By melissa1 | 15-09-2022
Köpeklerde sarılık bir deri hastalığı değil karaciğer problemi olarak ortaya çıkar. Patiler değil ağız içi kulak içi, göz içi, karın altının sarı bir renk almasıyla kendini gösterir. Bu bulgulara halsizlik, zayıflama, iştahsızlık eşlik ederek hasta köpek koyu sarı idrar yapar. Sarılık ihmal edilmemesi gereken ciddi bir problemdir. Hastalığa yönelik tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Internet üzerinden sarılık atlatan hayvan sahiplerinin deneyimlerini analiz ederken dikkatli olmalısınız. Evde tedavi yöntemlerini uygulamaya çalışmak köpeğinizi kaybetme riskine kadar götürebilir. Sarılık karaciğer kaynaklı olup organının işlevinin yitirmesine ve karaciğer yetmezliğine sebep olur. Kalp kurdu ciddi tedavi gerektiren bir hastalıktır. Tedavinin geciktirilmeden kalp işlevinin geri kazandırılması gerekir. Kırmızı kan hücrelerinin tahribatını, sarılığı önleyen veterinerinizin önerdiği tedavi protokolünü titizlikle uygulamanız gerekhe6. Kanser kaynaklı oluşan sarılıklarda yapabileceğiniz tek şey alanında uzman bir veteriner hekime başvurmak olmalıdır.
Köpekte Sarılığın iyileştirilmesi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile mümkündür. Tedavi sürecinde köpeğinizin beslenme alışkanlığını değiştirmeniz iyileştirilmesinde oldukça fayda sağlayacaktır. Kaliteli, sağlıklı kuru mama ile beslenen hayvanınız kısa sürede iyileşerek tedavi edilir. Tedaviye başladıktan birkaç gün içinde hasta köpeğinizin iştahı yerine gelmeye başlar. İştahla birlikte halsizliği de giderek azalarak ideal kilosuna yavaş yavaş ulaşır. Sarılık çözümü olan bir hastalıktır. Yeter ki alanında uzman hekim ve bilim desteğinden faydalanın.
Köpeklerdeki sarılık safra pigmenti ya da bilirubin tarafından serum, dokuların yoğun şekilde sarıya boyanması sonucu oluşur. Normal karaciğer büyük miktarda bilirubini alıp sargılarken belirti öncesinde safra pigmenti üretiminde kalıcı büyük artış gözlenir. Safra atılımı büyük bir bozulma yaşayarak bilirubin seviyesi düşer. Bilirubin kanda albumin taşıyarak karaciğere ulaşır. Bağırsaklara atılarak kan dolaşımı ile birlikte bir kısmı böbreklere ulaşarak idrarla beraber atılır. Intra hepatik hepatosellüler yolla atılımın bozulması safranın kesintiye uğraması, hücre içinde işlenememesi, bilirubinin alınamaması, safra kanalına atılamaması gibi pek çok etken bilirubin miktarının kanda artışına sebep olur. Bilirubin miktarının artması sonucu sarılık meydana gelir.
Önemli bir klinik bulgu olan sarılığın çeşitleri şunlardır:
Prehepatik sarılık alyuvarların aşırı yıkılmaması ortaya çıkar. Karaciğer dokusuna gereğinden fazla bilirubin işlenmesi karaciğerin yapısını bozar. Otoimmun hemolitik anemi, zehirlenme, ilaçlarda sekonder olarak hemolitik anemi, tümör parçalanma, eritrosit zarı, enzim kusurları nedenlerine bağlı olarak gelişir.
Hepatit sarılık karaciğer üzerinde yer alan dejenerasyon, nekroza yol açan toksik maddeler ve yağlanma gibi pek çok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Karaciğer hücrelerinin yorulması, safranın işlenememesi, karaciğer hücrelerinin safra kanallarını tıkaması bilirubin birikerek köpeklerde sarılık sorununu ortaya çıkarır.
Hepatit sarılığın nedenleri şunlardır:
Yavru köpekte görülen Posthepatik sarılık safra bölgesinin normal akışının engellenmesi ile oluşur. Posthepatik sarılığın nedenlerinden bazıları şunlardır:
Sarılık, belirtileri ile ortaya çıkan, bir hastalık olmadığı için yukarıda belirtilen tüm tedavi, yöntem uygulamalarının doğru saptanıp çok geçmeden uygulanması gerekir.
Köpeklerde sarılık semptomları şunlardır:
Köpeklerde sarılık belirtileri pek çok olası nedene bağlı olarak gelişmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin kan üretme kabiliyeti ve vücudun bilirubin salgılama kabiliyetinin bozulması, pigment birikmesi gibi pek çok sebep sarılığa neden olur. Kırmızı kan hücrelerini yok eden hastalıklar sarılık sonucu oluşur. Köpeklerde sarılığa neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:
Sarılık hastalığın altında yatan nedeni bularak kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Diğer koşulların belirtisinin olup olmadığı analiz edildikten sonra vakit kaybetmeden sarılığın tedavisine başlanmalı. Sarılık kendi başına bir hastalık değildir. Alanında uzman veteriner hekim hastalıkların altında yatan durum için bir tanı belirleyerek özel, hassas tedavi planı oluşturur. Testleri yapıldığında köpekte kanser bulgusu teşhis edilmesi üzerine kemoterapiye başlanıp tümörlerin boyutu küçültülür. Etkilenen dokunun çıkarılması için ameliyata başvurulur. İltihaplanma ve yara izi azaltılarak çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulur. Safra kan kanalında tıkanıklık varsa ameliyat gerekir. Köpeklerde anemi kansızlığı önlemek için kan nakli gerekebilir. Çoğu durumda veteriner uzman hekiminizden yardım alarak hastalığın altında yatan nedenleri belirlemeniz gerekir. Köpeklerde sarılık tedavisi için takviye içeren mama, besin gruplarının yanı sıra köpeğinizin sağlığı için dengeli, özel diyet programları uygulanmalıdır.
Köpekte sarılık belirtileri dikkate alınmazsa hastalığın şiddetine göre durumu ciddileşir. Köpeklerde sarılığa sebep olan hastalığın teşhisi yapılıp tedavi süreci başlatılmalı. Tedavisi yapılamayan köpeklerde sarılık hayatı tehlisini arttırır.