İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Saldırganlık Sorunu

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-12-2020

Köpeklerde Saldırganlık Sorunu

Köpeğinizin evinize gelen misafirlerinize saldırması ve ya huzursuzluk çıkartması ile ilgili sorunlar mı yaşıyorsunuz? Agresif bir köpek büyük olasılıkla korkudan veya bölgesel hakimiyetini koruduğu için tepki verir. Kuşkusuz, tüylü dostunuzun bu şekilde davranmasını istemezsiniz ama köpeğinizin yabancılara karşı saldırganlığı çoğu zaman sizi ve alanını korumak için gösterdiği  içgüdüsel bir tepkidir.

Köpeklerde yabancılara karşı gösterdikleri tepki aslında sosyal fobilerinden kaynaklanan bir durumdur. Köpeğin cinsine ve karakterine  bağlı olarak, sosyal bir ortamdaki kaygı düzeyi hafif veya aşırı olabilir. Köpeğinizi yavruyken kalabalık ortamlara ve yeni insanlara alıştırırsanız yetişkinliğe eriştiğinde böyle bir durumla karşılaşmamanız olur.

Köpeklerde Sosyal Kaygı Nedir?

Köpeklerde kaygı, çevredeki insanlar, diğer hayvanlar, yabancı yerlere, alışık olmadığı sesler ve diğer uyaranlara karşı gösterdiği tepkidir. Örneğin bir köpek, aile üyeleri yanında mükemmel bir şekilde iyi olabilirken eve misafir geldiğinde endişeli bir tavır sergilemeye başlar. Bu nedenle köpeğinizin tepkisini neyin tetikleyebileceğini belirlemek önemlidir. Köpeğinizin nelerden huzursuz olduğunu bulamıyorsanız Köpekler Nelerden Korkar? En yaygın Köpek Fobileri yazımızdaki yaygın köpek fobilerinden biri köpeğinizde de olabilir.

Köpeklerde sosyal kaygının belirtileri:

  • Semptomlar köpeğinizin cinsine, genel davranışına ve duygularını yönetme becerisine göre önemli ölçüde değişir. Bazı olası semptomlar şunları içerir:
  • Havlama, hırlama, bir kişiye veya hayvana doğru atlama gibi agresif davranışlar.
  • Sahibinin arkasında saklanmak, sızlanmak, ürkek ve korkulu davranışlar.
  • Bazı köpekler, nefes nefese kalma veya olduğundan fazla aşırı salya akıtma gibi aşırı gerginlik belirtileri gösterir. Farkında olmadan aniden idrar yapabilir veya dışkılayabilirler.
  • Kontrol edilemeyen titreme görülmesi
  • Ani heyecan sergilemesi (köpek etrafta koşabilir, hatta bir yabancının üzerine atlayabilir)

Sosyal fobisi olan bir köpeği teşhis etmek her zaman kolay değildir. Çünkü aynı semptomlar bir hastalığın belirtisi ile  ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, köpeğinizin semptomlarını doğru bir şekilde yorumlamak için veteriner hekiminize götürebilirsiniz.

Köpeklerde Sosyal Kaygının Nedenleri

Köpeklerde kaygı, ergenlik dönemindeki sosyalleşme eksikliği veya yaşadığı  kötü deneyimlerden kaynaklanır. Birkaç yeni deneyime sahip olan bir köpek, büyürken bu bilinmeyenlerden anlaşılır bir şekilde korkacaktır. Yavru köpeğin gelişimi sırasında uygun olmayan bir ortamda büyümesi de kaygılı olmasına etken bir durumdur.

Bir köpeği yabancılara karşı tepki göstermemesi için eğitmeye başlamak için uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır. Köpeğiniz yavruyken yeni insanlara alıştırmayla başlayabilirsiniz. Köpeğiniz daha yaşlıysa ve saldırganlık gösteriyorsa, en iyisi profesyonel bir köpek eğitmenine danışmaktır. Çünkü köpeğiniz yetişkinlik evresine geldiğinde eğitilmesi biraz zaman alacağından profesyonel yardım almak davranışın mümkün olan en kısa sürede yönetilmesini sağlayacaktır.

Köpeğinizin tanımadığı arkadaşınızın evinize geldiğinde köpeğinizin durumunu anlatın ve ona göre bir yaklaşım sergilemesini isteyin. Herhangi bir ısırmayı önlemek için köpeğinize bir tasma takın. Arkadaşınızın köpeğinize yavaşça yaklaşmasını sağlayın. Köpeğiniz agresifleşmeye veya korku belirtileri göstermeye başladığında durup beklemelerini söyleyin. Köpeğiniz biraz rahatladıktan sonra sakin davranışlarını sevgi ve öpücüklerle ödüllendirin. Bunu pes etmeden sabırla birkaç kere yaptığınızda köpeğiniz yabancılara karşı ılıman bir yaklaşım gösterecektir.

Köpeğinize yabancılara karşı saldırganlık yapmaması için öğretebileceğiniz diğer yöntemler:

  • Atmanız gereken ilk adım köpeğiniz liderliğin sizin elinizde olmasını bilmesidir. Eğer liderliği köpeğinize verirseniz her istediğini yapabileceğini sanar ve sizin hiçbir sözünüzü dinlemez. O yüzden ipleri kendi elinize almalısınız.
  • Köpeğinizi yürüyüşe çıkardığınızda tasmasını elinizden bırakmayın. Karşılaştığınız arkadaşlarınıza köpeğinizi sevmelerine izin verin, sakin olun ve pozitif enerji gösterin. Köpeğiniz kontrolün sizde olduğunu anlayana kadar bu alıştırmayı sürdürmeye devam edin. Köpeğinizi yönetemiyorsanız, yabancılarla temastan kaçının.
  • Bir eğitmen veya veterinerin yardımıyla köpeğinizin sosyal fobisini yönetmeyi öğrenmesine yardım alabilirsiniz.
  • Köpeğinizi ve yabancıları koruyun. Eğer köpeğinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir ağızlık  takımı kullanmak köpeğinizin ani saldırganlık  tepkilerine engel olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Köpeğinizin tepkilerini artıracak olan fiziksel veya sözlü cezalardan kaçının.
  • Onu severek, konuşarak veya öperek köpeğinizi rahatlatın. Endişeleneceklerine gerek olmadığını onlara hissettirin.
  • Köpeğinize otur, kalk, dur vb.  temel komutları öğreterek sözünüzü dinlememelerini sağlayın. Böylece köpeğiniz misafirlerinize  olumsuz bir davranış sergilediğinde yapma komutunuzu dinleyerek bu durumu engelleyebilirsiniz.


Ceza ve şiddetten kaçının. Köpeğiniz ne zaman agresif davransa, görmezden gelinmemeli veya kontrol edilmelidir. Ne ceza ne de şiddet uygulanması kesinlikle doğru değildir. Ceza, köpeğin kaygısını artırma ve durumu kötüleştirme potansiyeline sahiptir. Kaba davranma ise köpeğinizin sizden de kaçmasına neden olacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar