Köpeklerde görülen safra kesesi hastalıklarının 7 türü bulunmaktadır ve bunlar:
Safra Kanalının Tıkanması: Safra kanalının tıkanıklığı çoğu zaman kanser, hepatit ve bağırsak tıkanıklığı gibi hastalıklar ile beraber görülmektedir. Köpeklerin safra kanalı ile ilişkili olan dokulara zarar gelmesi, safra kanalı tıkanıklığına sebep olabilir. Safra kanalı tıkanıklığını teşhis etmek için veteriner hekiminize başvurarak test, ultrason ve radyografi yöntemleri kullanılır.
Köpeklerde Safra Kesesi İltihabı: Köpeklerde görülen kolesistit yani safra kesesi iltihabı genel olarak bakteriyel enfeksiyonlar, karaciğer travması kanser ya da safra kanalının tıkanması gibi sağlık sorunlarından dolayı oluşmaktadır. Bu durumdan etkilenen köpeklerde iştahsızlık, karın ağrısı, yüksek ateş, kusma ve sersemlik görülebilir. Laboratuvar testleri ve ultrason ile tanısı konan hastalığı doğrulamak amacı ile de biyopsi ve bakteri kültürü yöntemleri kullanılabilir. Hastalığın tedavisi ise safra kesesinin tamamını çıkarmak ve antibiyotik kullanımı ile gerçekleştirilir.
Köpeklerde Safra Taşı: Bu hastalık genel olarak orta ya da yaşlı köpeklerde görülmektedir. Köpeklerde görülen safra taşı rahatsızlığının belirtileri arasında ise iştah eksikliği, sarılık, karın ağrısı ve kusma bulunmaktadır. Buna ek olarak pek çok köpekte bu rahatsızlık belirti olmadan kendini göstermektedir. Safra taşları, çok dolu olan safrada kolesterol ve çeşitli diğer bileşenlerden meydana gelmektedir. Bu maddelerin büyük bir bölümünün safra kesesine geçmesi durumunda taş oluşması artar. Bazı durumlarda da safra taşları, safra kesesinde yüzerler.
Köpeklerde Safra Kesesi Yırtılması: Safra kanalı ya da kesesi çoğu zaman safra kanalı tıkanması ya da şiddetli kolesistitten oluşur. Biriken safra yüzünden oluşan basınç ile safra kanalının duvarları ya da safra kesesinin yırtılmasına sebep olur. Böylece safra, karın içerisine sızar. Safra kanalı - kesesi yırtılmasına sebep olan nadir durumlar ise kanser ve parazittir.
Safranın karın içerisine sızması durumu, ciddi karın iltihabına ya da peritonite sebep olmaktadır. Veteriner hekimler, safra kesesinin yırtılmasını tespit edebilmek adına kan testi ya da ultrason yöntemlerini kullanabilir.
Köpeklerde Safra Kesesi Mukoselleri: Köpeklerde görülen bu hastalık, farklı hastalıklardan ve genetik kaynaklı oluşabilir. Bu hastalık, safra kesesinin gerilmesine ve normale göre daha fazla bir mukus kitlesinin birikmesiyle meydana gelir. Mukosel aynı zamanda çamur birikimi gibi pek çok farklı probleme sebep olabilir. Safra kesesi mukoselleri hastalığını teşhis etmek için ultrason yöntemi kullanılır. Şiddetli hastalarda ise safra kesesine ameliyat gerçekleştirilebilir.
Safra Kesesi Kanseri: Safra kesesi kanseri genel olarak yaşlı köpeklerde görülür. Tümör, çoğunlukla safra akışını engelleyerek safranın yedeklenmesine ve daha birçok probleme sebep olmaktadır. Safra kesesi kanserini teşhis etmek için kan tahlilleri, ultrason ve pek çok test yöntemi uygulanabilir. Bazı hastalar için ise kemoterapi tavsiye edilmektedir.
Safra Kesesinde Oluşan Kistler: Safra kesesi kistleri, safranın akışını engelleyici şekilde oluşmaktadır. Kistlerin içerisinde mukus bulunmaktadır. Veteriner hekimler, bu rahatsızlığa ultrason yöntemi ile kolay bir şekilde tanı koyabilirler.
Köpeklerde Görülen Safra Kesesi Hastalıkların Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerdeki safra kesesi rahatsızlıkların nedenleri değişiklik göstererek tam olarak bilinemese de genel anlamda safra kesesi hastalıklarının gelişmesini tetikleyen faktörler aşağıdaki gibidir:
Yağ ve kolesterol oranları fazla olan diyet programları, safra taşlarına ve safra kanalı tıkanıklıklarına sebep olabilmektedir.
Karaciğer ile ilgili hastalıklar da safra kesesi hastalıklarını tetikleyebilir. Bu iki organın yakın olması ve beraber çalışmaları sebebi ile safra kesesi etkilenecektir.
Cushing hastalığı ve hipotiroidizm gibi çeşitli rahatsızlıklar, safra kesesi hastalıklarını tetiklemektedir.
Shetland çoban köpekleri, safra kesesi mukoselleri hastalığına genetik olarak yatkın olan köpek ırkları arasında yer almaktadır.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalığına Nasıl Tanı Konur?
Köpeklerde safra kesesi hastalıklarına teşhis koymak için mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Veteriner hekiminiz, hastanın öyküsünü ve sizden şikayetlerinizi isteyerek köpeğinizi fiziksel muayeneden geçirecektir. Ardından teşhisi netleştirmek için yapılabilecek bazı testler uygulanabilir. X-ışınları ve ultrason yöntemleri kullanılarak safra kesesi içerisindeki safra taşı, mukosel ya da tümör tespit edilebilir. Kan testleri ile yüksek karaciğer enzimleri, safra asitleri ve kolesterol değerlerine ulaşılabilir.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi hastalığının belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Anoreksiya,
Kusma,
Halsizlik,
Sarılık,
Titreme,
Ani ve fazla kilo kaybı,
İştahsızlık,
Dışkıda yumuşama durumu,
Cilt ve diş etlerinde görülen sararmalar da köpeklerde safra kesesi hastalığı semptomları arasında bulunmaktadır.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Köpeklerde safra kesesi hastalıkları tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
Veteriner hekiminiz tarafından antibiyotik önerilebilir.
Reçeteli bir diyet verilebilir. Yağ ıranı düşük bir diyet listesi, köpeğiniz için iyi gelecektir. Fakat bu yöntem yeterli gelmeyebilir.
Bazı hastalar için ameliyat önerilebilir.
Sık uygulanan bir diğer yöntem ise safra kesesinin tamamının ameliyat ile çıkarılması işlemidir. Bu tedavi yöntemi genel anlamda iyi sonuç verir.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıkları Nasıl Önlenir
Köpekte safra kesesi rahatsızlıklarını önlemek adına bazı uygulamalar yapılabilir. Bunlardan en önemlisi köpeğinizin veteriner kontrollerini aksatmadan düzenli aralıklarla kontrole götürmenizdir. Bu sayede veteriner hekiminizin fiziksel muayeneleri ile anormal bir durum olması durumunda hemen teşhis konulabilmektedir.
Safra Kesesi Hastalıklarına Yatkın Olan Köpek Irkları Nelerdir?
Safra kesesi rahatsızlıklarına eğilimli olan ırklar şunlardır:
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.