By melissa1 | 01-12-2022
Köpeklerde kulak uyuzu hastalığı insanlara bulaşmasa da köpeğin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir sağlık sorunudur. Köpeklerde sık sık görülen kulak uyuzu, kulakların iç kısmında akar adı verilen canlıların birikmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Ev köpeklerinde veya sokak köpeklerinde çeşitli sebeplerden dolayı kulak uyuzu sorunu meydana gelir. Köpeğin son derece rahatsız olmasına yol açan kulak uyuzu yüzünden kaşıntı ve akıntı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu yazımızda köpeklerde kulak uyuzu belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında detaylı bilgilere göz atabilirsiniz.
Köpeklerde kulak uyuzu sorunu, kulakların iç kısmında meydana gelir. Kulakta akıntı ve kaşıntıya neden olan bu hastalığa tıp dilinde Otodectes Cynotis adı verilir. Virüse bağlı kulak uyuzu, köpekte iç ve dış faktörlerden kaynaklı olarak çeşitli parazit ve bakteri oluşumlarına neden olur. Kulak akarları, yakın temas halinde hayvandan hayvana atlar. Kulak uyuzuna sebep olan bu akarlar, yoğun bir şekilde kulak kaşıntısı ve kulak enfeksiyonuna yol açar. Köpeklerde kulak uyuzu pek çok farklı sebepten meydana gelir. Kulak uyuzu hastalığını tedavi edebilmek için köpeğin öncelikle kapsamlı bir veteriner muayenesinden geçmesi gerekir.
Köpekte kulak uyuzu sebepleri arasında genellikle başka bir köpekle kurulan yakın temas gelir. Evde bakılan köpeklerin sokak köpekleriyle sosyalleşirken kurdukları temas sırasında kulak akarlarının bulaşması mümkündür. Ancak kulak uyuzuna neden olan bakteriler ev içinde, bahçede ve çevrede bulunur. Bu yüzden köpeğin kulak uyuzu olması için mutlaka başka bir köpekle temas kurması şart değildir. Köpeklerde kulak uyuzu sebepleri şu şekilde:
Köpeklerde yaygın bir şekilde görülen kulak uyuzu çok ciddi bir hastalık olmasa da köpeğin canını sıkan bir sağlık sorunudur. Sürekli kaşıntı şeklinde kendini gösteren bu hastalık ilerlediğinde köpeği hasta eder. Bu nedenle köpek uyuzu belirtileri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bu hastalığın tedavi yöntemlerini uygulamanızı tavsiye ederiz.
Köpeklerde kulak uyuzu semptomları benzer şekilde görülür. Eğer köpeğinizin kulak uyuzu hastalığına yakalandığını düşünüyorsanız onun hal ve hareketlerini bir süre gözlemlemeniz gerekir. Bu sayede köpeklerde kulak uyuzu belirtilerine dikkat ederek köpeğinizi veterinere götürebilir ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaya başlayın. Köpeklerde yaygın görülen kulak uyuzu belirtileri arasında şunlar yer alır:
Kulak uyuzu hastalığının bu belirtilerini fark ettiğinizde köpeğinizi bir an önce tedavi ettirmeniz gerekir. Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi için veteriner hekimin yazacağı ilaçlar kullanın. Ancak hangi ilaçlı tedavi yönteminin uygulanacağına dair kesin bilgiye ulaşabilmek için öncelikle veterinerin köpeğinizi kapsamlı bir muayeneden geçirmesi gerekir. Kulak uyuzu hastalığından şüphelendiğinizde bu belirtileri fark ederseniz en kısa sürede veterinere gitmeniz tavsiye edilir.
Köpekte kulak uyuzu hastalığı uzman veteriner hekimlerin bazı testler uyguladıktan sonra teşhis koyabileceği bir hatalıktır. Veteriner köpeğin kulaklarını inceleyerek bakteri ve enfeksiyon oluşumunu teşhis eder. Veteriner hekimin kullandığı özel cihazlar sayesinde enfekte olan kulaktan belirli bir numune alınır ve kulak uyuzu teşhisi konulur. Yapılan incelemeler sonucunda köpeğin kulak uyuzu hastası olup olmadığı tespit edilir.
Köpeklerde kulak uyuzu iyileşme süreci konusunda gerekli adımları atmalı ve köpeği bu durumda kendi haline bırakmamalısınız. Kulak uyuzu hastalığı köpekler arasında son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer köpeğinizin sık sık kulaklarını kaşımasını ve kulak akıntılarını görmezden gelirseniz kulak akarlarının hızla çoğalması kaçınılmaz olur. Bu durumda kulakta başlayan enfeksiyon kafa yapısı içinde farklı bölgelere yayılır. Dolayısıyla köpeklerde kulak uyuzu hastalığını iyileştirmek için veteriner hekimin tavsiye ettiği ilaçlı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Köpeklerde kulak uyuzu tedavi yöntemleri uzman veteriner hekimin belirleyeceği şekilde uygulanır. Eğer kulak uyuzu hastalığına ciddiyetle yaklaşmazsanız köpeğin enfeksiyonu giderek büyüyecek ve tüyleri hızla dökülmeye başlayacaktır. Bu yüzden köpeklerde kulak uyuzu tedavisinde uygun hijyen ortamını sağlayıp, kaliteli beslenme programıyla birlikte ilaçlı tedavi uygulanması gerekir. Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi yöntemleri şunlardır:
Bu şekilde hijyenik koşullarda bakılan köpekler, kulak uyuzu hastalığını kısa sürede atlatabilirler. Köpeklerde kulak uyuzu hastalığını tedavi sürecinde kaliteli ve besleyici mamalar tercih edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Mide Rahatsızlığı Durumunda Ne Yapılır?