık ki köpeklerde şeker hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, köpek diyabeti, genellikle sahibi tarafından yönetilebilen bir durumdur. Doğru bakım ve beslenme ile köpeğiniz yine de dolu ve mutlu bir yaşamın tadını çıkarabilir.
Köpeğinizdeki diyabeti yönetmek için, köpeğinizin kan şekeri seviyelerini normal bir seviyede tutmayı hedeflemelisiniz. Veteriner hekiminiz bunu yapmanıza yardımcı olacak ve köpeğiniz için devam eden bir tedavi planı verecektir. Şeker hastası olan köpekler için özel mamalar mevcuttur. Bu diyabetik mamaları köpeğinizin ana öğünlerinde kullanarak aşırı kilo alımının önüne geçmiş olacaksınız.
Şeker hastası olan köpeklerde karbonhidrat ve nişastalı besinlerin alımının durdurulması gerekir. Onun yerine protein bakımından zengin , yağ oranı az olan ve bol lif özelliği içeren besin değeri zengin bir beslenme listesi olmalıdır.
Köpeğinizin asla diyabet geliştirmeyeceğini garanti etmek imkansızdır. Bununla birlikte köpeğinize sağlıklı bir hayat tarzı sağlamak riski azaltabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı için ipuçları şunları içerir:
Köpeklerde şeker hastalığı, bazı köpek cinslerinin diyabete yakalanma riskine daha çok yatkındır. Örneğin Cocker Spaniel, Yorkshire Terrier, Labrador ve Doberman köpek ırkları bu hastalığa yakalanma eğilimindedirler. Bu köpek cinsine sahip olanların köpeklerini doğru beslenme programı ve düzenli egzersiz yaptırarak şeker hastalığının olmasında önüne geçeceklerdir.