By melissa1 | 27-03-2021
Köpeklerde raşitizm hastalığı daha çok yavru genç köpeklerde D vitamini eksikliği olmasından kaynaklıdır. Kalsiyum ve fosfor eksikliği olması metabolizmanın bozulmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Genellikle büyüme döneminde görülür. Bu hastalığı yaşanmasında beslenme ve barınma koşulları etkiler. Anne sütünden yeterince alamayan, beslenmesinde dengesizlik ve sürekli kapalı güneş ışığı görmeyen yerlere maruz kalan köpekler raşitizm hastalığına yakalanır.
Kalsiyum, fosfor ve D vitamini birbirini destekleyen ve işlevlerini arttıran bir mekanizma ile çalışıyor. Bunlardan herhangi birinin eksikliği köpeğin kemik sisteminde aksamaya sebep olabilir. Genel olarak kalsiyum eksikliği bu hastalığı tetikler. Güneş ışığını yeteri kadar alamaz ise kalsiyum eksikliği aynı zamanda fosfor ve kalsiyum içermeyen gıdaları tüketmezse de bu sorunu yaşayacaktır. Köpeğin paratiroid bezlerinde düzensiz çalışmanın olması da hastalığın yaşanmasında etkili olur. Kemikte kalsiyumun aktif olması için D vitamini sayesinde paratiroid hormonuna ihtiyaç duyar. D vitamini eksik olursa paratiroid hormonu kalsiyumun kemiğe yerleşmesini sağlayamaz. Böylece vücut sıvısında kalsiyum seviyesi artacak.
Fosfor ve kalsiyum kemiğin sertleşmesini sağlamak için birlikte çalışır. Ancak aralarındaki seviyenin dengeli olması gerekiyor. Denge olmazsa gelişimi de olumsuz etkiler. Kalsiyumun fazla alınması halinde kandaki artış miktarın düzenlenmesi için kemiklerde bulunan fosfor geri alınarak kalsiyum ile birleşip vücuttan dışarı atılmakta. D vitamini, kalsiyumun bağırsakta emilmesini ve fosforla birlikte vücutta tutulmasını sağlar ve kemik dokusuna geçişine yol açar. Eğer D vitamini eksik olursa kemik sağlığında yavaşlık söz konusu olacağı için raşitizm hastalığı görülmesi muhtemeldir.
Genellikle köpeğin hareket sisteminde bozukluk ve kemik sisteminde bozukluğa neden olur. Ayak ve bacak kısımlarında yanlış pozisyonlar görülüyor. Köpeğin ön bacakları içe doğru dönerken arka patileri dışa doğru bükülmesine yol açar. Köpek sahibi bunu ilk başta farkına varamaz.
Yukarıda belirttiğimiz semptomlar köpekte raşitizm sorunu olduğunun işaretleridir. Hasta köpekte gelişim gerilmeleri de görülür. Bu belirtilerden gördüğünüz takdirde geç olmadan veteriner kontrolüne götürmeniz gerekiyor. Aksi takdirde tüylü dostunuzu yaşamı boyunca hareket etmesine engel olacaktır.
Raşitizm hastalığı için ne kadar erken teşhis ve tedaviye başlarsınız o kadar iyi olur. Çünkü ilerlemiş vakalarda kemiklerin kalıcı kırılması mümkün. Hastalık çok fazla ilerlemediyse D vitamini, kalsiyum ve fosfor takviyesinin yapılması gerekir. Bu işlemi veteriner hekim dışında kimsenin yapmaması gerekir. Çünkü aşırı D vitamini takviyesi böbrek yetmezliği hatta daha kötüsü zehirlenerek köpeğin hayatını kaybetmesine yol açar. Yavru köpeklerin yeteri miktarda güneş ışığı alması gerekir. Tedavi sırasında köpeğin beslenme düzenini de iyi ayarlamalısınız.
Yavru köpeklerde yaygın olarak rastlanmakta. Hastalığın önlenmesi için köpeğin mutlaka anne sütünden yararlanması gerekir. Gelişimini tamamlayana kadar anne yanında kalması ve beslenmesine önem verilmelidir. Ayrıca yavrunun yeterli güneş ışığı alması da kemiklerinin gelişimi açısından çok önemlidir. Köpeğin beslenmesinde D, kalsiyum ve fosfor içermesi gereken vitamin ve minerallerinin alınması konusunda özen göstermelisiniz. Tüm bunları görmezden gelmemek köpeğin sağlığını ihmal etmemeniz açısından önemlidir.